Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması

Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması
BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura:- "Anlaşmanın sahada uygulanmasını Ateşkes Görev Gücü izleyecek"- "İhtiyacımız olan şey tarafların anlaşmaya sadık kalması. Suriye için yol ayrımındayız. 5 yıldır süren kanlı çatışmaları sona erdirebiliriz"- ABD'nin BM Da

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının uygulamasını "Ateşkes Görev Gücü"nün takip edeceğini söyledi.

Mistura, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği birifingde Suriye'de uygulanacak çatışmaların durması anlaşması ile 7 Mart'ta başlaması planlanan siyasi müzakerelere ilişkin bilgi verdi.

Suriyeli muhaliflerin, rejim ve müttefiklerine yönelik her türlü saldırıyı durduracaklarını ve yeni toprak ele geçirme çabası içinde olmayacaklarını duyurduğunu anlatan Mistura, muhaliflerin ancak meşru savunmada anında ölçülü cevap vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Suriye rejimi ve destekçilerinin de aynı şartları kabul ettiklerini ve hava saldırılarına da son vereceklerini dile getiren de Mistura, "Anlaşmanın sahada uygulanmasını Ateşkes Görev Gücü izleyecek. Anlaşmaya uyulmadığına ilişkin gelen şikayetleri ve bunların güvenirliğini de bu misyon inceleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Mistura, ihlallere ilişkin bu misyonun Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) eşbaşkanları Rusya ve ABD'ye bildirim yapacaklarını, başkanların da konuyu diğer üyelerle görüşeceğini kaydetti.

Bu misyonun, DAEŞ, El Nusra ve BMGK tarafından kabul edilen diğer terörist örgütlerin elinde tuttuğu bölgeleri de belirleyeceğini ifade eden Mistura, bu grupların anlaşmanın dışında olduğunu hatırlattı.

ABD ve Rusya eşbaşkanlığı altında çalışacak "Ateşkes Görev Gücü" sekreteryasını kendi ofisinin yürüteceğini anlatan Mistura, uygulamaya ilişkin kamuoyuna periyodik açıklama yapacaklarını bildirdi.

Tarafların taahhütlerinin "cesaret verici" olduğunu kaydeden Mistura, "İhtiyacımız olan şey tarafların anlaşmaya sadık kalması. Suriye için yol ayrımındayız. 5 yıldır süren kanlı çatışmaları sona erdirebiliriz" diye konuştu.

- "Deraya'da DAEŞ yok"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da oylamanın ardından BMGK'da yaptığı konuşmada, Suriye'de çatışmaların kısmen bile durmasının büyük farklılık sağlayacağını söyleyerek, "Anlaşmanın her türlü ihlaline koordineli olarak yanıt verilmeli" yorumunu yaptı.

Rusya'nın son ana kadar hava saldırılarına devam etmesini eleştiren Power, "Rusya'nın son ana kadar Deraya'da hava saldırılarına devam etmesi nedeniyle derin endişe duyuyoruz. Deraya'da DAEŞ ya da El Nusra bulunmuyor" dedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de uygulamaya yönelik endişelerini dile getirerek, "Barış görüşmelerinin devamı ancak çatışmaların durması kararına rejim ve onu destekleyen yabancı güçlerin uyması ile olabilir" ifadesini kullandı.

Delattre, Suriye rejimi ile Rus uçaklarının, anlaşmanın başlamasına saatler kala saldırılarını artırmasından da rahatsızlık duyduklarını aktararak, bunun "olumsuz bir işaret" olduğunu dile getirdi.

Delattre, BMGK kararının ilk taslağında yer alan "Yüksek Müzakere Komitesi"nin (HNC) isminin metinden çıkarılmasından da üzüntü duyduklarını belirterek, bu komitenin müzakerelerin önemli bir unsuru olduğunu anlattı.

HNC, ilk taslakta çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının tarafı olarak kabul ediliyordu ancak nihai metinde bu komitenin isminin yer almadığı görüldü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.