Suriye'deki iç savaşın gölgesinde eğitim hayatı

Suriye'deki iç savaşın gölgesinde eğitim hayatı
İdlib'te muhaliflerin idaresi altındaki bölgede faaliyet gösteren ilk üniversite "Özgür İdlib", savaşın gölgesinde yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında güz dönemini tamamladıSanat ve Sosyal Bilimler Dekanı Dr. Vettar:"Geçici Suriye hükümetine bağlı mil

İDLİB (AA) - MUHAMMED MISTO - Suriye'nin İdlib kentinde muhaliflerin etkin olduğu bölgede, yaklaşık bin 500 öğrenci ve 60 kişilik öğretim kadrosuyla faaliyet gösteren "Özgür İdlib Üniversitesi" ilk yarı yılını tamamladı.

Ülkede yaşanan iç savaşın gölgesinde, İdlib Üniversitesinin bazı bölümlerinde Ağustos 2015'te açılan Özgür İdlib Üniversitesi, muhaliflerin kontrolünü ele geçirdiği bölgeler arasında kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşıyor. Eczacılık, ilahiyat, hukuk, makine, ziraat mühendisliği, veterinerlik, idari bilimler fakülteleri ile tıp, teknik bilgisayar, idari ve mali bilimler enstitülerinin bulunduğu üniversitede rejim zamanında yer alan derslere bazı ilavelerin yapıldığı belirtiliyor.

Sanat ve Sosyal Bilimler Dekanı Dr. Riyad Vettar, yeni eğitim-öğretim döneminde yaklaşık bin öğrencinin üniversitenin bünyesindeki beş bölüme kayıt yaptırdığını söyleyerek, yirmi gün devam eden dönem sonu sınavlarının gerektiği üzere nizami şekilde tamamlandığı ve güz döneminin başarıyla sona erdiğini ifade etti.

- Diplomanın denkliğine ilişkin çalışmalar

Üniversitenin başarılarıyla örnek teşkil etmek için çaba sarf ettiğini kaydeden Vettar, "Geçici Suriye hükümetine bağlı milli eğitim bakanlığı tarafından tanınan üniversite diplomasının diğer ülkelerde öğrencilerin haklarını güvence altına almak için denklik alabilmesi için çalışıyoruz" dedi.

Vettar, muhaliflere bağlı yönetimin, "üniversite mezunlarına iş güvencesi verilmesini" öngören bir yönetmelik yayımladığını aktararak sözlerine şunları ekledi:

"Özgür İdlib Üniversitesi'nin açılması, kentin denetimini geçen mart ayında ele geçiren muhalif gruplardan Ceyş el-Fetih'in kaydettiği en önemli başarılarından biri. Kentin idaresinin muhaliflerin kontrolüne geçmesinin ardından Ağustos 2015'te üniversitenin kapıları eğitim için açıldı. Müfredat, rejimin kontrolü altındaki Halep Üniversitesinin müfredatıyla benzerlik gösteriyor."

- Eğitime ara vermiş öğrencilerinin üniversiteye kabulü

Üniversiteye çoğunlukla, Halep, İdlib, Lazkiye, Humus, Şam kırsalı, Dera gibi muhaliflerin etkin olduğu bölgelerden gelen öğrencilerin kayıt yaptırdığını ifade eden Vettar, "Üniversitemize ayrıca bölgelerindeki çatışmalardan dolayı eğitimlerine ara vermiş öğrencilerin yanı sıra Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) bağlı lise ile diğer liselerin mezunları diplomalarıyla başvurabiliyor" şeklinde konuştu.

- Eğitim kadrosu

Ziraat Mühendisliği Fakültesinde öğretim görevlisi Muhammed el-Benşe ise üniversite idaresinin görevine ara verilmiş bazı akademisyen ve öğretim görevlileriyle iletişim halinde olduğunu vurgulayarak, "Rejim zamanında, 22 olan öğretim görevlisi sayısı, halihazırda 60'a yükseldi. Öğretim kadromuzda yer alan isimler, doktora veya yüksek lisans eğitimini tamamlamış" dedi.

Benşe, kayıt için başvuranlar arasında liseden 2005 ila 2011 yılları mezunlarının olduğuna işaret ederek, güvenlik sebepleriyle eğitim hayatına ara veren çok sayıda öğrenci bulunduğunu belirtti.

Üniversitenin dışarıdan herhangi bir finans desteği almadığını, daha önceki alt yapı ve öğrencilerden aldığı primlerle bütçesini oluşturmaya çalıştığını söyleyen Benşe, "İhtiyaçlarımızı karşılayacak finans desteği sağlayıp, öğrencilerimize ücretsiz eğitim imkanı sunmayı temenni ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.