Uğur Özteke

Uğur Özteke

Şehrin efsane ismi Ali Güneri Bey

Şehrin efsane ismi Ali Güneri Bey

Konya son yıllarda hatta son 10 yıldır hangi platformda olursa olsun şehir yönetiminde, ya da şöyle diyelim belki daha doğru olacak “Konya’nın bu yıllarda olması, insanından projelerine gerekenleri elde edebilmesinde hep bir abisinin olmamasından” şikayetçi.

Bunu söyleyen büyüklerimiz, böyle açık ve net ifadelerde bulunan yöneticilerimiz haklılar.

Çünkü Milli Görüş’ün kalesi, hatta Milli Görü’ün merkezi Konya’da iktidar da olsa muhalefet de olsa istinasız hep bir abisi vardı.

Bu isim Ali Güneri idi.

Rahmetli Erbakan Hoca’nın sık sık arayıp sorduğu, danıştığı, yanına çağırıp istişare ettiği isim idi Ali Güneri.

Ali Güneri’de Erbakan Hoca’yı hiç kırmamış, haddini hiç aşmamış ama Türkiye genelinde hatta başta Avrupa olmak üzere dünyanın belli noktalarındaki İslami hareketlerin başlangıcında hep Erbakan Hoca’nın yanında olmuştur.

Mesela Erbakan Hoca ve Ali Güneri denildiği zaman aklıma gelen sadece bir hatırayı sizlerle paylaşayım. Bu bile Hoca ile Ali Abinin ilişkisini bilmeyenler için yeter de artır diye düşünüyorum.

Erbakan Hoca hükümet kuruluşunda kendi takımını yani bakanlarını kurmaktadır. Bir ara bunalır ve her zaman olduğu gibi Ali Güneri’yi arar.

-“Bana çalışacağım iki bakan ismini söyle”

Ali abi iki isim söyler. Hoca isimleri not alır ve ardından sorar;

-“Rıza’nın (Rıza Güneri’yi kasteder) ismini niye vermedin?”

Ali abi “Rıza daha genç onun için söylemedim”…

Dört beş saat sonra hükümet açıklanır. Ali Güneri Bey’in verdiği iki isim ile birlikte Rıza Güneri de bakan olarak kabinededir. 

İşte böylesine müthiş bir beyne ve geniş yüreğe sahip olan Ali Güneri için zaman zaman parti içinde arkasından fısıltı şeklinde de olsa “sertliği, taviz vermeyen yapısı” eleştirilmiştir.

Erbakan Hoca ile parti kan kaybettikçe Ali abiyi eleştirenler de artmıştı.

Hele hele önce AK Parti’nin doğuşu ardından hocanın rahmetli olması ile Ali abi de tamamen bu işlerden elini eteğini çekmiş oluyordu.     

***

O günlerden bu günlere geldik.

Son yıllarda bir dönem Ali Güneri’nin yanında görev alan bayrak asmadan miting çalışmalarına kadar görev alan isimler bugün şehrin yönetiminde artık söz sahibi olmuşlardır.

Bu isimler aynı zamanda büyük paraların sahibidirler.

Aynı zamanda direkt ya da en direkt şekilde partide söz sahibidirler.

Ve biz bu abilerle sohbet ederken bu isimler itiraflarda bulunmaktadırlar, “Yok Ali abi şöyleydi, yok Ali abi böyle idi… Ama Ali abi Konya’nın abisi idi. Bugün şehir olarak tek sıkıntımız bir Ali abinin olmamasıdır”… dedikten sonra “Aslında hepimiz Ali abi ile bir helalleşmemiz gerekir” diye de samimi şekilde içlerinden geleni yüksek sesle dillendirmektedirler.

***

Bu kadar lafı durduk yerde niye ettim biliyor musunuz?

Geçen gün Zafer’de tıraş oluyorum.

Önümüzdeki camdan da arkamızdan gelip geçene bakıyorum.

Bir baktım bir otomobil durdu. Direksiyonda Mustafa Güneri, yanında Ali Güneri abi. Arkamız dönük de olsak camdan bir anda göz göze geldik. Ali abi bu ilerlemiş yaşına rağmen hemen elini kaldırarak selam verdi. Önümde bembeyaz saç ve sakal kıllarım ile dolu siyah önlüğü fırlattığım gibi koltuktan kalktım. Dükkândan çıktım. Ve Ali abinin elini öptüm. Ayaküstü konuştuk.

***

Ali Abi artık 12 ayın nerede ise 9-10 ayını Suudi Arabistan’da geçiriyor.

Kısa sohbetimizde dün kendisini eleştirenlerin bugün itiraf etmeye başladıklarını da hemen araya sıkıştırdım. Ali Abi hepimiz için bol bol dua etti.

***

Sonra düşündüm. Bir insan benim bildiğim 50 yıldır bu şehirde siyasetin her kademesinden Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a efsane olduysa bu işte çok büyük bir hikmet vardı.

Allah inşallah hayırlısı ile Konya’ya en kısa zamanda bir Ali abi nasip eder. 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Işığı getirebildiğin yerde karanlık olmaz.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Bebek arabalı bayanlar kaldırım yerine yoldan yürümedikleri zaman ADAM oluruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR