Sentetik uyuşturucu kullanımını sivilceler ele veriyor

Sentetik uyuşturucu kullanımını sivilceler ele veriyor
İKÇÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca:"136 madde bağımlısı üzerinde yapılan araştırmada en dikkat çeken bulgu, zamansız, ani başlangıçlı, tedaviye dirençli sivilce yakınmaları oldu"

İZMİR (AA) - İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) 136 sentetik uyuşturucu bağımlısı üzerinde yürütülen araştırmada, bağımlılarda zamansız, ani başlangıçlı ve tedaviye dirençli sivilce şikayetlerinin ortak bulgu olarak dikkat çektiği ifade edildi.

İKÇÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, yaptığı yazılı açıklamada son yıllarda yaygınlaşan sentetik uyuşturucu kullanımının ailelerin korkulu rüyası haline geldiğine dikkat çekti. Yaptıkları araştırmada uyuşturucu kullanan kişilerin derilerinde farklı bulgulara rastladıklarını, elde ettikleri sonuçların madde bağımlısı gençlerin, aileler ve hekimler tarafından tespit edilmesinde bir farkındalık oluşturabileceğini belirtti.

Türkiye'de "bonzai" ya da "jamaika" olarak bilinen uyuşturucuların sentetik kannabinoid içerdiği ve genelde sigara şeklinde tüketildiğinin bilgisini veren Karaca, bu maddeleri kullanan hastaların acil servislere çoğunlukla kusma, nefes darlığı, çarpıntı, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, anksiyete, psikiyatrik belirtiler ve böbrek yetmezliği gibi şikayetlerle geldiğini kaydetti.

Sentetik uyuşturucuların derideki CB1 ve CB2 kannabinoid reseptörlerini uyarması nedeniyle hastalarda dermatolojik bulgulara da neden olduğunu kaydeden Karaca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dermatolojik bulgular, diğer akut bulgular gibi acil ve ciddi sorunlara neden olmadığı için gözden kaçabiliyor. Literatürde sentetik uyuşturucuların deri üzerindeki etkilerinin incelendiği bir çalışma daha önce yapılmamış. Bu alanda ilk olduğunu düşündüğümüz bir araştırmayla 136 sentetik uyuşturucu bağımlısı, deri bulguları açısından değerlendirildi. En çok dikkat çeken bulgu, zamansız, ani başlangıçlı, tedaviye dirençli sivilce yakınmaları oldu.

Bu nedenle madde kullanım şüphesi olan ve yakın zamanda yeni oluşmuş ya da şiddetlenmiş ciddi akne şikayetleri bulunan hastalarda sentetik kannabinoid kullanımının sorgulanması ya da şüphelenilmesi, hastaya yönelik ileri sağlık sorunlarını erken önleyici olması açısından önemlidir."

Madde kullanan gençlerde risk alıcı ve dürtüsel davranışların artmasıyla cinsel yolla bulaşan hastalık riskinin de arttığını ifade eden Karaca, dövme, faça izleri, saç dökülmesi, seboreik dermatit (yağlı ekzema), trikotillomani (saç yolma hastalığı), göz çevresinde koyulaşma, keilitis (dudak iltihabı), ağız kokusu, tat bozukluğu, yüzde damarlanma artışı, tırnaklarda onikofaji (tırnak yeme bozukluğu)  gibi şikayetlerin de madde bağımlısı gençlerde sık görüldüğünü de ifade etti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.