Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması

Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması
Suriye'de yürürlüğe giren çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına rağmen rejim ve ona destek veren güçlerin düzenlediği saldırılarda 29 kişi öldü

İSTANBUL (AA) - Suriye muhalefetine bağlı Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), rejim ve ona destek veren güçlerin, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına rağmen gerçekleştirdiği saldırılarda 29 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Komitenin koordinatörü Riyad Hicab, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mesajda, önceki gün yürürlüğe giren anlaşmanın rejim ve ona destek veren güçler tarafından pek çok kez ihlal edildiğini ifade etti.

Mesajda, rejim güçlerinin muhaliflere ait 25 farklı bölgede gerçekleştirdiği ihlaller arasında 4 varil bombalı saldırı, 24 topçu ateşi, 5 karadan saldırının yer aldığı ve bu saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Mesajda, Rus uçaklarının da muhalif grupların olduğu bölgelere 26 saldırı gerçekleştirdiği, bu saldırılarda misket ve vakum bombaları kullanıldığı belirtildi.

MYK, BM ve Suriye'nin Dostları Grubu'na, Rusya'nın ihlallerini durdurması için gerekli tedbirleri almaya ve saldırı olmaması için ateşkes kapsamına giren yerlerin belirlenmesi çağrısı yaptı.

MYK'nın, Suriye halkının sıkıntılarının hafifletilmesi amacıyla bu anlaşmayı onayladığının belirtildiği mesajda, bu bağlamda bir aşama katedilememesi durumunda muhaliflerin Suriyelileri korumak ve ihlallerin önüne geçmek için başka yollara müraacat edeceği dile getirildi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat gece yarısından itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.