Suriyeli kadınlar Türkçe öğrenerek yeni yaşamlarına uyum sağlayacak

Suriyeli kadınlar Türkçe öğrenerek yeni yaşamlarına uyum sağlayacak
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Mardin'in Kızıltepe ilçesinde açılan Türkçe kursuna katılan Suriyeli kadınlar, savaşın izlerini silerek Türkiye'deki yeni yaşamlarına uyum sağlamak istiyor- Belkız Ali:- "Dil bilmediğimiz için zorlan

MARDİN (AA) - ADNAN KOÇHAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mardin'in Kızıltepe ilçesine gelen Suriyeli kadınlar, katıldıkları kursta Türkçe öğrenerek yeni hayatlarında savaşın izlerini silmeye çalışıyor.

Kızıltepe'de Çok Amaçlı Toplum Merkezinde (ÇATOM) açılan kursa katılan 23 Suriyeli kadın, günlük yaşamlarında rahat edebilmek için Türkçe öğreniyor.

Suriye'nin Haseke şehrinden bir yıl önce Türkiye'ye gelen Sema Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Kalkan, "Türkçe öğrendiğim zaman komşularımla daha iyi anlaşacağız. Doktora gittiğimizde zorlanmamak ve günlük ihtiyaçlarımı gidermek için Türkçe öğreniyorum. Yeni olmama rağmen biraz öğrendim. Suriye'de lise mezunuydum." dedi.

Şam'dan iki yıl önce gelen Cumana Şeyhmus da ülkesinde üniversiteye gittiğini ve muhasebe bölümünü okuduğunu belirtti.

Savaş nedeniyle yeni bir hayatta başladıklarını dile getiren Şeyhmus, yeni yaşamlarına uyum sağlamak zorunda oldukları için Türkçe öğrendiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Okumak her zaman iyi. Türkiye'de de muhasebe bölümünde çalışmak istiyorum. Türkçe öğrendiğim zaman belki kendi işimde çalışmama da vesile olur. Mesleğimde çalışarak Suriyelilere, insanlara faydalı olmak istiyorum. Savaş biterse Suriye'ye dönmek istiyoruz."

Şam'dan gelen Belkız Ali de Türkçe öğrenmek istediklerini, hastaneye ve kurumlara giderken kendilerini ifade edemediklerini anlattı. Tercümanlar sayesinde iletişim kurmaya çalıştıklarını belirten Ali, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin başka illerine gittiğimizde çok zorlanıyoruz, dil bilmiyoruz. Dil bilmediğimiz için zorlanıyoruz. Türkçe öğrenirsek çok rahat ederiz. Savaş nedeniyle Türkiye'ye geldik, bir anda cahil olduk. Birbirimizi anlayamıyoruz. Gözümüz kapalı gibi. Türkçe öğrenirken zorlanmıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyoruz, bize kapılarını açtı."

ÇATOM Müdürü Leyla Onur Yanar, GAP illerinde yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik yaşama entegrasyonu projesi kapsamında mülteci kadınlara yönelik Türkçe dil eğitimi kursu açtıklarını söyledi.

Kursta Suriyeli kadınların hızlı bir şekilde Türkçe öğrendiğini belirten Yanar, "Yıllardır Türkiye'deler ve Türkçeyi bilmemelerinden dolayı çok zorluk yaşadılar. Kurs sayesinde yaşamları kolaylaşacak. Doktora gidiş gelişlerini rahatlatacak, çocuklarına yardımcı olabilecek ve güncel dili kullanabilecekler. Bu da onların yaşamındaki kaliteyi artıracak, sosyal ve ekonomik yaşama katılmalarına katkı sunacaktır" sözlerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.