Suu Çii'den gerçek demokrasi taahhüdü

Suu Çii'den gerçek demokrasi taahhüdü
Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Suu Çii, ülkede gerçek demokrasinin inşa edilmesi için anayasal değişikliklerin yapılacağını vurguladı

YANGON (AA) - Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, uzun yıllar ordunun kontrolünde olan ülkede gerçek anlamda demokrasinin inşa edilmesi için anayasal değişikliklerin yapılacağı sözünü verdi.

Suu Çii, Budist Yeni Yılı dolasıyla televizyondan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, gelecekten ümitli olduğunu ifade ederek yeni hükümetin yapması gereken zor görevlerin bulunduğu söyledi.

"Politikalarımız ve ilkelerimiz, ulusal uzlaşıyı, iç barışı, hukukun üstünlüğünü, anayasal değişiklikleri ve demokratik sistem dinamiğini temin etmeyi öngörüyor" diye konuşan Suu Çii, "Bu, gerçek demokratik birliği doğuracak bir anayasa olmalı. Anayasal değişikliklere ihtiyacımız var." dedi.

Aung San Suu Çii, konuşmasında ayrıca siyasi nedenlerle yargılanan öğrenci, eylemci ve mahkumları serbest bırakma çabalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Suu Çii'nin iki bakanlık görevini yürüttüğü hükümetin, anayasal değişikliklere gitme iradesinin, hala parlamentoda ve iktidarda hatırı sayılır yetki sahibi olan ordu engeline takılabileceği düşünülüyor.

Myanmar'da mevcut anayasa, kabinede kilit öneme sahip görevler olan içişleri, savunma ve sınır işleri bakanlıklarını ordu mensuplarına tahsis ediyor. Aynı zamanda parlamentodaki koltukların yüzde 25'ini orduya ayıran anayasada değişikliğe gidilebilmesi için ordunun onayının alınması gerekiyor.

Myanmar'da 8 Kasım 2015'teki seçimleri büyük bir farkla kazanan NLD'nin Nobel Barış ödüllü lideri Suu Çii, anayasanın birinci derece yakınları yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü dolayısıyla devlet başkanlığına aday olamamıştı. NLD, devlet başkanlığı için Suu Çii'nin çocukluk arkadaşlarından Htin Kyaw ile Henry Van Thio'yu aday göstermişti. Htin Kyaw, parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı olmaya hak kazanmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.