Sudan'daki diyalog görüşmeleri

Sudan'daki diyalog görüşmeleri
Ana muhalefet partisi Milli Ümmet ile SPLM-N, Etiyopya'da düzenlenecek "hükümetle istişare" toplantısına katılacaklarını duyurdu

HARTUM (AA) - Sudan'daki en büyük muhalefet partilerinden Milli Ümmet Partisi ile Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N), Etiyopya'da düzenlenecek "hükümetle istişare" toplantısına katılacaklarını duyurdu.

Milli Ümmet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fadlullah Berme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika Arabuluculuk Heyeti gözetiminde eski Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin davet ettiği, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 16-18 Mart tarihleri arasında yapılması planlanan "hükümetle istişare" görüşmelerine katılacaklarını belirtti.

SPLM-N tarafından yayımlanan açıklamada da "Daveti memnuniyetle karşılıyoruz. Katılacağımızı teyit ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Darfur bölgesinde hükümete karşı mücadele veren Adalet ve Eşitlik Hareketi de kendilerine davetin ulaştığını ancak konuya ilişkin henüz net bir karar alınmadığını duyurdu.

Darfur'da savaşan, Minni Arcua Minawi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi'nin de tutumu henüz netleşmedi ancak hareket, Sudan hükümeti ile Darfur hareketleri arasında geçen ay yapılan diyalog görüşmelerine Adalet ve Eşitlik Hareketiyle birlikte katılmıştı.

Sudan hükümetiyle silahlı gruplar arasındaki görüşmeler, SPLM-N Başkanı Yasir Arman'ın yanı sıra Darfur'daki en önemli üç hareketten ikisi, Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim ile Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Minni Arcua Minawi'nin katılımıyla kasım ayında başlamıştı ancak daha sonra Thabo Mbeki'nin başkanlık ettiği Afrika Arabuluculuk Heyeti, tarafların Mavi Nil, Güney Kordofan ve Darfur konularında anlaşamaması nedeniyle görüşmelerin süresiz dondurulduğunu duyurmuştu.

Sudan'ın Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik Hareketi", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor. Güney Kordofan eyaletinde ise SPLM-N örgütü 2011 yılından bu yana Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinin bağımsızlığı için savaşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.