Selçuk Üniversitesi iş hayatına katkı sağlıyor

Selçuk Üniversitesi iş hayatına katkı sağlıyor
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversite Sağlık Yönetimi öğrencisi Cansu Zor ile Konya'daki öğrencilik hayatı hakkında konuştuk.

Okulunun sunmuş olduğu imkânlar dahilinde zor bir durumla karşılaşmadığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Sağlık Yönetimi bölümü öğrencisi Cansu Zor, üniversite içerisinde alanıyla ilgili yapılan etkinliklerin iş hayatına katkı sağladığını açıkladı.

11 Nisan 1975'den günümüze yüzbinlerce öğrenciyi mezun eden Selçuk Üniversitesi bu sene içerisinde de binlerce talebesine mesleğine kavuşturmak amacıyla diplomalarını teslim edecek. "Değişen ve Değiştiren Üniversite" sloganıyla tanınan, 23 fakülte, 7 enstitü, 5 yüksekokul, 1 konservatuvar, 22 meslek yüksekokulu, 54 araştırma ve uygulama merkezi bulunan Selçuk Üniversitesi, yetmiş üç bini aşkın öğrencisi ile Türkiye'nin en büyük eğitim kurumları arasında yer almakta. Türkiye'nin her şehrinden ve dünyanın her ülkesinden öğrenci ağırlayan üniversite, son yıllarda ismini herkese duyurmaya devam ediyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversite Sağlık Yönetimi öğrencisi Cansu Zor ile Konya'daki öğrencilik hayatı hakkında konuştuk.

Merhabalar kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Cansu Zor. 22 Eylül 1999 tarihinde Amasra’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Amasya’da tamamladıktan sonra üniversite öğrenimim için Konya’ya geldim. Selçuk üniversitesinin Sağlık Yönetimi bölümü son sınıf öğrencisiyim. Hayatımda ilk defa ailemden ayrı olarak bir üniversitede öğrenci yaşamı geçirmekteyim. Konya’nın farklı bir kültür yapısının olması bana değişik bir bakış açısı kazandırdı. Her öğrenci gibi üniversitenin bana kattığı zor anlarımda oldu iyi tarafından bakabildiğim anlarda. Ama her şeye rağmen bütün olumlu ve ya olumsuz durumların üstesinden gelmeyi başardım. Konya'da kalma bakımından evde kaldığım için mutluyum çünkü yurt açısından daha konforlu ve rahat olduğunu düşünüyorum. Bunların haricinde şehir şehir gezip farklı kültürel lezzetleri denemeyi çok seviyorum. Üniversite okumak bana her bakımdan deneyim sahibi olmamı ve daha donanımlı bir birey olmamı sağladı. Tabii ki bu gelişimde ki en büyük etken kitap okumamdır. Kendime katkı sağlayan ve mutlu mutlu edebilecek nitelikte olan bütün aktivitelerle uğraşmayı seviyorum.

cansu-5.jpg

Konya ve kendi şehrinizin Ramazan kültürü arasındaki farklılık ve benzerlikler nelerdir?

Ramazan ayında Konya'da olan etkinlikler ve Ramazana yönelik faaliyetler memleketimde de gerçekleşiyor. Ancak Konya’dan tek farklı yanı iftar sofraları belirlenen günlerde mahalle aralarında yani sokaklarda gerçekleşiyor. Fakat bulunduğum dönemlerde Konya'da böyle bir etkinlikle karşılaşmadım. Bunun yanı sıra kültürel farklılıklarından bahsedecek olursam büyük farklar olduğunu düşünmüyorum. Sadece yemek kültürü açısından farklı olduğunu gözlemledim.

Amasya'nın yaşadığım ve bulunduğun bölgesinde balık meşhurdur. Konya etli yemekleri daha doğrusu etliekmeğiyle tanınıyor.

amasya-evleri.jpg

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirleriniz de herhangi bir değişim oldu mu?

