Sürücüler trans haline dikkat!

Sürücüler trans haline dikkat!
Kurban Bayramı Tatili nedeniyle şehir içi ve şehirlerarası trafikte artış yaşanıyor. Trafikte araç yoğunluğunun artması kazaları da beraberinde getiriyor.

Kurban Bayramı tatili nedeniyle şehir içi ve şehirlerarası trafikte artış yaşanıyor. Trafikte araç yoğunluğunun artması kazaları da beraberinde getiriyor. Yola çıkacak sürücülerin ‘yol hipnozu’ konusunda dikkatli olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Yol hipnozu, sürücünün uyanık halde iken beynin görüntüyü fark edememesi durumudur. sürücüler ‘yol hipnozu’na karşı basit önlemler alabilirler” dedi.

Kurban Bayramı tatilinin hafta sonuyla birleştirilerek 9 güne çıkarılması şehir içi ve şehirlerarası yollarda yoğunluğa sebep oldu. Uzmanlar yola çıkacak sürücüleri ‘yol hipnozu’ ve araç bakımları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Konya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de olası kazaların önüne geçebilmek için gereken önlemleri aldı. Kurban Bayramı tatili süresince 2 bin 588 personel huzur ve güven ortamını sağlamak için görev yapacak. Konya şehir merkezi ve Konya’yı çevre illere bağlayan karayolları uygulama noktalarında görev yapan trafik ekipleri sürücüleri aşırı hız, emniyet kemerinin takılması ve uykusuz araç kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

‘CAN GÜVENLİĞİ İÇİN TRAFİK KURALLARINA RİAYET EDİLMELİ’

Kurban Bayramı’nda yola çıkacak sürücüleri can ve yol güvenliği konusunda trafik kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Dervish Rent a Car Müdürü Fatih Çakmakbelen, Kurban Bayramı’nda yola çıkacak sürücüler, yanında bulunan yolcular, yoldaki diğer araçlar ve yayaların can güvenliği için trafik kurallarına riayet etmeleri gerekiyor. Yola çıkılmadan önce araçlarının genel bakım ve kontrolleri yapılmalı. Aracın lastikleri, yağı, suyu ve en önemlisi fren balatlarının bakımları yapılmış olmalı. Araçtan araca farklılık gösteren lastik hava basıncı eşit olmalı. Herhangi bir kaza ya da arza durumunda yol güvenliği için üçgen reflektörü kullanmaları gerekiyor. Araçta yedek lastik bulundurulmalı. Seyir halindeyken emniyet kemeri kesinlikle kullanılmalı. Cep telefonu konusun da dikkatli olunması gerekiyor. İhtiyaç halinde araç kısa süreli duraklamalar ile telefon kullanma ihtiyacı giderilmeli. Sürücüler mümkünse bayramın ilk günü değil de arife günü ya da bayramın ikinci günü yola çıkmalarını öneriyoruz. Çünkü yollarda yoğunluk oluşabiliyor. Havaların sıcak ve trafiğin yoğun olması sürücülerde gerginliğe ve aceleciliğe sebep olabiliyor” diye konuştu.

‘YOL HİPNOZU’NA KARŞI ÖNLEM ALINMALI’

Yola çıkacak sürücülerin uykusuz yola çıkmalarının tehlikeli olacağının altını çizen Fatih Çakmakbelen, “Araç sürücüleri kesinlikle uykusuz yola çıkmamaları gerekiyor. Sürücüler 7-8 saat kadar uyumuş olmalılar. Uzun yola çıkacak sürücüler yanlarında mümkünse yedek şoför ile çıkmalarını belirli bir saatten sonra aracı dönüşümlü kullanmalarını tavsiye ediyorum. Bu uzun yolculuklarda sürücülerin 2 saate bir 15-20 dakikalık molalar vermeleri gerekiyor. ‘Yol hipnozu’ dediğimiz bir durum var. Yol hipnozu, sürücünün uyanık halde iken beynin görüntüyü fark edememesi durumudur. Sürücünün yol üzerinde bir noktaya dikkat kesilmesi ve bir çeşit transa girme hali olarak düşünülebilir. Bu trans halinde kişi gözleri açık halde uyuyor gibi olur. Uzun yolculuklarda bu durum daha sık görülüyor. Sürücüler ‘yol hipnozu’na karşı basit önlemler alabilirler. Sürücüler araç içerisinde tempolu müzik dinleyebilir, yanındaki kişi ile konuşulabilir, kahve tüketebilir, mola verilebilir ve sakız çiğneyerek önlem alabilir” şeklinde konuştu.

KAÇAN KURBANLIKLARA DİKKAT!

Yolculuk esnasında aniden karşılarına çıkabilecek kaçan kurbanlıklar konusunda dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Fatih Çakmakbelen, şunları kaydetti: “Kurban Bayramı olduğu için yolda karışımıza aniden kaçan kurbanlıklar çıkabiliyor. Bu sebepten hem şehir içi hem de şehirlerarası yollarda seyahat edecek sürücüler daha çok dikkatli olmaları gerekiyor. Mümkünse araç kullanmada daha tecrübeli kişilerin sürücülük yapmasını tavsiye ediyorum. Hız kurallarına, kaçan kurbanlıklar nedeniyle her zamankinden daha çok dikkat edilmeli.”

ARAÇ KİRALAMAYA TALEP FAZLA

Araç sahibi olmayan vatandaşların araç kiralamaya yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Fatih Çakmakbelen, “Araç kiralamaya Ramazan Bayramı’ndan daha fazla talep var. Kurban Bayramı tatilinin hafta sonuyla birleştirilerek 9 güne çıkarılması araç kiralamaya olan ilgiyi de artırdı. Tatil süresinin uzatılmasıyla aracı olmayan vatandaşlar hem kurban kesip hem de tatil yapabilmek için araç kiralıyor. Bünyemizde 80 kiralık aracımız bulunuyordu. Şu an 3-4 adet kiralanabilecek araç kaldı” ifadelerini kullandı

•Pakize Şengül

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.