"Şiddet Yanlısı Selefi Gruplar Tespitler ve Değerlendirmeler Konferansı"

"Şiddet Yanlısı Selefi Gruplar Tespitler ve Değerlendirmeler Konferansı"
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üzüm:"Terör örgütlerinin İslam bayrağı altında intihar eylemleri gerçekleştirmesi İslam’la bağdaşmamaktadır"

BARTIN (AA) - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm, "Terör örgütlerinin İslam bayrağı altında intihar eylemleri gerçekleştirmesi İslam’la bağdaşmamaktadır" dedi.

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesince üniversite konferans salonunda "Şiddet Yanlısı Selefi Gruplar Tespitler ve Değerlendirmeler" konulu konferans düzenlendi.

Üzüm, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda yaptığı eylemlerle dünya kamuoyunun gündeminden düşmeyen DAEŞ, El-Kaide, Eş-Şebab, Boko-Haram gibi silahlı grupların kendileriyle yüzleşmeleri gerektiğini söyledi.

Söz konusu grupların kendilerini nasıl temellendirdiklerine bakılmaksızın özellikle İslam’ın hem genel ilkeleri hem de "cihad" konusundaki hükümleriyle ciddi anlamda yüzleşmesinin kaçınılmaz olduğunu anlatan İlyas Üzüm, "Cihadi Selefilik mezhebinden olan bu grupların yaptıklarının İslam’dan onay alabilecek 'cihad' faaliyeti olmayıp, terör eylemi olduğu açıkça görülmektedir. Terör örgütlerinin İslam bayrağı altında intihar eylemleri gerçekleştirmesi İslam’la bağdaşmamaktadır" diye konuştu.

İslam alimlerinin büyük çoğunluğunun ve fetva kuruluşlarının intihar eylemlerinin hiçbir şart ve durumda İslam’dan onay almasının mümkün olamayacağını kaydettiklerini dile getiren Prof. Dr. Üzüm, şöyle devam etti:

"Bu olay her şeyden önce bir intihardır, bilerek ölmeye ya da öldürülmeye rıza göstermektir. Oysa İslam’da can kutsaldır, intihar kesinlikle haramdır. Pazar yerleri, alışveriş ortamları gibi yerlere düzenlenen eylemlerde savaşmayan, muharip olmayan kimseler de ölmektedir. Oysa İslam’a göre savaşmayan kimselerin öldürülmesi caiz değildir. Bu tür eylemler suçsuz insanların da canına mal olmaktadır. İslam’da suçlar bireyseldir, dolayısıyla ceza suçu işleyene racidir. Nitekim Kur’an'da, 'Hiç kimse bir başkasının günahını çekmez' buyrulmaktadır."

Konferansa, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.