Sittin sene gidilemese de "sanal hac" olmaz!

Sittin sene gidilemese de "sanal hac" olmaz!
SÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Gerek salgın hastalık ve gerekse kota engeliyle sittin sene hac ve umre yapmaktan mahrum kalsalar bile Müslümanlara metaverse yoluyla hac ve umre yaptırmak mümkün değildir” dedi

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan metaverse dünyasına adım atmak suretiyle Kabe ve hac mekanlarının simülasyonunu sanal aleme taşıdı. Müslümanların Kâbe üzerindeki Hacerülesved taşını sanal olarak ziyaret etmelerini sağlayan bir girişimi başlattı. Bu durum, Hac ziyaretlerinin Metaverse evrenine taşınması tartışmalarını da beraberinde getirdi. İşin dini boyutunu bilmeyen çevreler, sanal ortamda hac ve umre ibadetinin söz konusu olup olamayacağını tartışmaya açtı.

manset-2.jpg

ALTINTAŞ: SİTTİN SENE GİDİLEMESE DE BU MÜMKÜN DEĞİL

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Gerek salgın hastalık ve gerekse kota engeliyle sittin sene Hac ve umre yapmaktan mahrum olan Müslümanlara metaverse yoluyla hac ve umre yaptırmak mümkün değildir” dedi. Altıntaş, “Dijital bir teknoloji ürünü olan metaverse yoluyla kutsal mekânları tanıtmak, hac ve umre ziyaretini yapacak kimselere eğitim vermek için bu imkanları kullanmada bir beis yoktur. Faydalı da olur. Ancak, gerek salgın hastalık ve gerekse kota engeliyle sittin sene Hac ve umre yapmaktan mahrum olan Müslümanlara metaverse yoluyla Hac ve Umre yaptırmak mümkün değildir. Bu olsa olsa tanıtım ve eğitim amaçlı olabilir. Gerek Kur’an ve gerekse hadislerden hareketle söylemek gerekirse Hac ve Umre hem mali ve hem de bedeni bir ibadettir. Bu iki ibadetin ifası için bizzat fiziki olarak Hac ya da Umre için Kabe’de bulunmak gerekmektedir. Metaverse ile sanal ortamda umre ya da hac yapılamaz.” ifadelerini kullandı.

manset-1.jpg

‘KABE’DE CANLI YAYINLANAN NAMAZA EVDEN KATILAMAYIZ’

Suudi Arabistan’da iki kanaldan canlı olarak yayınlanan Mekke ve Medine’de kılınan beş vakit namaza dünyanın herhangi bir yerinden imama uyulamayacağı konuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Televizyonda canlı yayınlanan Kabe’de ve Mescid-i Nebi’de kılınan namazlara evden katılamayız. Bunun gerekçeleri fıkıh kitaplarımızda uzun uzun izah edilmektedir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.