Sırbistan'daki genel seçim

Sırbistan'daki genel seçim
Sırbistan Seçim Komisyonu, oyların yüzde 98,56'sının sayıldığını açıkladı

Sırbistan Seçim Komisyonu (RIK), dün yapılan genel seçimde kullanılan oyların yüzde 98,56'sının sayıldığını açıkladı.

RIK verilerine göre, muhafazakar Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Kazanıyor" ittifakı oyların yüzde 48,23'ünü aldı.

Bu sonuçlara göre, Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) öncülüğündeki ittifak yüzde 10,98, Sırp Radikal Partisi (SRS) yüzde 8,09, Demokrat Parti (DS) öncülüğündeki ittifak yüzde 6,04, "Yeter Artık-Sasa Radulovic" ittifakı yüzde 6,03, "Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin" ittifakı yüzde 5,03 ve "Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi" ittifakı yüzde 5 oy alarak yüzde 5'lik seçim barajını aşan diğer parti ve ittifaklar oldu.

RIK verilerine göre, SNS'nin oyların 48,23'ünü alarak 250 sandalyeli parlamentoda 131 milletvekili çıkarttığı belirtilerek, SPS'nin 29, SRS'nin 22, DS ve "Yeter Artık-Sasa Radulovic" ittifaklarının 16 ve "Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi" ve "Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin" ittifaklarının da 13 milletvekili çıkarttığı kaydedildi.

RIK Başkanı Dejan Djurdjevic, resmi sonuçların perşembe gününe kadar açıklanması gerektiğini belirterek, seçim süreciyle ilgili şikayet dilekçelerini TSİ 21.00'e kadar kabul ettiklerini ifade etti.

- Yeni hükümet 28 Mayıs'tan sonra

Öte yandan, SNS Genel Başkanı ve Başbakan Aleksandar Vucic, parti oturumunun ardından yaptığı açıklamada, seçim zaferlerinin "su gibi berrak" olduğunu vurgulayarak, yeni Sırbistan hükümetinin, partisinin 28 Mayıs'ta gerçekleşecek Olağanüstü Genel Kurulundan sonra açıklanacağını kaydetti.

Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz sosyal medya hesapları üzerinden Vucic'e tebrik mesajı yayınladı.

Hahh mesajında, ülkedeki ekonomik ve halkın geleceği için gerekli olan reformları ancak güçlü bir devletin gerçekleştirebileceğini belirterek, "Vucic'in liderliğindeki yeni hükümetle yapılacak işbirlikleri ve AB üyelik süreci çalışmalarından ötürü mutluyum." ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.