Şehre ‘Uğur’lu bir el değiyor

Şehre ‘Uğur’lu bir el değiyor
Konya basınını akşam çayı eşliğinde ağırlayan Başkan Altay, şehre ilişkin soruları içtenlikle yanıtladı.

TAVINDA DÖVÜLECEK…

Ramazan ayının son haftasına bugün bismillah dedik… Öncelikle inşallah bu mübarek ayın rahmet ve bereket ikliminden tüm Konya olarak en üst seviyede istifade edenler içerisine dahil olmuşuzdur.

Ramazan ayının ilk 10 gününde Konya adeta şehir olarak oruç tutuyor. İkinci 10 günlük dilim son 10 güne hazırlık için yavaş yavaş şehrin uyandığı bir dönem oluyor.

Son 10 günü ise bereketin tüm yönleriyle hissedildiği bir zaman dilimi olarak beliriyor. Haftasonu maşallah şehir ne kadar da hareketliydi… Otoparklardan çarşı ve pazara, alışveriş merkezlerinden marketlere kadar her yer tıklım tıkıştı. Hayat pahalılığından sürekli dem vururken ortadaki manzarayı da görünce insanın ‘Bu şehirde de bu ülkede de pahalılık yok’ diyesi geliyor… İnsanlar akşamı iple çekiyor. 2 yıllık pandemi sürecinin acısı çıkarılıyor adeta.

Ramazan ayının son haftasonu bizim açımızdan da bir hayli yoğun geçti. Bu yoğunluğu da bereket olarak yorumluyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde, haftasonunun özellikle iftardan sahura uzanan kısmında yaşanan yoğunluğu ve siz kıymetli okurlarımızla paylaşmak icap eden hususları paylaşacağız.

Ama bugünü özel olarak Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece yaptığımız Ramazan oturmasına ayırmakta fayda var. Hakikaten şehrimiz adına çok verimli bir akşam olduğu kanaatindeyim.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Zindankale Katlı Otoparkı’nın içinde kurulu bulunan Kapsül Teknoloji Platformu’nda ağırladı bizi. Kendisine misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Kapsül Teknoloji Platformu başlı başına bir yazı konusu ama öncelemek istediğim başkaca hususlar var. Kapsülün içinde yaptığımız zihin jimnastiği ve fikir teatisinden şehir adına çok güzel gelişmeler çıktı. Toplantıdan çıktıktan hemen sonra o heyecanla bunları sizlerle paylaşmak için işe koyuldum.

Başkan Altay ile sohbet havasında geçen ve yaklaşık 3 saat süren görüşmenin konusu, hepimizin bir ferdi ve paydaşı olduğu Konya’ydı… Konya’yı ortaya attık, bir o tarafından bir bu tarafından sündürdük…

Dilerseniz daha anlaşılır olması açısından başlıklar halinde bahsi geçen konuları sizlere arz etmeye çalışayım.

kapsulde-aksam-oturmasi-2.jpg
İLÇELER, HİZMET KERVANINDAN NASİBİNE DÜŞENİ ALIYOR

Ramazan ayını adeta ilçelere ayıran Başkan Uğur İbrahim Altay, her gün ortalama 2-3 ilçeyi ziyaret ediyor. Ramazan’ın başından bu yana ilçe ziyaretlerini sürdüren Başkan Altay’ın gündemi bir hayli yoğun. Bugün Newyork’a uçuyor. Dünya Belediyeler Birliği’nin bir programı kapsamında Perşembe gününe kadar Amerika’da olacak.

Konu ilçelerden açılınca merak ettiğimiz ve sizlerin de merak ettiğini düşündüğümüz hususlara ilçelerden başladık. ‘Büyükşehir Yasası ile birlikte yaklaşık 2 milyon metrekare gibi geniş bir yüzölçümüne sahip olan Konya’da her ilçeye ulaşılabiliyor mu, ilçelerin beklentileri neler ve karşılık buluyor mu, Millet İttifakı’nın dışında kalan bağımsız ilçeler ve CHP’li bir Başkan tarafından yönetilen Tuzlukçu ile uyum nasıl’ diye sorduk.

31 ilçenin tamamına hizmeti en iyi ve adil şekilde ulaştırmak adına bir plan dahilinde çalıştıklarını ve bunda da başarılı olduklarını dile getiren Başkan Altay, “Millet İttifakı’ndaki ilçelerde uyum konusunda hiçbir sorunumuz yok. Hepsiyle gayet uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bunun yanında bağımsızlarla da bir problem yaşamıyoruz. CHP’li Tuzlukçu Belediyesi’yle de zaman zaman küçük iletişim kopuklukları yaşansa da genel manada ortak akıl ile hareket ediyoruz. Yerel yönetimlerin asli vazifesi vatandaşa doğrudan hizmet gerçekleştirmek. Bu anlamda onlarla da yapılacak işler konusunda büyük pencereden baktığımızda herhangi bir çıkmazımız olmadı” diyor.

ilceler-hizmet.jpg

EFSANE GERİ DÖNÜYOR, EMEKTAR TRAMVAYLAR YENİDEN RAYLARA İNİYOR

Gelelim şehrin merkezine… Konya’yı ilgilendiren önemli konuları alt alta sıralayacak olursak tahminim ve yaptığımız toplantıdan elde ettiğim kanaat neticesinde ulaşım konusunu ilk sıraya yazmak gerekir.

Şehir genelindeki ulaşımın aksayan yanları ve çözümüne yönelik çabalar söz konusu olunca kısa, orta ve uzun vadeli fikirleri Başkan Altay ardı ardına sıraladı. Kısa zamanda doğrudan sonuç alınan konu Akıllı Kavşaklar… Yapıldı, başarıya ulaşıldı. Burası cepte.

Orta vadede özellikle toplu ulaşım konusunda da ciddi adımlar atılmış da haberimiz yokmuş. Zaman zaman gündeme gelen, çürüyüp gittiği ve farklı şekillerde değerlendirilmesi gerektiği söylenen emektar tramvaylar yeniden raylara iniyor. Fırat Caddesi’nden Özalkent’e kadar uzanan alanda yeni bir tramvay hattının yapılması planlanıyor. Öyle ki bu planlamanın takvimi çok da uzun değil. Alternatif bir raylı sisteme bu şehrin ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaç gideriliyor. Ayrıca eski tramvaylar da olabilecek en iyi şekilde değerlendiriliyor. Zira bu tramvaylar, yeni tramvaylar alınmadan önce de iyi bir şekilde revize edilmiş, klimasına varıncaya kadar takılmıştı. Maziyi de yaşatacak olması işin güzel taraflarından biri…

Uzun vadede ise Metro konusu her toplantının gündemine yer aldığı gibi bu görüşmemizde de gündeme geldi. Başkan Altay artık usanmış olacak ki her şeyi söylüyor ama bir takvim söylemiyor. Bahattin Karakoç’un Uzaklara Türkü adlı şiirindeki ‘Ne olur takvim sorma bana, ıhlamurlar çiçek açtığı zaman’ dizeleri hatırıma geliyor. Anlaşmalar yapılmış olsa da kur farkından doğan sıkıntılı süreç aşılmadan bu alanda herhangi bir adımın atılmasını beklemek de yanlış olur. Metro’dan vazgeçilemez mi? Anladığım kadarıyla hemen yapılamayacaksa da vazgeçilemez…

efsane-geri-donuyor.jpg

YENİ UN’UN BİNASINI BÜYÜKŞEHİR SATIN ALMIŞ

Ankarayolu üzerinde bulunan, yan yol diye tabir ettiğimiz Demiryolu Caddesi’nin bitişinde yer alan, bir zamanlar un fabrikası olarak kullanılan, malum süreçten sonra TMSF’ye devredilen ve uzun bir süredir atıl kalan Yeni Un’un binasını Konya Büyükşehir Belediyesi satın almış. Büyükşehir burayı elbette ki un üretmek için satın almadı. Kısa zamanda yıkıp yolu Demiryolu Caddesi’nin uzantısını BÜSAN Kavşağı’na ulaştırarak Ankarayolu’na alternatif bir güzergah oluşturulmak isteniyor. Fikri zemini sağlam olan bu girişimin en kısa zamanda hayat bulmasını umut ediyoruz.

sehir-hastanesi-onune-altgecit.jpg

3 MESELE VAR 1’İ KISA VADEDE ÇÖZÜLEMEZ!

Ulaşım başlığı altında konu uzadıkça uzuyor. ‘Koyuncu kavşağındaki trafik keşmekeşini çözmeye yönelik bir girişiminiz var mı?’ şeklindeki sorumuzu Başkan Altay, konuyu daha da genişleterek cevaplandırıyor.

