Soğuk algınlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler

Soğuk algınlığıyla ilgili bilinmesi gerekenler
 Muhabir
Soğuk algınlığı bizi gerçekten çileden çıkarabilir. Soğuk algınlığının genellikle hangi aşamalardan geçtiğini ve hangi geleneksel ilaçların iyileşmenize yardımcı olduğunu açıklıyoruz.

Mevsim geçişlerinde hastalık patojenleri yaygındır. Bu nedenle enfeksiyonların bulaşması alışılmadık bir durum değildir. Üşüttüğümüz anda, hızlı bir iyileşmeden başka bir şey istemeyiz.

Soğuk algınlığının genellikle ne kadar sürdüğünü, hangi geleneksel ilaçların yardımcı olduğunu ve hastalık sırasında geçirdiğiniz farklı aşamaları haberimizde okuyacaksınız.

Soğuk algınlığı ne kadar sürer?

Burnunuz akıyor, boğazınız kaşınıyor, başınızda uğultular varsa; muhtemelen soğuk algınlığı geçiriyorsunuz demektir. Soğuk algınlığının süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle yedi ile on gün kadar sürebiliyor. Bazı durumlarda, örneğin bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda soğuk algınlığı daha uzun da sürebilir.

Soğuk algınlığının belirtileri

Boğaz ağrısı: Soğuk algınlığı genellikle yutma güçlüğü veya boğazın kaşınması ile başlar . Ancak bu belirtiler genellikle üç ile beş gün sonra azalır. Adaçayı veya papatya çayı ve boğaz ağrısı tabletleri gibi sıcak içecekler boğaz ağrısını hafifletebilir.

Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı: Burun akıntısı hemen hemen aynı anda gelir. Burun tıkanıklığı, hapşırma veya burnunuzun akması virüslerden kurtulmaya yönelik vücudun savunma mekanizmasıdır. Burnunuzu tekrar temizlemek için burun spreyleri veya düzenli nefes alıp verme yardımcı olabilir. Ancak asla burun spreyini beş günden daha uzun süre kullanmayın. İlk alışma etkileri yalnızca on gün sonra ortaya çıkar. Belirtilerinizi hafifletebilecek geleneksel yöntemleri de kullanabilirsiniz. .

Baş ağrısı ve vücut ağrıları: Baş ve vücut ağrıları genellikle boğaz ağrısı ve burun akıntısından kısa bir süre sonra gelir. Semptomların nedeni bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği tepkiden dolayıdır.

Peki baş ağrısına ne iyi gelir?

Belirtileri hafifletmek için ağrı kesiciler alınabilir ancak bu mutlaka doktora danışılarak yapılmalıdır.

Ateş: Birkaç gün sonra da ateş de ortaya çıkabilir. Vücut, vücut ısısını artırarak enfeksiyonla savaşmaya çalışır. Termometre 37,8 santigratın üzerine çıkarsa buna hafif ateş denir. Ateşin 39 ila 41 dereceye çıkması yüksek ateştir. Ateş düşürücü ilaç alabilirsiniz ancak bunun mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Ayrıca vücudun iyileşmesine yardımcı olmak için yeterli sıvı alımını ve yatak istirahatini sağlayın.

Öksürük: Boğaz ağrısı nihayet azaldığında, bir sonraki belirti olan öksürük ortaya çıkar. Çoğu zaman öksürük kuru, rahatsız edici bir öksürük olarak başlar ve sizi uykunuzdan mahrum eder. Birkaç gün sonra bronşlarda mukus oluşur. Daha sonra balgam öksürülerek atılmaya çalışılır. Akut bronşit olup olmadığınızı mutlaka bir doktora danışmalısınız . Kekik çayı ve öksürük şurupları semptomları hafifletebilir.

Soğuk algınlığının 3 aşaması

Enfeksiyonlar can sıkıcıdır ve bizi birkaç gün sizi hareketsiz bırakabilir. Semptomlar farklı aşamalarda gelişir. Soğuk algınlığının üç ana aşaması şunlardır:

Kuluçka aşaması: Bazen kapı koluna ya da yanınızdaki hasta bir kişiye dokunmanız bile mikrobun bulaşması için yeterlidir. İlk belirtiler ortaya çıkmadan önce enfeksiyon kaptığınız süreye kuluçka dönemi denir .
Bu aşama bir ile üç gün arasında sürebilir. Bu süre zarfında virüs biz fark etmeden vücutta çoğalır.

Akut aşama: Artık bir virüse yakalandığınızı biliyorsunuz. Akut aşama, semptomların en şiddetli olduğu aşamadır. Tipik semptomlar arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve vücut ağrıları, ateş ve genel halsizlik yer alır. Bu aşama, bireysel bağışıklık tepkisine bağlı olarak üç ile on gün arasında, bazen daha da uzun sürebilir . Bu aşamada bağışıklık sistemini desteklemek için yeterince dikkatli olunmalı, sıvı tüketmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz . Solunum cihazları, çaylar ve geleneksel ilaçlar da semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Geç Dönem: Kendinizi biraz daha iyi hissettiğinizde soğuk algınlığının geç evresi başlar. Belirtiler yavaş yavaş azalır ve vücudunuz virüslerden kurtulur. Bu aşama bir ile iki hafta arasında sürer. Semptomlar azalmış olsa da vücudunuza bakım yapmaya devam etmeniz ve yeterince iyileşmeniz önemlidir. Sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve temiz havada düzenli hafif egzersizler iyileşme sürecini destekleyebilir.

Soğuğa karşı yapabileceklerinize dair 3 etkili ipucu

Soğuk algınlığını gerçekten kısaltabilecek bir tedavi yoktur. Ancak semptomları hafifletmeye yönelik geleneksel ilaçlar iyileşme sürecini hızlandırabilir . İşte soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek için üç basit ama etkili ipucu.

Bol miktarda sıvı tüketin: İçin, için, için! Yeterli sıvı alımı vücudun soğuk virüslerle savaşmasına yardımcı olur . Vücudunuzu nemli tutmak ve solunum sisteminizdeki mukoza zarlarını nemli tutmak için düzenli olarak su içirin. Ayrıca çinko ve C vitamini gibi vücudun iyileşmesine destek olan besin takviyeleri de iyileşmenize yardımcı olur .

Kekik veya rezene çayı için: Kekik ve rezene antiinflamatuar ve balgam söktürücü özellikleriyle bilinir. Bu çaylar, solunum yollarındaki mukusun gevşemesine yardımcı olur ve öksürüğü hafifletir. Kekik ve rezenedeki esansiyel yağlar da boğaz ve bronşlar üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Boğaz ağrısı için adaçayını öneriyoruz . Belirtilerinizi hafifletmek için çayları günde birkaç kez içebilirsiniz.

Egzersiz yapmayın: Düzenli egzersiz genellikle sağlıklı olsa da, soğuk algınlığı sırasında ve sonrasında vücudunuzu rahatlatmak için iyidir. Egzersiz semptomları kötüleştirebilir ve iyileşme sürecini geciktirebilir . Bunun yerine, vücudunuza iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu zamanı vermek için yeterince dinlenin ve uyuyun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.