Şehitler Hiyabanı Karanfillerle Süsleniyor

Şehitler Hiyabanı Karanfillerle Süsleniyor
Kırmızı karanfillerle süslenen Bakü Şehitler Hiyabanı'nda, "Kanlı Ocak" katliamının anma törenleri için hazırlıklar yapılıyor

 Azerbaycan'da, 1990 yılında yaşanan ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen "20 Ocak Katliamı"nın 25. yılı anma törenleri için hazırlıklar yapılıyor.

Bakü Şehitler Hiyabanı ve çevresi, katliamın kurbanlarının sembolü haline gelen kırmızı karanfiller ve farklı çiçeklerle süsleniyor. 

Törenler için hazırlık çalışmaları sürerken, Azerbaycanlılar şehit mezarlarını ziyaret ediyor, öğretmenleri eşliğinde gelen çocuklar, mezarlara karanfiller bırakıyor. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği de 20 Ocak kurbanlarını anma etkinlikleriyle ilgili kararname yayımladı.

Kararnameye göre, başkent ve tüm bölgelerde, tüm kurum ve kuruluşlarda, "Kanlı Ocak" olaylarıyla ilgili toplantı, konferans, film ve tiyatro gösterimi gibi etkinlikler yapılacak ve bu etkinliklerin medya tarafından duyurulması sağlanacak.

Azerbaycan'ın yurt dışındaki temsilcilikleri de konuya yönelik etkinlikler düzenleyecek ve bulundukları ülkelerin medya kurumlarını ve kamuoyunu bilgilendirecek. 

Katliam kurbanlarının ailelerine yardım yapılacak, ülkedeki dini kurumlar, şehitlerin anısına dini törenler düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer üst düzey yetkililer, 20 Ocak günü Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret edecek ve Aliyev buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bırakacak. Resmi törenin ardından Şehitler Hiyabanı vatandaşların ziyaretine açılacak ve saat 12.00'da bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Saygı duruşu sırasında Hazar Denizi'ndeki gemiler sirenlerle şehitleri anacak. 

Azerbaycanlılar, 1990 yılının başlarında Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Bakü'nün Azadlık Meydanı'nda uzun süreli mitingler düzenledi. Sovyet ordusu, 20 Ocak'ta Bakü'ye girerek aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişi yaralandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.