Şirketlere ceza affı

Şirketlere ceza affı
Şirketlerin ortaklarını SGK’ya bildirmemeleri nedeniyle yemeleri gereken cezalar SGK tarafından affediliyor ve siliniyor. Ancak bu aftan faydalanmak için çok az zamanınız kaldı.

Radikal yazarı Mehmet Bulut, aftan yararlanmak için yapılması gerekenleri yazdı. İşte o yazı;SGK’ya ortaklarından ötürü kayıt yaptırmamış bulunan şirketlere ceza affı geldi. Ama kimi şartlarla...Sosyal güvenlik mevzuatına oranla kimi firma ortaklarının 4/b kapsamında sigortalı olmaları gerekiyor. Buna göre;- Anonim kuruluşların İdare kurulu üyesi bulunan ortaklarının sigortalılıkları ve- Limited firma ve sermayesi paylara bölünmüş komandit kuruluşların komandite ortaklarından pay çağı piyasa yeni ortaklarının sigortalılıkları firma yetkililerince 15 gün içerisinde SGK ’ya bildirilmesi gerekmekte.Yine tıpkı biçimde bu insanların görevlerinden ayrılmaları yada hisselerini devretmeleri biçiminde firma yetkililerince bu hal 10 gün içerisinde SGK’ ya bildirilmesi gerekmekte.Bahsi geçen bildirimlerin belirtilen süreler içerisinde yapılmaması halinde, verilmesi lüzumlu bulunan her bir bildirge için firma hukuki kişiliğine bir maaş brüt asgari ücret tutarında idari nakit cezası uygulanmakta.6552 Sayılı Torba Yasa ile firma hukuki kişilikleri vasıtası ile ortaklar ve İdare kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11 Aralık 2014 tarihine kadar verilmesi biçiminde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari nakit cezası uygulanmayacak.Yani kuruluşların ortaklarını SGK’ya bildirmemeleri nedeni ile yemeleri gereken cezalar SGK vasıtası ile affediliyor ve siliniyor. Ama kimi şartlarla:11 Aralık 2014 tarihine kadar bildirimlerin kağıt ortamında SGK’ya yapılması gerekiyor. Ancak daha önceden tıpkı konu hakkında idari nakit cezası öğrenim edilmiş ise şirketlere iade edilmeyecek.Söz konusu bildirimler maalesef elektronik ortamda yapılamayacak. Bu nedenle kuruluşların bir an evvela geçmişe dönük İdare kurulu üyesi ve ortaklarının kayıtlarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Çünkü elden verilecek bildirgeler için SGK kapısında uzun kuyruklar oluşabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.