Şırnak'ta 4,5 ton patlayıcı imha edildi

Şırnak'ta 4,5 ton patlayıcı imha edildi
Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, saldırılarıyla yaşamı hiçe sayan teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcılar uzman ekipler tarafından imha ediliyor- Kent merkezindeki bir evin zemin katında patlayıcı yapımında kullanılan 4 ton amonyum nitrat

ŞIRNAK (AA) - Şırnak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, güvenlik güçlerince bir evin zemin katında tespit edilen patlayıcı yapımında kullanılan 4 ton amonyum nitrat ile bir evin önüne tuzaklanan 500 kilogram el yapımı patlayıcı imha edildi.

Kent merkezinde PKK'lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukur ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu" sürüyor.

Müşterek operasyonda İsmetpaşa, Gazipaşa ve Bahçelievler mahallelerinde çembere alınan teröristler ile çatışmalar revam ederken, terör örgütü PKK mensuplarınca tuzaklanan el yapımı patlayıcılar da uzman ekipler tarafından belirleniyor.

- 30 ton patlayıcı imha edildi

Bugüne kadar 335 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda teröristler tarafından caddelere, sokaklara, kamu binalarına, cami ve okulların yanı sıra evlere tuzaklanan her biri 10 ile 500 kilogram ağırlığında değişen ve toplam ağırlığı yaklaşık 30 tonu bulan 927 el yapımı patlayıcı güvenlik güçlerince imha edildi.

Çok sayıda bomba imha uzmanının da görev yaptığı operasyonlarda güvenlik güçlerinin kentteki ilerleyişi devam ediyor.

Bomba imha uzmanları öncelikle güvenlik güçlerinin geçiş güzergahlarına yerleştirilen patlayıcıları imha ederken, arama tarama faaliyeti yürüten asker ve polislerce evlerde tespit edilen patlayıcıları da etkisiz hale getiriyor.

- 4 ton amonyum nitrat ele geçirildi

Şırnak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, operasyonların tamamlandığı mahallelerde ev aramalarını sürdürüyor.

Gündoğdu Mahallesi'nde bir evin zemin katında arama yapan timler, teröristler tarafından patlayıcı yapımında kullanılan 4 ton amonyum nitrat ele geçirdi.

İncelemenin ardından 4 ton amonyum nitratı imha eden uzmanlar, aynı bölgedeki farklı bir evin giriş bölümüne tuzaklanan yaklaşık 500 kilogram ağırlığında el yapımı patlayıcı buldu.

Çevre güvenliğini sağladıktan sonra 5 bomba imha uzmanının bir saat süren çalışmasının ardından patlayıcının imhası için çalışma başlatıldı.

Ekiplerin titizlikle yürüttüğü çalışma sonrası patlayıcı kontrollü şekilde infilak ettirildi.

AA ekibinin de görüntülediği patlama anında taş ve şarapnel parçaları yüzlerce metre uzaklığa sıçrarken, oluşan toz bulutu ise şehri kapladı.

Patlamanın ardından bölgede 1,5 metre derinliğinde çukur oluştu, çevredeki evlerde de hasar meydana geldi.

- Teröristler karışık düzenekler kullanıyor

Sahada görev yapan bomba imha uzmanları, teröristlerin karışık düzeneklerle tuzakladığı patlayıcıların tespitinin güç olduğunu, patlayıcıların genellikle yüzlerce metre uzunluğundaki kablolarla uzaktan patlatılma yöntemiyle infilak ettirildiğini belirtti.

Teröristlerin, patlayıcıların etkisini artırmak amacıyla metal parçalar, çivi, bilye, tüp, yangın tüpü, çelik tencere gibi malzemeler kullandığına dikkati çeken uzmanlar, bu tür patlayıcıların çevreye ve insanlara büyük zarar verdiğini ifade etti.

Patlayıcıların, operasyondan uzun süre önce cadde ve sokaklara yerleştirildiğini, fark edilmesini önlemek için de üzerinin kaldırım taşları ya da asfalt ile kapatıldığını bildiren uzmanlar, kent merkezinde halen tonlarca ağırlıkta patlayıcı bulunduğunu ve bunların tek tek belirlenerek imha edildiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.