Uğur Özteke

Uğur Özteke

Sigara içilmesin tamam, ama esnafı da bunaltmayalım…

Sigara içilmesin tamam, ama esnafı da bunaltmayalım…

Kim ne derse desin iş dünyasında seçimlerden bu yana o beklenen “piyasaların açılması” işi daha olmadı. Esnafın büyüğü de küçüğü de sıkıntılı. Biz insanların bu kadar büyük yatırımlara girmesine, para pul bağlamalarına rağmen hala sıkıntı çekmelerine üzülünce de bize de deniliyor ki, “Sen işadamlarının öyle ağladığına bakma. Onlar artık eskisi gibi kar edemiyorlar da ondan. Esnafın bir eli yağda bir eli balda, zarar eden mi var? Dükkânını fabrikasını kapatan mı var?”…

Tamam, belki kapanan fabrika yok haklısınız amma bu paralı pullu ve de siyasi yönden güçlü insanlar bir yandan maliye, bir yandan SGK, bir yandan Belediye kıskacında vallahi artık gülmüyorlar?

Belki fabrikalarını kapatmıyorlar, hala yeni fabrika yerleri alıyorlar, iş güçlerini geliştiriyorlar; sorunca da, “Bir insana ekmek vermenin mutluluğunu iş, aş vermeyen insan anlayamaz. Şu fabrikayı satıp parasını bankaya koysam (Günah olmadığını bilsem) dünyanın en rahat insanı olurum. Ama bizim işimiz bu bırakamıyoruz” diyorlar.

Sonuçta belki iş yerleri kapanmıyor, insanlar bunu ar, namus meselesi yapıyor bir yerde borçlanıyor, bir yerde bugüne kadar 1 kuruş kredi almayanımız, şimdi kredi kullanmaya başlıyorlar, falan filan ama bizim bildiğimiz ticarette para pul işindeki büyük de küçük de sıkıntılı.

………………….

İşte dün yine orta halli bir esnaf dostumuz ile beraberdik.

Kendisi sigara içmez. (Bazı okurlarımız yanlış anlayabilirler biz de içmeyiz). Sigara kötü bir alışkanlık. Türkiye son yıllarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile sigaraya savaş açtı. İyi de oldu. Bu yolda çok önemli mesafelerde katledildi.

Ancak bugün damarını kessen “Recep Tayyip Erdoğan” diye akan tiryaki, yine de içmeye devam ediyor. Bu mücadelenin en büyük kazancı belki 20 yıl sonra olacak. Yeni nesil sigaradan kurtulacak.

Neyse bu dostumuzun küçük bir de ofisi var. Dedik ya okurumuz dün kafayı yemek üzere iken çıktı geldi. “Yahu Uğur bir yaz Allah aşkına. Bir haftada dört defa sigara kontrolüne gelinir mi? Vallahi ya geleni vuracam ya da kendi kafama sıkacam. Ceza… Ceza… Ceza… Para kazanmıyoruz ceza ödüyoruz.   

Yahu ben sigara içmiyorum. Ama müşteri gelip yakıyor. Müşteri karşısında kırk takla atıp bir de amuda kalkıyoruz. Adam sigarasını yakarken yakma desek kalkıp gidecek.

Tamam yasak. Yasaklansın da. Ama arka arkaya kontrol arka arkaya ceza olur mu?…

……………

Şimdi kime ne diyelim. Kanunen yasak. Kanunlara herkes uyacak. Ama esnafın işi bu noktada da çok zor.

………….

Esnaf demişken bakın bir okurumuz dün bizimle neyi paylaşıyordu; “Geçen telefon sormak için hem ikinci el telefon satan hem de telefon tamiri yapan bir dükkâna girdik. Biz içerideyken bir adam geldi. Telefonu daha önce buraya tamire vermiş. Telefon dükkâna veriliyor ama tamir edilen atölye farklı yerde. Müşterinin telefonunu tamir etmişler etmesine ama bir problem var. Telefonun içindeki vidalardan birini sıkarken vida neredeyse ön ekrandan dışarı çıkacak. Adamın elinde telefon gösteriyor dükkân sahibine. Biz de baktık o ara ekran kenarında bir nokta şişmiş ve küçük çatlaklar var. Müşteri ekrandaki bu durumu fark edince tamirin asıl yapıldığı yere gitmiş göstermeye. Onlar da dükkâncıyla görüşmesini söylüyorlar. Adam çıkmış gelmiş dükkâna. Tezgâhtaki arkadaş telefonu eline alıp baktı. Önce bu çatlak daha öncede vardı filan dedi. Adam daha önce böyle bir şey olmadığını ve vidayı sıkarken bunun meydana geldiğini, tamiri yapanların da bunu kabul ettiğini söyleyince dükkândaki arkadaş telefona biraz daha yakından baktı ve "Abi bu vidayı sıkarken olmuş bizlik bir şey değil" dedi bu sefer. Müşterinin neler hissettiği yüz ifadesinden anlaşılıyordu. Sen cama telefon tamiri yapılır diye yaz. Tamir edeceğim diye adamın telefonunu al. Sonra tamir esnasında başka sorun oluşunca da "bizlik bir şey yok" de. Konya'da esnaflık işte bu kadar. Tamir eden kişi telefonun kendi orijinal vidasını kullanmış olsa vidanın ekranı patlatması mümkün mü? Maalesef dürüst insan kalmadı.”…

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Her ağızdan, her telde faillik mırıltısı, sonunda tek bir şarkı, tabutun gıcırtısı.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

42 BJE 6. Plakalı yüklü kamyon ana yolda araçları sağlayıp sollayıp trafiği tehlikeye sokmadığı zaman daha iyi ADAM oluruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR