‘Şark Kadayıfı markamız burma kadayıfı tatlımız’
Konya’da burma kadayıfı denilince akla gelen ilk marka olan Şark Kadayıfçısı Remzi Usta’nın hikayesini, bu lezzete adını vermiş olan Remzi Bural’dan dinledik. Remzi Usta, Şark Kadayıfı’nın bir tatlı türü değil, bir marka olduğuna dikkat çekiyor.
Anadolu’nun dört bir yanında Türk damak tadına hitap eden farklı lezzetler sunuluyor. Türk mutfağının dünyaya nam salmış olan lezzetleri farklı bölgelerde farklı şekillerde kendisini gösterirken, bazı lezzetleri üretenler markalaşarak alanında parmakla gösterilir hale geliyor.

Bundan 35 yılı aşkın bir süre önce Konya’da kurulan, bugün Şark Kadayıfçısı Remzi Usta markası ile bilinen ve Konyalının damak tadına hitap eden burma kadayıfı ve künefe çeşitlerinin mimarı Remzi Bural, Şark Kadayıfçısı Remzi Usta’nın tatlı hikayesini anlattı.
1980’li yılların başında Bingöl’den Konya’ye gelerek Konya’da tatlı sektöründe işçi olarak çalışmaya başladığını belirten Remzi Bural, “Kısa bir süre işçi olarak çalıştıktan sonra bir ortağımla birlikte Şark Kadayıfçısı Remzi Usta markası ile tatlı üretimini kendimize ait iş yerimizde yapmaya başladık. İlk iş yerimizi Araboğlu Makası ve Dershaneler Sokağı diye de anılan Mimar Muzaffer Caddesi’nde açtık. Ürettiğimiz burma kadayıfı ve künefe ile Konyalıların damak tadına hitap eder olduk ve kendimizi sektörde kabul ettirmeyi başardık. Zaman içerisinde Allah nasip etti, Konya’da 4 farklı noktada şubeleşerek hizmeti müşterimizin ayağına kadar götürmeyi başardık” dedi.

‘ŞARK KADAYIFI BİR TATLI TÜRÜ DEĞİL, BİZİM MARKAMIZ’
Şark Kadayıfçısı Remzi Usta adıyla Konya’da uzun yıllardır tatlı sektöründe hizmet verdiklerine dikkat çeken Remzi Bural, “Burma kadayıfını sunuma hazır halde Konyalılarla ilk buluşturan biz olduk. Bu nedenle de burma kadayıfının adı Konya’da şark kadayıfı olarak bilinir oldu. ancak şark kadayıfı diye bir tatlı türünün olmadığını, Şark Kadayıfı’nın bizim markamız olduğunu ürettiğimiz tatlının ise burma kadayıf olduğunu özellikle belirtmek isterim. İsmimizi kullanarak bazı satış noktalarında burma kadayıfı satın alan müşterilerimizden zaman zaman şikayetler alıyoruz. Onlara, tatlıyı nereden aldıklarını sorduğumuzda gerçek ortaya çıkmış olmuyor. Bizimle hiç alakası olmayan bir tatlıyı, bizimmiş gibi satışa sunanlara itibar edilmemesi gerekiyor. Dershaneler Sokağı’nda, İstanbul Caddesi’nde, Emniyet karşısında ve Yazır Mahallesi Otogar arkasında bulunan iş yerlerimiz haricinde bizim şubemiz yok. Belli başlı restoranlara tatlı satışı yapıyoruz ama marketlerde satılan tatlıların bizim tatlılarımızla alakası yok. Şark Kadayıfı’nın bizim markamız olduğunu, ürettiğimiz tatlının ise burma kadayıfı ve künefe çeşitleri olduğunu özellikle belirtmek isterim. Üretilen bir ürünün marka değerinin oluşması için kaliteden taviz vermemesi gerekir. Biz de öyle yapıyoruz. Şark Kadayıfçısı Remzi Usta adıyla açtığımız bütün şubeleremizde tatlır türleri tek merkezde üretiliyor. Bu da bütün şubelerimizde aynı kalitede tatlının hedef kitleye ulaştırılmasını sağlıyor. Biz tatlımızda asla sıvı yağ kullanmayız. Özel olarak Van’ın Erciş ilçesinde ürettirdiğimiz sade yağı kullanırız. Ama diğer markalarda aynı kalite tutmayabiliyor. Benim müşterilerimize tavsiyem, her burma kadayıfının Şark Kadayıfı olmadığını iyi bilmeleri gerektiği yönündedir. Burma kadayıfını herkes üretebilir, herkes satabilir. Ancak Şark Kadayıfı markası ile üretilen burma kadayıfını Şark Kadayıfçısı Remzi Usta markası olan iş yerlerinin dışında bulamazsınız” ifadelerini kullandı.


MİDEYİ YORMAYAN TEK HAMUR TATLISI
İnsanların Ramazan ayında daha çok tatlı tükettiklerini ancak sonrasında mide rahatsızlığı yaşadıklarını belirten Remzi Bural, “Burma kadayıf, her ne kadar hamur ve şerbet tatlısı olsa da diğer türlere göre daha hafiftir ve mideyi çok yormaz. Çünkü burma kadayıfının içinde hamur minimize edilir. Burma kadayıfının içi, türüne göre ceviz, Antep fıstığı veya kaymakla doldurulur. Süt de ilave edilerek servis edilebilir. Bu nedenle tüketilirken kesmediği gibi, tüketildikten sonra da mideyi yormaz. Hazmı kolaydır. Hakkı verilerek, kaliteden ödün vermeden yapılan burma kadayıflarımız bu nedenle özellikle Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor” diye konuştu.


KONYA’DA KÜNEFE ŞARK’TA YENİR
Burma kadayıfında olduğu gibi künefede de bir marka olduklarını dile getiren Remzi Bural, “Ailemizdeki hemen herkesin tatlı sektöründe faaliyet gösterdiğini söyleyebilirim. Konya’da çiğ kadayıf üretimi yapan çok. Ama onu burma kadayıfı veya künefe gibi mamul hale getirenlerin sayısı son yıllara kadar çok azdı. Biz, ailecek bu sektörde olduğumuz için markamız, kadayıf mamullerinin tamamına hükmeder hale geldi. Burma kadayıfında olduğu gibi bir kadayıf türü olan künefede de lezzetimizle iddialıyız. Çünkü biz biliyoruz ki, kaliteli ve lezzetli ürünler ortaya koyabilmek için küçük detaylara büyük önem arz ediyor. Bu düşünceden hareketle künefemizde de kadayıfından sade yağına, şerbetinden fıstığına, kaymağından dondurmasına kadar hiçbir şekilde kaliteden taviz vermiyoruz. Tabi ki, kaliteli ürünleri biraraya getirip harmanladığımız zaman kaliteli ürünler ortaya çıkacak diye bir kaide yok. Burada da devreye ustalık giriyor. Bizde aileden geliyor ustalık. Usta, çırağına el veriyor. Onu yetiştirip önce kalfa yapıyor. Tatlının ocakta piştiği gibi çıraklık ve kalfalık döneminde de yeni nesiller pişiriliyor. Bundan ötürüdür ki, 40 yılı aşkın bir süredir bizim lezzetimiz hiç değişmiyor. 40 yıl önceki kalitemiz neyse, bugünkü kalitemiz de aynısı. Tüm bunlara dayanarak, Konya’da künefe yiyecekseniz, Şark Kadayıfçısı Remzi Usta’yı tercih etmelisiniz diyebilirim” ifadelerini kullandı.

İDDİA EDİYORUZ, BU KALİTEYİ BU FİYATA BULAMAZSINIZ
Kadayıf ve künefe çeşitlerinde kullanılan hammaddenin hepsinde son yıllarda ciddi bir artış olduğuna işaret eden Remzi Bural, “Kullandığımız undan sade yağına, cevizden fıstığa ve şekere varıncaya kadar herşey zamlandı. Zamlar öyle bir boyuta geldi ki, bir önceki yıl ile bu yıl arasında girdi maliyetlerimizdeki artış yüzde 200’e ulaştı. Sadece ürün bazında değil, mutfağımızda kullandığımız enerjiden ulaşımda kullandığımız araçlarımızın yakıtına varıncaya kadar her alanda ciddi bir girdi artışı oldu. Haliyle ister istemez biz de bu maliyet artışlarını fiyatlarımıza yansıtmak durumunda kaldık. Ama yine de tatlı çeşitlerimizdeki fiyatları olabildiğince makul tutmaya çalışıyoruz. İddia ediyorum, bizim kalitemizdeki bir burma kadayıf veya künefeyi bizim sunduğumuz fiyatların altına kimse sunamaz. Daha ucuzunu bulamazsınız demiyorum, daha ucuzu çoktur. Merdiven altında üretilen, ne olduğu bilinmeyen, içinde hangi yağı kullandığı anlaşılmayan ürünlerle kendi tatlılarımızı kıyas dahi etmiyorum. Hakkını vererek imal edilen burma kadayıf ve künefe çeşitlerinde bizim sunduğumuz fiyatların altında kimse veremez. Kâr marjımızı minimum seviyeye indirgedik” diye konuştu.






Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.