Sanayinin yeni trendi: Trend Sanayi Sitesi

Sanayinin yeni trendi: Trend Sanayi Sitesi
ARS Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, 2023’ün son çeyreğinde tamamlanarak hizmete sunulması planlanan Trend Sanayi Sitesi’nin talebe göre tasarlanan boyutlardaki sanayi alanları ile Konya sanayisinin yeni trendi olacağını söyledi.


ARS Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, kısa bir süre önce yapımına başlanan, 2023’ün son çeyreğinde tamamlanarak hizmete sunulması planlanan Trend Sanayi Sitesi’nin talebe göre tasarlanan boyutlardaki sanayi alanları ile Konya sanayisinin yeni trendi olacağını söyledi.


30 yıllık inşaat deneyim ve birikimi ile çalışmalarına hız kesmeden devam eden ARS Yapı A.Ş, yeni bir proje ile kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Yapımını tamamlayıp müşterilerinin beğenisine sundukları birçok projeye bir yenisini daha eklemek için profesyonel ve etkili bir prensiple çalışan ARS Yapı A.Ş, Trend Sanayi Sitesi Projesi ile sanayicilerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş bir çalışma alanı sunuyor.

whatsapp-image-2022-07-01-at-19-02-40.jpeg


Kasım 2023’te tamamlanması planlanan Trend Sanayi Sitesi hakkında bilgiler veren ARS Yapı A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, “Konya'da sanayi sitesi inşaatı alanına kısa sürede damga vuracak bir proje olan ve Büsan Sanayisi ile Organize Sanayi Bölgesi’ni bir birine bağlayan köprü vazifesi gören Aslım Caddesi üzerinde yer alan 36 işyerine sahip Trend Sanayi Sitesi Projemiz hız kesmeden devam ediyor. Sanayi sitemizde 26 fabrika, 10 küçük iş yeri bulunuyor.26 fabrikamız 680 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Küçük işyerlerimizin metrekare boyutları ise 200 ile 500 arası değişiyor. Daha önce konut ve sanayi inşaatları üzerine proje ürettik. Trend Sanayi Sitesi, bizim gözbebeği projelerimizden birisi.
İnsanların talepleri dönem dönem değişmekte. Pandemi sürecinde biz müteahhitlerden en çok istenen şey bahçeli evlerdi. Pandemiden sonra Çin’den ülkemize doğru bir imalat dalgası yaşanıyor. Bu da sanayide işyeri, fabrika ihtiyacını artırdı. Her ürünün mutlaka alıcısı var ama son zamanlarda istekler ve talepler sanayi sitesi yönünde. Biz de elimizden geldiğince bu ihtiyacın bir kısmını karşılamaya çalışıyoruz. Bu bağlamda yine Büsan bölgesinde 30.000 m2 arsa alımını gerçekleştirdik. Ve yeni bir sanayi sitesi projemizin hazırlıklarına başladık.


‘SIFIR MALİYETLİ İŞLER
MİLYONLARCA LİRAYI BULUYOR’


İnşaat sektöründe düşük maliyetli işlere dahi şuan milyonlarca lira para ayırmak gerektiğini aktaran Arslan, “Bir inşaatın en başı olarak sayabileceğimiz hafriyattan bile bahsedecek olursak bundan 3-4 yıl önce hafriyata çok düşük bütçeler ayrılırdı. Şimdi sanayi bölgesinde inşaatlar hızlanınca herkes dolgu yaptırmaya başladı. Mazot fiyatlarındaki afaki artışlarda eklenince şuan hafriyat fiyatlarında da doğal olarak 3-4 kat artışlar oldu. Sanayi sitesi yaptığımız için işimizin büyük kısmı prefabrik. Prefabrik bittikten sonra duvar, sıva, tesisat, cephe kaplaması gibi ince işçilikler başlıyor. Geçen yıl projeye başladığımızda cephe kaplamalarına istenilen fiyatla 3 ay önce anlaştığımız fiyat arasında 3 kat fark var. Ayrıca biz anlaşma yaptıktan sonra sadece cama yüzde 48 zam geldi. Genelleyecek olursak da son 3 yılda inşaat maliyeti minimum 3 kat arttı” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-07-01-at-19-02-35.jpeg
‘YATIRIMCILAR İŞYERİ ALIYOR’


Sanayi bölgelerinde işyerlerine büyük talep olduğunu söyleyen Arslan, “Sanayi sitelerinde biten yerler boş kalmıyor. Bizim bölgemizde inşaatı devam eden yaklaşık 2 milyon metrekare sanayi sitesi inşaat alanının yüzde 90’ını TOKİ ve kooperatifler yapıyor. Geri kalanını da özel müteahhit firmalar yapıyor. Kooperatif yapım süreci minimum 5 yıl. Bizler kooperatiflerden daha hızlı projelerimizi bitirdiğimiz için yapılan her sanayi sitesi alıcısını beklemeden buluyor. Şuan yaklaşık 1 milyonluk bir dairenin kira getirisi en fazla 3 bin lira. Yatırılan paraya göre oranlarsan hayli düşük kalıyor. Bu nedenle yatırımcılar konut alıp kiraya vermektense sanayi sitesinden iş yeri alıp kiraya vermeyi daha avantajlı buluyorlar. Konutta, her kiracıdan sonra mutlaka eve bakım yapılıyor. İş yerinde, kiracı iş yerini kendi gönlüne göre yaptırıyor. Ama konut öyle değil” ifadelerini kullandı


‘ARSA FİYATLARI MALİYETİ ARTIRDI’


İnşaat maliyetlerini en çok arsa fiyatlarının artırdığını da dile getiren Arslan, “Bundan 5 yıl önce 1 milyon liraya lüks bir daire alınırken, şuan standart daireler o fiyatta belki de daha fazla. Buradaki en büyük etken inşaat maliyetlerindeki malzeme artışıyla beraber arsa fiyatlarının da çok artmış olmasıdır. Üreten insanlar desteklenmeli, en azından devlet ödenebilecek bir çizelgede arsa tahsis etmeli. Şuan üreten insan kendi iş yerini satın alamıyor. Kirada çalışmaya devam ediyor. Bizlerde yaptığımız işyerlerini satarken riskler alıyoruz. Ülkemizde bir günde doların yüzde 18 arttığını gördük. Böyle bir sıkıntı herkesi etkiliyor. Ben böyle bir artışta bir gün önce sattığım iş yerinin o günkü rakamı 1 günde yüzde 18 değer kaybediyor. Çünkü benim aldığım alüminyum ve inşaat demirin fiyatı dolarla birlikte artıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

whatsapp-image-2022-07-01-at-19-02-18.jpeg

whatsapp-image-2022-07-01-at-19-03-03.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.