Selçuklu'nun başkenti Konya

Selçuklu'nun başkenti Konya
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi Ahmet Altan ile Konya Kültürü hakkında konuştuk.

Konya’nın kültürel miraslarının çok gelişmiş olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Ahmet Altan, üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumalarını tavsiye etti. Altan, “Şehrin birçok kültürel mirası var. Konya’ya gelecek öğrencilere kesinlikle ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. Selçuklu’nun başkenti Konya’dır” dedi

Kültür kelime anlamı olarak tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çerçevesine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür. Kısacası bir toplum veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserleridir. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi Ahmet Altan ile Konya Kültürü hakkında konuştuk.

Kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ismim Ahmet Altan. Ankara’nın Polatlı ilçesinde dünyaya geldim. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü 4. sınıf öğrencisiyim.

Yaşadığınız şehir ile Konya arasında benzerlik ve farklılıklar nelerdir?

Ankara ile Konya arasında Ramazan Kültürü’nün pek bir farklılık olduğunu söyleyemem. Konya’da geçirdiğim 4 yıllık zaman diliminde buradaki görmüş olduğum Ramazan Kültürü ve yemek konusunda Ankara ile benzerlik gösterdiğini söyleyebilirim. Ankara tava, İnceğiz Çorbası, Beypazarı Güveci gibi Ankara’ya özgü yemekler yani kendi yöresel yemeklerinin farklılıklarının olduğunu söyleyebilirim. Geldiğim şehir ile Konya arasında pek bir fark yok denilebilir. Toplum yapısı açısından ikisi de benzer şehirler.

whatsapp-image-2022-04-12-at-20-26-46.jpeg

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde değişim oldu mu?

Konya’ya gelmeden önce araştırmıştım. Örf ve adetlerini, yemeklerini, kültürünü az da olsa biliyordum. Benden önce Konya’ya üniversite okumaya gelen arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre Konya hakkında bildiğim birçok şey vardı. Geldikten sonra da fikrimde herhangi bir değişiklik olmadı uyum sağlama konusunda zorluk çekmedim sevdiğim beğendiğim bir şehir oldu. Çok zorluk çekeceğimi düşünmüyordum aslında ama kampüse ve Bosna Hersek mahallesine geldiğimde düşüncelerim tam anlamıyla pekişti. Hiç zorluk çekmedim. Sosyal anlamda dışardan söylenildiği gibi değil aksine birçok yapabileceğiniz aktivite ve ziyaret edebileceğiniz kültürel miraslar var. Üniversiteye hazırlık yapan öğrencilere Konya’yı kesinlikle tavsiye ederim hem eğitim açısından hem de Bosna-Hersek mahallesinde istediğimiz bütün imkânlara ulaşabiliyoruz. Sosyal bir mahalle genellikle öğrenciler bulunuyor zaten.

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

Konya’da ilgimi çeken kültürel özelliklerden birisi Şivlilik diyebilirim. Üç ayların başlangıcı Şivlilik olarak adlandırılan bayram ile kutlanıyor Konya’da. Çocuklar erkenden kalkıp şeker toplamaya çıkıyorlar. Gencinden yaşlısına herkes sokakları dolduruyor. Konya’ya özgü bu adet benim çok hoşuma gitti ve ilgimi çekti diyebilirim.

whatsapp-image-2022-04-12-at-20-26-47.jpeg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Bende okuyan birisi olarak üniversite adaylarına Konya’da okumalarını tavsiye ederim. Toplu taşıma, ulaşım, trafik vs. her türlü kolaylıklar olduğunu belirtmek isterim. Üniversite olarak baktığımızda ise gayet güzel kampüsü ve fakülteleri var.

whatsapp-image-2022-04-12-at-20-26-48.jpeg

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Konya denince aklımıza genel olarak ilk etapta kültürel miraslar gelir. Özellikle Selçuklu’nun başkentliğini yapmış bir şehir. Sonrasında meşhur olan yemek kültürünün en önemlisi etli ekmek gelir. Mevlana Türbesine gitme fırsatı buldum ve etli ekmek ve düğün yemekleri yeme fırsatını yakaladım. Şehrin birçok kültürel mirası var aslında hepsine gitme fırsatım olmadı. Fakat Konya’ya gelecek öğrencilere kesinlikle ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.

whatsapp-image-2022-04-12-at-20-26-49.jpeg

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak bana kolaylık sağlıyor öğrenci topluluğunun olduğu bir mahallede oturuyorum. Zaten ihtiyacımız olan şeylere istediğimiz gibi ulaşabiliyoruz. Konya’da okuduğum süre zarfında hiçbir eksiklik çekmedim. Her şey elimizin altında diyebilirim Bosna- Hersek Mahallesi’nde bütün ihtiyaçlarınızı karşılanabiliyorsunuz. Bunun içinde merkeze kadar gitmenize gerek de kalmıyor. Konya’da okumaktan ve yaşamaktan memnunum mezun olduktan sonrada burada yaşamaya düşünüyorum.

( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.