Sünnet için "ilk 2 yaş" önerisi

Sünnet için "ilk 2 yaş" önerisi
Erkek çocuklarda sünnet için en uygun dönemin, ilk hafta sonrasındaki yeni doğan dönemi olduğu bildirildi- Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Karaaslan: "Sağlık sorunları nedeniyle doğumdan sonra ilk hafta sünneti fazla önermiyoruz. İlk haftadan sonra özelli

YOZGAT (AA) - Erkek çocuklarda 2-6 yaş döneminde yapılan sünnetin psikolojik olarak bazı olumsuzluklara yol açabileceği, sünnet için en uygun zamanın yeni doğan dönemi olduğu bildirildi.

Erkek çocuğu olan aileler için önemli ritüellerin başında gelen ve kültürel olarak da erkekliğe atılan ilk adım olarak nitelendirilen sünnet işleminin uygun dönemde yapılması, çocuğun psikolojisi açısından önem taşıyor. Uzmanlar, adaptasyon sürecinin daha rahat olması nedeniyle doğumdan sonraki ilk haftanın ardından başlayan dönemin sünnet için en uygun dönem olduğu uyarısında bulunuyor.

Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr, Özgül Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sünnetin tıbbi olarak uygun yöntemler sağlanması durumunda her yaşta yapılabileceğini belirtti.

Sünnet yapılacak dönemin seçilmesinde çocuğun psikolojisinin belirleyici olması gerektiğini ifade eden Karaaslan, "Sünnetin ne zaman ve ne şekilde yapılacağı ailelerde kaygı uyandırır. Bu konuda ailelere önemli görev düşmekte. Sünnet için çocuğun yaşı ve hangi dönemde yapılacağı önemli olduğu gibi, çocuğun sünnete psikolojik olarak hazırlanması da çok önemlidir" dedi.

Sünnet için ailelere ilk 2 yaşı önerisinde bulunduklarını dile getiren Karaaslan, şunları kaydetti:

"Çocuğun doğumundan sonra geçen ilk haftada yaşanabilecek sağlık sorunlarından dolayı bu süreçte sünneti tavsiye etmiyoruz. İlk haftadan sonra özellikle 2 yaşına kadar olan dönem sünnet için çok daha uygun bir dönem. Bunun dışında 3-6 yaş arası dönem bizim açımızdan çocukta bir takım psikolojik etkenler oluşturabileceği için çok önermediğimiz bir dönem. Kastrasyon anksiyetesi dediğimiz bir kavram var. Bu kavram ilk 3-6 yaş arasında sünnet olan erkek çocuklarında görülüyor. Bu nedenle biz özellikle sünnet için ilk 2 yaş önerisinde bulunuyoruz."

- "Ailelere büyük görev düşüyor"

Karaaslan, sünnet olacak çocuğun bu döneme hazırlanmasında ailelere büyük görev düştüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:

"Sünnet olacak çocuk için ailelerin dikkat etmesi gereken şeyler var. Bunlardan birincisi, çocuğa, 'pipin kesilecek, çok acıyacak, sıkıntı yaşayacaksın' gibi cümleler kurarak şakalar yapmak çocukta ciddi korkulara yol açıyor. Bunun yerine sünnetin sıradan bir operasyon olduğu, doktor kontrolü gibi, küçük bir temizlik operasyonu olduğu gibi daha basit cümlelerle çocuğu bu duruma hazırlamak gerekiyor. Sonrasında da çocuğa bir takım ödüller, hediyeler verilerek bu süreci daha kolay atlatması sağlanabilir. Özellikle çocuk çağında fallik dediğimiz bir dönem var. Bu dönem çocuğun daha çok cinselliğe merak saldığı, bedenini tanıması, cinsel organını tanıması dönemleri olduğu için, bu dönemdeki kayıpları ve cinsel organına yapılan bir müdahaleyi çocuk daha ciddi algılar. Onun için bu dönemlerde sünneti pek önermiyoruz. İlk 2 yaş döneminde sünnet yapılmamışsa daha çok 6 yaşından sonra yapılmasını öneriyoruz. Bu yaştaki bir çocuk bu tür şeyleri daha iyi kavrayabilir ama en ideal yaş ilk 2 yaş."

2-6 yaş döneminde yapılan sünnet işleminin çocuklarda bazı sorunlara yol açabileceğini anlatan Karaaslan, "kastrasyon anksiyetesi" adı verilen sorunun ileri yaşlarda aşırı kaygı ve panik gibi sıkıntılara yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.