Trafiğin sıkıştığı ve özellikle pik saatlerde ciddi sorunların yaşandığı belli başlı konumlar var. Bunlardan biri Adana Çevreyolu üzerindeki Sedirler Kavşağı. Trafik hakikaten burada işe gidiş ve iş çıkışı saatlerinde allak bullak oluyor. Zihnimde bunları kodlarken yanlış yere koymadıysam, burayı çözmek için bir altgeçit düşünülüyor. Yine tramvayın da önüne kadar uzanacağı Şehir Hastanesi’nin önünde de bir altgeçit yapılmasına yönelik proje çalışması devam ediyor.

3 meseleden ikisinin çözümü için zihin patlatılırken, şehrin tam da orta yerinde kalan, hem karayolu trafiği hem de raylı sistemin içiçe girdiği, altgeçitler ve üstgeçitlerle karmaşık bir yapının oluştuğu, yolun bir noktada neredeyse tamamen bittiği ve petrolün içinden geçilerek devam edildiği Koyuncu Petrol Kavşağı büyük mesele… Uğur Başkan’ın söylemlerinden yola çıkarak buradaki sorunun bugünden yarına çözülemeyeceğini üzülerek ifade etmek isterim. Çok zor bir bölge. Bir dokunulsa bin ah işitilebilir. Özetle şartlar uygun olmadığı için bugün buraya dokunulamıyor. 5-10 yıl sonrasına işaret ediliyor çözüm için. Belki, yeni çevreyolunun Kuzey-doğu aksı hızlı bir şekilde tamamlanırsa, bir miktar burayı rahatlatacaktır. Çevreyolu yatırımı için ayrılan bütçeye bakılırsa bugünden yarına tamamlanması da pek mümkün görünmüyor. Hayırlısı diyelim…

belh-kavsagi.jpg

SIRADA KUNDURACILAR VE KARATAY SANAYİ VAR!

Eski Sanayi’nin taşınma süreci malumunuz… İşin hikayesine baktığımızda 1970’li yıllarda sanayinin taşınması şehrin gündemindeymiş. Neredeyse yarım asır sonra bölgenin taşınması için somut adımlar atılmış. Taşınma süreci belirtilen takvim içerisinde tamamlanacak. Hedef, 2023… Bununla da kalınmayacak. Eski Sanayi’ye çok yakın bir konumda bulunan Karatay Sanayi ile eski Kunduracılar Sanayi’nde de bir dönüşüm sürecinin yaşanması an meselesi. Detay vermeyelim, şimdilik burada kalsın…

FENNİ FIRINA BABAYİĞİT ARANIYOR

Başkan Altay, ekmek fiyatlarının hızlı bir yükseliş eğilimine girdiği dönemde piyasayı kısmen de olsa regüle etmek adına yıllar önce faaliyet gösteren, şimdilerde esamesi okunmayan Fenni Fırın’ı yeniden ayaklandıracaklarını söylemişti. Bunun için kısa zamanda çok yol katedildi. İşin ihalesine bile çıkıldı. Ama ihalede belirtilen bedelin çok yüksek olduğu kanaatinden hareketle ihaleye kimse teklif vermedi. Yüklenici firmalar işi yüklenemedi. Şimdi proje revize ediliyor ve kısa bir süre sonra yeniden ihaleye çıkılacak. Umarız bu kez fenni fırın için aranan babayiğit bulunur.

ŞEKER’İN TAŞINMA SÜRECİ UZAMAYACAK, DEMİR TAVINDA DÖVÜLECEK

Son dönemde gündemi meşgul eden en önemli konulardan bir tanesi de Konya Şeker’in merkez kampüsünün taşınması süreciydi. Sürece ilişkin Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu geçtiğimiz Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan akşam iftar yemeğinde 2024 yılına işaret etmişti.

Konu Konya’yı yakından ilgilendirdiği için Başkan Altay’a da taşınma işlemi ve arsanın nasıl değerlendirileceği konusu sorulmazsa olmazdı.