Öncelikle buraya gelmeden önce Konya hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Ancak yaşadıkça nasıl bir yer olduğunu anladım. Konya’ya ilk geldim yıllarda muhafazakâr bir şehir olduğunu gördüm. Bunun yanı sıra daha çok tarihiyle ön plana çıkan bir şehir olduğunu geldiğimde anladım.

cansu-zor.jpg

İlerleyen dönemlerde Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

Konya'da kalmayı başta düşünmüyordum. Ama iş hayatım bakımından olanaklarını yani ulaşımını, fiyat performans uygunluğu ve yaşam açısından diğer şehirlere nazaran daha rahat olduğunu düşündüğümde kalma ihtimalimin arttığını hissediyorum. Konya’nın bu imkânlarına alıştığım için kalmak en mantıklı tercihlerim arasında yer alabilir.

borabay-golu.jpg

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Şivlilik etkinlikleriyle ilk kez Konya’ da gördüğümde şaşırmıştım çünkü daha önce hiçbir yerde denk gelmemiştim. Aynı zamanda düğün gelenekleri bizim yöremize göre çok farklı gelmişti.

catalhoyuk.jpg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Konya’nın da her şehirde olduğu gibi artı ve eksi yönleri var. Yani üniversite hazırlığı yapan öğrencilerin Konya’ya gelmeden önce kendi imkânlarına göre yani isteklerine göre şehri tercih etmelerini tavsiye ederim. Konya’daki öğrencilik sürecimde dersler bakımından olsun öğrenci etkinlikleri olsun hiçbir konuda sıkıntı yaşamadım. Bu konularda üniversite tercihi yapacak öğrencilerin gelmeden bölümler ve şehir hakkında detaylı araştırma yapmalarını öneririm. Bunun sayesinde öğrenci hayatlarını daha olumlu geçirebilirler. Selçuk Üniversitesi benim açımdan da gerçekten öğrenim sağlanabilinecek bir yer.

etliekmek.jpeg

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince ilk başta meşhur olan etki ekmeği geliyor. Tarihi ve kültürel bakımından hâkim olan Mevlana, kültür merkezi, kelebekler vadisi, sille gibi adını duyuran popüler doğal güzellikler aklıma gelmekte. Bende bu yerlere gittiğimde gerçekten güzel vakit geçirmiştim.

Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya’nın başta sevdiğim yönlerinden bahsedecek olursam ilk olarak ulaşımının kusursuz olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca konum olarak haritada güzel bir bölgede yer alıyor. Tam ülkenin ortasında olmuş ve istediğiniz her yere gitmekte kolaylık sağlanıyor. Diğer sevdiğim özellikleri geleneksel yemekleridir. Her birinin tadı muazzam nitelikte. İlk geldiğim yıllarda Çatalhöyük kentini ziyaret etmiştim ve gerçekten çok beğenmiştim. Çünkü oradaki yaşantıyı hissediyorsunuz. Sevmediğim tek yanı ise iklimi şartları. Her gün farklı bir iklimi yaşıyorsunuz Konya'da. Bir diğer sevmediğim demesem de eksik bulduğum özelliği ise şehir içinde gerçekten etkinlikler çok az sayıda yapılıyor. Bence yüzbinlerce öğrenciyi bünyesinde bulunduran Konya, etkinliklerini daha fazla arttırmalı.

selcuk-universitesi.jpg

Konya'da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Konya’ da okumak, istediklerimi bulma, kendimi geliştirebilme açısından faydalı ve etkili oldu. Okulumun bana sunmuş olduğu imkânlar dâhilinde üniversite yaşamımım boyunca beni gereğinden fazla zorlayacak bir durum ile karşı karşıya kaldığımı hiç hatırlamıyorum. Özellikle evimin üniversitenin kampüsüne yakın konumda olması önemli bir avantajdı. Böylece üniversitenin alanımla ilgili etkinlerine katılım sağlayarak iş hayatıma olumlu yönde katkı sağlamış oldum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.