Savunma Sanayii İcra Kurulu Toplantısı

Savunma Sanayii İcra Kurulu Toplantısı
Başbakan Davutoğlu: (1)- "Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4,5 milyar doları, yerli üretim şeklinde, yerli ekonominin üretimi şeklinde gerçekleşecek"- "Milli piyade tüfeği üretimimizi h

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, savunma sanayisinde yerli üretime ağırlık vereceklerini belirterek, "Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4,5 milyar doları, yerli üretim şeklinde, yerli ekonominin üretimi şeklinde gerçekleşecek" dedi.

Davutoğlu, Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Türkiye'nin etrafındaki güvenlik risklerinin artması ve ülke içinde de terör tehdidinin yeni bir boyut kazanması sebebiyle Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin özel bir önem taşıdığını söyledi.

Bu çerçevede birçok projenin gözden geçirildiğini dile getiren Davutoğlu, yeni bazı kararların alındığını aktardı.

"Değişen güvenlik riskleri ve tehdit tanımlamaları çerçevesinde savunma sanayisi yapılanmasını, yeni bir stratejik zeminde ele almaya karar verdik" diyen Davutoğlu, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin gerekli hazırlıkları tamamlayarak nisan-mayıs ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu'nu toplamayı planladıklarını ifade etti.

Burada ele alınacak perspektif çerçevesinde konuyu, uzmanlarıyla da değerlendirmek üzere kademeli toplantılar gerçekleştirileceğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Tekrar bu konu eylül-ağustos ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu ve İcra Komitesi'nde ele alındıktan sonra bir Savunma Sanayii Şurası, yıl sonuna doğru tertiplemeyi düşünüyoruz. Böylece kademeli bir şekilde bütün paydaşların devreye girdiği, savunma sanayinde öncü, özel sektörün de devreye girdiği, Türkiye'nin savunma sanayinin millileşmesi ve bu konuda dışarıya olan bağımlılığın azaltılması için alınacak tedbirlerin göz önüne alındığı, yeni bir yapılanmaya geçmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede de yeni bir siyasi, askeri konsept geliştirerek önümüzdeki dönemde, önümüzdeki on yıllar içinde, cumhuriyetimizin, devletimizin korunması bekası, milletimizin huzur ve güvenliği için alınması gereken tedbirleri geniş bir perspektifte ele alacağız."

- "Yerli üretime ağırlık vereceğiz"

Başbakan Davutoğlu, bu çerçevede, "çift kanatlı" bir yolun takip edileceğini belirterek, "Bir taraftan acil ihtiyaçları göz önüne alarak, tedarik imkanları çerçevesinde alımları sürdüreceğiz, diğer taraftan da orta ve uzun vadede savunma sanayinde millileşmenin oranını artıracak, yerli üretime ağırlık vereceğiz. Böylece acil ihtiyaçları karşılarken, orta ve uzun vadede yerli ve milli savunma sanayinin gelişmesini de göz önünde bulunduracağız. Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4,5 milyar doları yerli üretim şeklinde, yerli ekonominin üretimi şeklinde gerçekleşecek. Bu da tabii genelde de sanayimizin üretim artışına önemli katkı sağlayacak. Bugünlerde yayınlanan sanayi üretim rakamları da bizi gerçekten teşvik edici bir sonuç doğurdu" diye konuştu.

Ayrıca 12 milyar dolarlık sözleşmesi tamamlanan ya da planlanan projeyi de devreye soktuklarına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir güzel haber de 2016'nın ilk iki ayı içinde savunma sanayi ihracatımız yüzde 35 arttı. Geçen toplantılardan bugüne intikal eden iki önemli yeni gelişmeyi, gerçekleşen hususlar olarak paylaşmak isterim. Milli piyade tüfeği üretimimizi hedeflemiştik, bugün bana da prototip üretimi anlamında, seri üretime geçmek üzere takdim edildi. Ben önümüzdeki dönemde de bu yıl içinde de seri üretime geçecek, bu konuda emek veren bütün mühendislerimize, silahlı kuvvetleri mensuplarımıza, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na da teşekkür ediyorum. Çok önce gerçekleşmesi gereken bir hedefti. Yine kararlı bir şekilde bunu takip ettik ve iktidarlarımız döneminde, 2009'da alınan bir kararın bugün uygulanması mümkün olmuş oldu. Terörle mücadele ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar bağlamında çok önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan akıllı mühimmat üretimi, konusunda da çok önemli mesafeler alındı. Bunun artık Türkiye'de üretilmesi gerçekleşmiş oldu."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.