Senegal'de devlet başkanlığı görev süresinin kısaltılması

Senegal'de devlet başkanlığı görev süresinin kısaltılması
Senegal Devlet Başkanı Sall:- "Anayasadaki değişiklikler için 20 Mart 2016'da halk oylaması yapılacak. Son söz halkta. Güçlü bir hukuk devleti ve demokrasiye yeni bir nefes vermek için referanduma evet deyin"

DAKAR (AA) - Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, ülkede 7 yıl olan devlet başkanı görev süresinin 5 yıla indirilmesi amacıyla hazırlanan anayasa taslağının, Anayasa Mahkemesince kabul edildiğini belirtti.

Sall, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Devlet Başkanlığınca hazırlanan, "devlet başkanlarının görev süresinin 5 yılla sınırlandırılmasına ilişkin taslağın" Anayasa Mahkemesince onaylandığını bildirdi.

Macky Sall, 2012'de seçildiğinde, anayasada yapılacak değişiklikle devlet başkanlarının görev süresinin 5 yılla sınırlandırılacağı sözünü verdiğini hatırlatarak, bu kapsamda hazırlanan çalışmanın anayasa mahkemesince kabul gördüğünü duyurdu. Sall, söz konusu değişiklikle "devlet kurumlarının modernize edilmesi, istikrarın sağlanması ve demokrasinin güçlendirilmesinin" amaçlandığını ifade etti.

Halka seslenen Sall, "Anayasadaki değişiklikler için 20 Mart 2016'da halk oylaması yapılacak. Son söz halkta. Güçlü bir hukuk devleti ve demokrasiye yeni bir nefes vermek için referanduma evet deyin" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesince, anayasa taslağının hukuka uygun bulunduğunu ancak mevcut dönemi kapsamasının kabul edilmediğini dile getiren Sall, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesinin kararına göre benim görevde olduğum mevcut döneme dokunulmayacak. Senegal devletinin yönetim şekli cumhuriyettir, bu konuda bir değişiklik yapılmayacak. Devlet başkanı halk tarafından seçilmeye devam edilecek. Mevcut dönemden sonra devlet başkanı 5 yıllığına göreve gelecek ve en fazla iki kez arka arkaya görev yapacak ve bu maddeler hiçbir zaman değiştirilmeyecek."

20 Mart 2016 tarihinde halk oylamasının yapılacağı Senegal'de devlet başkanı seçimi ise 2019'da gerçekleştirilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.