SUFİ SİNEMA GÜNLERİ BAŞLIYOR

SUFİ SİNEMA GÜNLERİ BAŞLIYOR
"Mevlana ve Ailesinin Konya'ya Teşrifleri'nin 791. Yıl Dönümü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen 2. Sufi Sinema (Sufisin) Günleri, 2-5 Mayıs'ta tarihlerinde Konya'da gerçekleştirilecek.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, dedeman otelde düzenlenen basın toplantısında; etkinlikte, tasavvufi ögeleri sinemaya aktaran yönetmenlerin eserlerinin izleneceğini, paneller ve atölye çalışmalarının yapılacağını bildirdi.

Sinemada tasavvufun güzel örnekleri görmeyi amaçladıklarını belirten Yarar, "Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, sinema sanatının gelişmesine, tasavvufun, irfanın, medeniyetimizin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar çok fazla yapılmış değildir. Sufisin, bu alanda büyük bir biliş ve görüş hazinesine sahip olduğumuza işaret etmek gayretinin ifadesi olarak ilk olarak 2018 yılında ortaya çıkmıştır” dedi.

“MECİD MECİDİ TEKRAR KONYA’DA”

Sufisin Etkinlikleri kapsamında geçen yıl Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim, İsmet Yazıcı, Semra Sarender, İranlı yönetmen Mir Kerimi, Hindistan'dan Muzaffer Ali başta olmak üzere alanındaki değerli sinemacıları ağırladıklarını vurgulayan Yarar, “Bu sene yönetmenlerin yanı sıra ülkemizde de dikkatle takip edilen ve geçtiğimiz yıllarda 'Muhammed' adlı filmiyle beğeni toplayan İranlı yönetmen Mecid Mecidi’yi misafir edeceğiz” dedi.

“İLK SENARYO DESTEK ÖDÜLÜ”

Yarar, Sufisin'de bu yıl ilk kez "Senaryo Destek Ödülü"nün de verileceğini belirterek, "Ülkemizde sinemanın gelişmesinin, öncelikle kaliteli senaryo ile ilgili olduğu, bütün sinemacılarla vurgulanmaktadır. Türk sinemasının neredeyse yüz yılı aşan tarihinde, senaryo açısından ülke sınırlarını aşmış, insanlığın genişliği ölçüsünce kabul görmüş eser sayılıdır. Ülkemizin ve bu alanın seçkin isimlerinin yaptığı değerlendirme ile yerli, milli ve manevi bir özgün sinema kurulmasına Konya’nın bu yolla yapacağı katkının değeri, bundan sonraki yıllarda daha iyi anlaşılacaktır. Tasavvuf ve sinema bağlamını odaklayarak bir Senaryo Destek Ödülü’nü göze almak, henüz ikinci yılında ve emekleme aşamasındaki bir etkinlik için erken sayılsa da bu kararlılığı Anadolu’daki tasavvuf birikiminin devasalığından aldığımızı gönül rahatlığıyla söylemeliyim. Ayrıca dünya insanlığının daha doğrudan ve doğru yorumlanan tasavvufla bir an önce tanıştırılması ve bunun her insana ulaşabilecek sinema aracı ile kolayca yapılabileceğine inanmaktayız” şeklinde konuştu.

15 FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİLER

Butik bir etkinlik olarak başladığını vurgulayan Yarar, “Sufisin, düşünce açısından sonsuzluğa açılan, sinema sanatına aktarılması konusunda, doğru ve etkili yaklaşımların, gelişmesine, ortaya çıkmasına hizmet edecektir. Sufisin 2018 yılında yerli ve yabancı yönetmenlere ait 15 film gösteriminin yanında tasavvuf ve sinema başlıklı söyleşiler gerçekleşmişti” diye konuştu.

“FİZİĞİN YANINDA METAFİZİK VAR”

Sufisin emekleme aşamasında olduğunu dile getiren Sufisin Genel Sanat Yönetmeni İhsan Kabil ise, “Gelişerek yoluna devam edeceğini ve Türk ve dünya sinemasında ortak tema çerçevesinde filmleri bir araya getirmeye çalıştık. Aynı şekilde film programını destekleyen söyleşi ve oturumlar yer almaktadır. Sinema seyir sürecini entelektüel bir düzlemde bütünlemeye çalışıyoruz. Dünya sinemasında yapılan çalışmalara baktığımızda daha çok beş duyunun hâkim olduğu özellikle zihniyet âleminin yönelim ve zihniyet alanının ürünleri ortaya çıkmakta, oysa hepimizin bildiği gibi kendi fizik gerçekliğimizin yanında birde metafizik beden ve ruhun uyumlu bir şekilde bir arada bulunması gibi biz bu özel olguyu da fizik ve gündelik gerçekliğin yanına alarak çalışmalar yapmaktayız” dedi.

Programa, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, KOTEV Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uslu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Doğan, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, Müdür Yardımcıları ile çok sayıda protokol üyesi ile basın mensupları katıldı

İLK GÜN "SÖĞÜT AĞACI FİLMİ” GÖSTERİLECEK

Mevlana Kültür Merkezi'nde 2 Mayıs'taki açılış programıyla başlayacak etkinliklerde, aynı gün Mecid Mecidi'nin "Söğüt Ağacı" filmi gösterilecek. Uluslararası 2. Sufisin sinema günlerinde tasavvufun büyük zirvelerini görüşleri ile şekillenmiş kamera tekniği ile yapılmış yine seçkin 15 film gösterimi yapılacaktır. Çeşitli film gösterimleri, söyleşiler, paneller ve diğer etkinliklerle devam edecek olan Sufisin, 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek. (Umahan Öz)

whatsapp-image-2019-04-26-at-12.03.33.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.