Siberkondri: İnternetten hastalık araştırmalarının psikolojik etkileri
Hekimler yerine internetten hastalık bilgisi arayan bireyler, kaygı yönetiminde zorluklarla karşılaşıyor.
İHA'nın haberine göre: Sivas Medicana Hastanesinde görev yapan Uzman Psikolog Duhan Töre, siberkondri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İnternetten hastalık belirtileri hakkında araştırma yapan kişilerin, edindikleri bilgilerle hastalık kapmış oldukları düşüncesine kapılarak kaygı duyduklarını belirten Töre, bu kişilerin, uzmanlara başvurmadan yanlış tanılar koyarak, yanlış tedavi yöntemlerine başvurabildiklerini ifade etti.
KAYGI YÖNETİMİ ZORLAŞIYOR
Siberkondri'nin beraberinde psikolojik sorunları getirdiğini vurgulayan Töre, "Siberkondri, kişilerin internet ortamında hastalıkları araştırması, kendilerine tanı koymaları, belirtileri incelemeleri ve tedavi yöntemlerini araştırmalarını içeren bir süreçtir. İnternetin kolay erişilebilirliği, düşük maliyeti ve hekime ulaşmanın zorluğu, bireylerin istediği her an sorularına cevap bulmalarını sağlıyor. Ancak aldıkları bilgiler doğru ve yanlış olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu durum, kişilerin kaygılarını artırarak daha da zor bir hale geliyor. Kişiler, kendi kendilerine tanı koyarak süreci devam ettiriyor. Kaygı seviyeleri yükseldiği için psikolojik sorunlar başlıyor. Anksiyete düzeyindeki artış nedeniyle sosyal yaşamda olumsuz etkiler görülüyor. Sürekli hastalık araştırması yaparak, "Kalbim çarpıyor, akciğerimde problem mi var?, Başım ağrıyor, beyin kanaması mı geçiriyorum?" gibi sorularla kaygıları artan kişiler, kendilerini ciddi hastalıklar geçiriyor gibi hissediyor" dedi.
PSİKOTERAPİ İLE SÜREÇ RAHATLATILABİLİR
Hekime başvurma oranlarının düştüğünü söyleyen Töre, "Vatandaşlar, hastalık korkusu veya hekimlere olan güvensizlik nedeniyle doktor ziyaretlerinden kaçıyorlar. Bu süreçte, hekimlerin muayene ve tetkik sonuçları doğrultusunda aldıkları teşhise inanmama durumu sıklıkla yaşanıyor ve bu da psikolojik bir sürece dönüşebiliyor. Bu noktada psikoterapi ile süreci rahatlatmak, kişilerin hayat kalitesini artırmak mümkün" diye ekledi.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.