Tandır ekmeği nasıl yumuşak olur?

Tandır ekmeği nasıl yumuşak olur?
 Editör
Tandır ekmeğinin yumuşak olmasını sağlayan püf noktalar açıklandı! Ustalar, doğru un seçimi, süt veya yoğurt eklenmesi ve tandır sıcaklığının ayarlanmasının ekmeği pamuk gibi yaptığını söylüyor.

Geleneksel tandır ekmeği, çıtır dış kabuğu ve kendine has kokusuyla sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Ancak pek çok kişi, ekmeğin hem lezzetli hem de yumuşak olmasını istiyor. İşte ustalardan, tandır ekmeğini yumuşacık yapan püf noktalar...

asd.jpg

HAMUR HAZIRLIĞI EN ÖNEMLİ AŞAMA

Ustalar, tandır ekmeğinin yumuşak olması için ilk adımın hamurdan başladığını söylüyor. Yumuşak dokulu ekmek için orta proteinli un kullanılması öneriliyor. Sadece su yerine ılık süt veya yoğurt eklenmesi, hamurun daha pamuk gibi olmasını sağlıyor. Ayrıca una eklenen az miktarda sıvı yağ veya tereyağı hem lezzeti hem de yumuşaklığı artırıyor. Hamurun en az 8–10 dakika yoğrulması ise gluten dengesini kurarak ekmeğin içini daha dolgun hale getiriyor.

asdada.jpg

MAYALANMA SÜRESİNE DİKKAT!

Hamurun en az 45 dakika ile 1 saat arasında dinlendirilmesi gerekiyor. Ustalar, hamuru açmadan önce 10 dakika daha bekletmenin elastikiyeti artırdığını ve ekmeğin daha iyi kabarmasını sağladığını belirtiyor.

TANDIR SICAKLIĞI YUMUŞAKLIĞI ETKİLİYOR

Tandırın çok yüksek ısıda olması (300 derece ve üzeri) ekmeğin dışını hızla sertleştiriyor. Bu nedenle tandırın orta sıcaklıkta, yaklaşık 250 derece civarında olması öneriliyor. Ekmeği tandıra yapıştırmadan önce hamurun yüzeyinin hafif nemli bir bezle silinmesi, kabuğun yumuşak kalmasına yardımcı oluyor.

PİŞTİKTEN SONRA ÖRTMEYİ UNUTMAYIN

Tandırdan çıkan ekmek, sıcak haldeyken temiz bir beze sarılarak üzeri örtülmeli. Bu sayede buhar içeride kalarak ekmeğin kurumaması sağlanıyor. Dileyenler, pişen ekmeğin üzerine tereyağı veya zeytinyağı sürerek yumuşaklığı ve lezzeti artırabiliyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.