"Suriyelilere İlişkin Maliyeti Anlamak İstemiyorlar"

"Suriyelilere İlişkin Maliyeti Anlamak İstemiyorlar"
TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Uslu: "Almanya'da 2017 yılında 2 milyon civarında göçmen var. Almanya'nın hesaplarına, kitaplarına bakın bunun bir yıllık maliyeti 27 milyar avrodur. Bizde 3 milyon kişi var ve kaç yıldır yaşıyorlar. Suriyeliler

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılan harcamalarla ilgili iddialara tepki göstererek, "Almanya'da 2017 yılında 2 milyon civarında göçmen var. Almanya'nın hesaplarına, kitaplarına bakın bunun bir yıllık maliyeti 27 milyar avrodur. Bizde 3 milyon kişi var ve kaç yıldır yaşıyorlar. Suriyelilere ilişkin maliyeti anlamak istemiyorlar." dedi.

Uslu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, CHP'nin Suriyeli sığınmacılara harcanan rakamlara ilişkin bir tartışma içerisinde olduğunu söyledi.

Suriyeli sığınmacılara yönelik şimdiye kadar 30 milyar dolardan fazla bir maliyet olduğunu ve bunu hesaplarla ortaya koyduklarını anımsatan Uslu, bunun cetvellerini, kalemlerini ortaya koymaya devam edeceklerini dile getirdi.

Maliyetin nasıl hesaplanabileceğini anlatan Uslu, direkt faturalandırılan nakit olarak yapılan harcamaların dışında bu tür hizmetlerde kaynakların fırsat maliyeti diye bir olayın olduğunu, fırsat maliyeti ile nakit harcamalar toplandığı zaman bu rakama ulaşılacağına dikkati çekti.

Kamu kurumlarının yaptığı harcamalar ve bu kurumların kaynaklarının fırsat maliyeti olduğunu hatırlatan Uslu, şöyle devam etti:

"Suriyeliler artık bizim eğitim sistemimizin içine dahil oldular. Bir okul düşünün ki buraya Suriyeli çocuklar gittiği zaman buradaki maliyeti direkt nakit paraya dökme şansımız var mı? Yok. Bunun bir fırsat maliyeti vardır. Bir çocuğun okula maliyeti vardır. Bunu onun içine sokarız. Bir konteyner kent kurdunuz. Buranın atıklarını, çöplerini toplayan belediye var. Bunları toplamasının ve bertaraf etmesinin bir maliyeti var. 100 bin nüfuslu Kilis'te 100 bin nüfusta Suriyeli var. İşte 'bunun faturası nerede?' derseniz, yoktur. Onun faturası belediyenin çöp toplama, atık bertaraf etme hizmetlerinin içerisindedir. Bu olayı öyle değerlendirmek lazımdır."

- "Sadece sağlık harcaması 12 milyar dolar"

Sağlık hizmetleri açısından da ciddi bir maliyet olduğunu dile getiren Uslu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) rakamlarına göre Türkiye'de kişi başına yıllık bin dolar sağlık maliyeti olduğunu ve aynı hizmetlerin Suriyeliler için de verildiğini aktardı.

Bugüne kadar Suriyelilere 30 milyondan fazla poliklinik hizmeti verildiğine işaret eden Uslu, "1 milyon 200 binden fazla ameliyat yaptık. Çocuklara 1 milyona yakın doz aşı yaptık. Bunların hepsinin bir maliyeti var. Aynı şekilde Türk vatandaşları için bin dolar harcanıyorsa Suriyeliler için de harcıyoruz. 3 milyon Suriyeli için bir yılda 3 milyar dolar harcamış oluruz. 4 yıldır Türkiye'de iseler 12 milyar dolar sağlık harcaması var. Bakın sadece sağlık harcaması 12 milyar dolar." diye konuştu.

- "Suriyeli çocukların eğitim oranını yüzde 75'e çıkardık"

Uslu, Suriyeli 600 bin çocuğun okula gittiğini ve Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda çok büyük bir başarı yakaladığını belirterek, "Suriyeli çocuklar ülkelerindeyken eğitime bu kadar erişemiyorlardı. Biz Suriyeli çocukların eğitim oranını yüzde 75'e çıkardık. Suriye'deyken bu oran yüzde 40'lardaydı." ifadelerini kullandı.

Bu harcamaların dışında Kızılay, STK'lar ve vatandaşların yaptığı yardımlar olduğunu anlatan Uslu, milletin bu konuda fedakarlık, komşuluk ve misafirperverlik yaptığını söyledi. Uslu, şöyle devam etti:

"Bunun bir ekonomik, sosyal maliyeti var ama bir karşılığı var o da bereket. Milletimiz tüm Suriyelileri bağrına bastı. Anadolu'da gezerken, 'bunlara kapımızı açmayacaktık da ne yapacaktık. Biz kardeşimize arkamızı mı döneceğiz.' diyorlar."

- "Fırsat maliyetini anlamak istemiyorlar"

Suriyelilere yapılan harcamalarla ilgili hesapların Avrupa'da da böyle yapıldığını vurgulayan Atay Uslu, şu örnekleri verdi:

"Almanya'da Köln Enstitüsü ve Göç İdaresi beraber bu konuda çalışmalar yapıyor. Almanya için 'bir mültecinin bir yıllık maliyeti 12 bin avrodur.' diyorlar. Türkiye şartlarına çarparsak bizim 190 milyar avro harcamış olmamız lazım. Dolara çevirirseniz 230 milyar dolar harcamış olmamız lazım. Biz 230 milyar dolar demiyoruz, 30 milyar dolar diyoruz. Almanya'da 2017 yılında 2 milyon civarında göçmen var. Almanya'nın hesaplarına, kitaplarına bakın bunun bir yıllık maliyeti 27 milyar avrodur. Bizde 3 milyon kişi var ve kaç yıldır yaşıyorlar. Suriyelilere ilişkin maliyeti anlamak istemiyorlar.

İngiltere endekslerine bakalım. İngilizler, bir mültecinin maliyetinin 8 bin sterlin olduğunu söylüyor. O da 12-13 bin dolara tekabül ediyor. Bizde ise bu rakamlar çok çok daha aşağıda. İşte bu fırsat maliyetini anlamak istemiyorlar. Bu konudaki bizim insanlığımızı, medeniyetimizi anlamak istemiyorlar. Biz, bu konuda insanlığın, hukuğun, vicdanın gereğini yapıyoruz."

Konunun bazı siyasi partiler tarafından iç siyaset malzemesi yapılmasını da eleştiren Atay Uslu, bunu Avrupa'daki ırkçı dalgalara benzettiğini söyledi.

Avrupa'daki bu dalganın Türkiye'ye getirilmek istendiğini savunan Uslu, "Bunu kullanarak, toplumda bir mesafe, Allah korusun nefret oluşsun ve oluşan nefretin de oyu kendilerine doğru yönelsin istiyorlar. Ben bunu ayıplıyorum. Bu Anadolu coğrafyasında bu olmaz. Bu dili benimseyenleri kınıyorum. Bizim siyasetimize, siyasetçimize, insanımıza, medeniyetimize yakışmıyor." değerlendirmesini yaptı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.