"Stokçuluk ve fahiş fiyat"ta cezalar yetersiz!

"Stokçuluk ve fahiş fiyat"ta cezalar yetersiz!
Tüketiciler Birliği Konya ŞubeBaşkanı Mustafa Dinç, “Stokçulara karşı caydırıcı cezalar yok. Şu an kesilen cezalar stokçuları korkutacak seviyede değil. Biran önce önlemler alınmalı” dedi.

Türkiye’de stokçuluk ve fahiş fiyat artışının önü bir türlü alınamıyor. Farklı dönemlerde farklı ürünlerde öne çıkan stokçuluk ve fahiş fiyatı son olarak ayçiçeği yağında kendini gösterdi. Yetkililerin Türkiye’de yeterli ayçiçeği ve yağ stokunun bulunduğunu bir çok kez açıklamasına karşın Rusya-Ukrayna savaşını fırsat bilen vurguncular, büyük bir algı operasyonu yapıp halkta korku iklimi oluşturarak yine fiyatları yükseltti.

DİNÇ: ŞUAN BÜYÜK BİR STOKÇULUK SÖZ KONUSU

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, çalkantılı bir dönemden geçildiğini ifade etti. Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede üretim gerçekleştirmesine rağmen yüksek zamlarla karşı karşıya gelindiğine vurgu yapan Dinç, “Pandemi, döviz ve savaş dönemleri birbirinden farklı konular olsa da aynı soruna yol açtı. Ülkemizde birçok sektörde ve kalemde zamlar yaşanıyor. Zamların birçok nedeni olsa da en önemli ayaklarından birisi söylentilerle tüketici manipüle ediliyor ve gereğinden fazla alıma teşvik ediliyor. Ukrayna-Rusya arasındaki savaş şuan fırsata çevrilmiş durumda. Birkaç günde ülkedeki üretim, stok mu azaldı ki bir anda fiyatlar rekor seviyede arttı. Esnaflarımızın büyük bir kısmını tenzih ederiz ama şuan büyük bir stokçuluk söz konusu. Vatandaşlarımızın şu an yapması gereken tek şey ihtiyacından fazla almaması. Fiyatlar artıyor, satışlar düşmüyor. Fırsatçılara gün doğuyor. Ülkemizde kıtlık yok ürün yeterli. Sadece tüketicinin korkuları kullanılıyor” dedi.

cezalar-2.jpg

CEZALAR YETERSİZ

Yetkililerin ivedi şekilde denetimi artırması gerektiğini aktaran Mustafa Dinç, “Yetkililer mutlaka manipülasyonların önüne geçmeli. Bu şekilde devam ederse zam sorunu büyüyebilir. Denetim artmalı. Caydırıcı cezalar yok. Şu an kesilen cezalar stokçuları korkutacak seviyede değil. Bir dönem ayçiçek yağı 150 liradan bir anda 100 liraya düştü. 100 liradan da kar ettiler. Bir gün önce de 150 liradan satıldı. Bunun hesabı sorulmalı. Tekelleşmeye izin verilmemeli. Bu sadece Ayçiçek yağı için de geçerli değil. Şuan un, ekmek fiyatları da sürekli artışta. Ambarlar, silolar ağzına kadar dolu. Ne oldu ürün mü bitti de fiyatlar bir anda arttı. Önceden yatırım yapmak isteyenler altın, dolar alırdı. Şimdi silolar temin edip buğday stokluyorlar. Biran önce önlemler alınmalı. Aksi takdirde seneye ne yağ buluruz, ne ekmek buluruz” diye konuştu. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.