Selçuk Üniversitesinde ‘Sıfır Atık Yönetimi Birimi’ kuruldu

Selçuk Üniversitesinde ‘Sıfır Atık Yönetimi Birimi’ kuruldu
Selçuk Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bünyesinde ‘Sıfır Atık Yönetimi Birimi’ kuruldu. Birim ile atıkların minimum düzeye düşürülmesi ve geri dönüşümünün sağlanması hedefleniyor.

İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ali Uysal yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Sıfır Atık Yönetmeliğinin 12 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Uysal, yönetmelik uyarınca 250’den fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumu ve yurtlarda 31 Aralık 2020 tarihine kadar Sıfır Atık Yönetim Birimlerinin kurulması gerektiğinin yasal zorunluluk olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, Selçuk Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun 19 Kasım 2020 tarihinde yapılan toplantısında alınan karar gereğince Sıfır Atık Yönetimi Biriminin kurulduğunu belirten Uysal, “Sıfır Atık Yönetim Birimi sorumlusu olarak Şube Müdürümüz Osman Akdağ’ı görevlendirdik. Ayrıca Birimlerde Sıfır Atık Proje sorumlusu olarak belirlenen personellerimize yönelik Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi ve ATIKSAN Geri Dönüşüm firmasının katılımlarıyla ilk eğitim programımızı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdik. Bina içlerinde atık toplama kumbaraları ve bina önlerinde atık geçici depolama alanları başta olmak üzere gerekli ekipmanların sağlanması gerekiyordu. Bu ekipmanların temini için Konya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesiyle gerekli görüşmeler yapılarak bina içlerine konulacak. Atık toplama kumbaraları ise temin edilerek birimlerimize dağıtımı yapıldı. Atık geçici depolama alanlarının da yaklaşık bir ay içerisinde kampüsümüzün farklı alanlarına kurulmasını planlıyoruz. Bu anlamda ilk aşamayı tamamlamış bulunuyoruz.” diye konuştu.

Daire Başkanı Uysal, Üniversite birimlerinin Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden Sıfır Atık Projesine dahil edilerek tüm binaların sertifikalandırılmasını da hedeflediklerini aktardı.

Sıfır Atık Yönetimi Birimi için yıl sonuna kadar gerekli olan hazırlıklarının devam edeceğini dile getiren Uysal, “Birim olarak üniversitemizdeki diğer birimlerde altyapı çalışmalarının tamamlanması, birim sorumlularının belirlenmesi, sıfır atık konusunda sertifikalı eğitim programlarının sürdürülmesi ve organizasyonun gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Öğrencilerimizin, pandemi süreciyle ilgili tedbirlerin hafifletilmesiyle birlikte kampüs yaşamına dönmeleri göz önüne alındığında, sıfır atık konusunda bilinçlendirilmesine yönelik etkinlik ve programlar da planlarımız arasında yer alıyor.” dedi.

Ali Uysal, kaynakların verimli şekilde kullanımı konusunda değerlendirmelerde de bulundu. İnsanın; fıtratı gereği sürekli tüketme eğiliminde olduğunu belirten Uysal, “Toplum olarak tüketimi, israfı ne kadar sıfıra yaklaştırabilirsek bu anlamda imkânı olmayan insanlara da bir faydamız olacağını düşünüyoruz. Ülke olarak kıt kaynaklara sahibiz. Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmamız, değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bir ürün dahi olsa maksimum verimi elde etmek zorundayız. Bu yiyecek, içecek ya da kâğıt bile olabilir. Eğitim kurumlarında kâğıt israfının çok fazla olduğunu düşünüyorum. Bu da aynı zamanda ağaç israfı, ormanlarımızın yok olması demektir. Biz karınca kaderince bir nebze de olsa atıkların minimum düzeye düşürülmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.