Başkan Erkoyuncu ile konuyu enine boyuna görüştüklerini ve görüşmelerin devam ettiğini bildiren Uğur İbrahim Altay, konunun yerel yönetimlerle sınırlı kalmayıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere bazı bakanlıklar düzeyinde de gündemde olduğuna dikkat çekti. Demirin tavında dövülmesi gerektiğine işaret eden Başkan Altay, zaman kaybetmemek gerektiğini vurguladı. Ölçülü bir imar çalışması yapılması gerektiğine işaret ettiği açıklamasından bölgenin imarına ilişkin yaklaşımının çok yüksek katlı binalara yol vererek şehrin siluetini bozmamak; bunu yaparken de arsanın kıymetini görmezden gelmemek olarak yorumladım. Yani ne şiş yansın, ne de kebap. Hızlı bir şekilde çözüm bulunması şehrin kazanımları açısından büyük önem arz ediyor.

eski-sanayinin-tasinma-sureci.jpg

AĞAÇLARA KIYMAMAK İÇİN PROJE DEĞİŞTİRİLMİŞ

Bugün yapılacak kalıcı yatırımlar şehrin yarınlarını da etkileyecek. Bu gerçekten hareketle Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yıkılan hizmet binasının bulunduğu arsaya bir kütüphane yapılması planlanmıştı. Başkan Altay, projenin görsellerini de kamuoyuyla paylaşmıştı. Konya basını olarak bizim de dikkatlerimizden kaçan bir husus vardı. Projede bölgedeki asırlık olmasa da epeyce yaşlı olan ve şehrin yeşil dokusuna katkı sağlayan ağaçlara kıyılacakmış. Ancak Uğur Başkan, “Ağaçlara kıyamadık ve bu nedenle projeyi değiştirdik” cümlesiyle birlikte kütüphanenin ahşap ve taştan oluşan, çevredeki ağaçlara zarar vermeyecek şekilde ve tek katlı olarak yeniden düzenlendiğini açıkladı. İsabet olmuş

BAŞKANIN SÜRPRİZİ NE ACABA?

Eski Stadyum’un arsası üzerinde yapımı devam eden Millet Bahçesi ile bahçe içerisinde yapım çalışmaları hızla ilerleyen cami de gündemdeki konulardandı. Başkan Altay cami için, ecdadın bugüne ve yarınlara yadigarı olan Sultan Ahmet, Süleymaniye gibi dünle yoğrulan bugünün mimarisini geleceğe taşıyacak bir vizyon ortaya koyacak şekilde belirlediklerini ifade etti. 2023 yılının Ramazan ayında açılışı yapılsın isteniyor ama anlaşılan bu tarihe cami yetişmeyecek. Geç olsun ama ortaya koyulan vizyon vücut bulsun inşallah… Başkan, Millet Bahçesi’nden bahsederken de bir hayli heyecanlıydı. Projeyi anlatırken bunu hissetmemek mümkün değil. Millet Bahçesi’nin açılışı için ise hedef tarih Hıdırellez… Bunun yanında Akyokuş Çevre Düzenlemesi de Konya’ya hakikaten çok yakışacak. Şimdilerde inşası için çalışmalar devam ediyor olsa da bölgeye gittiğiniz zaman az çok şekillendiğini görüyorsunuz. Başkan Altay, şehre sürpriz dokunuşlar yapacaklarını ifade ederken, bir sürprizlik parantez de Akyokuş için açtı. Açıklamadı ne yapılacağını, sürprizi kaçmasın diye de üstelemedik ama merak etmiyor da değiliz.

millet-bahcesi.jpg

ŞEHİRDE İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI HAVASI ESMİYOR

Bunların dışında Alaeddin Tepesi’ndeki kazı çalışmaları, eski Şemsiye’nin yerine yapılan yapı, tarım ve kırsal kalkınmaya ilişkin destekler, daha az su tüketimiyle daha çok katma değer getiren ürünlerin üretimine ilişkin teşvikler, tramvayların borcu, yeni stadyumun yakınında yapımı devam eden ve bitmesine ramak kalan veledrom, Dedemli Mahallesi’nin taşınma süreci ve gençleri Ayasofya Camii’ne götürecek olan kültür projesi de önemli konu başlıkları arasındaydı.

Üzerinde önemle durulması gereken bir madde de İslami Dayanışma Oyunları’na Konya’nın ev sahipliği yapacak olması. Yaklaşık 100 gün sonra etkinlikler başlayacak. Şehirde halen İslami Dayanışma Oyunları Havası esmiyor. Başkan Bey de bu fikrimize katılıyor. Zaman daralıyor. İnşallah tüm şehir olarak silkelenip kendimize geliriz. Şehrin turizmine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacak bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendiririz.

islami-dayanisma-oyunlari.jpg

islami-dayanisma-oyunlari1.jpg

HABER-YORUM: RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum