Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nde, Türk-islam Sanatları tanıtıldı

Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nde, Türk-islam Sanatları tanıtıldı
3 gün süren Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nde, Türk-islam Sanatları tanıtıldı.

3 gün süren Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nde, Türk-islam Sanatları tanıtıldı. Stantlarda bulunan sanat ustaları, vatandaşların gösterdiği yoğun ilgiden memnun kaldıklarını ifade ederek, sanatlara başlamak isteyen insanlara KOMEK’e başvurmalarını tavsiye ettiler

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Konya’nın ticaretinin kalbi olan Bedesten Çarşısı’nın tanıtımı ve ekonomik hareketliliğinin artması amacıyla Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri düzenlendi. 3 gün süren etkinlikte çarşı içerisinde gelenek Türk-İslam sanatlarından birkaçının tanıtılması için stantlar yerleştirildi.

KANSER HASTALIĞIMI UNUTUYORUM

Karayalloları Genel Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra, kaligrafi sanatına yöneldiğini ifade eden Baki Ulaş, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nden emekliyim. 3 yıldır kaligrafi sanatıyla hobi olarak uğraşıyorum. Eğitimimi KOMEK’ten aldım. Kendim kanser hastasıyım. Bu sanatla uğraşırken hastalığımı unutuyorum. Mutlu oluyorum. Kaligrafi, yazı karakter ve unsurları kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir el sanatı çeşidi. Bizim hat sanatının kuzeni diyebiliriz. Ama hat sanatı kadar derin değil. Öğrenmesi çok daha kolay. Ben 60 yaşımdan sonra öğrendim. Merak edip öğrenmek isteyen insanla tavsiye ederim” dedi.

dsc-0580.jpg

ÜRÜNLERİMİZİN HİÇBİRİNDE KATKI MADDESİ OLMAZ

Baba mesleği olan çömlekçiliği 43 yıldır icra ettiğini aktaran Mehmet Gökpınar, “Mesleğe 9 yaşında başladım. Ecdad Parkı’nda atölyem var. Orada üretim gerçekleştiriyorum. Biraz yaptığımız işten bahsedecek olursak ham toprağı ıslatıyoruz. 2 gün bekletiyoruz. Daha sonra makinelerden geçirerek çamur haline getiriyoruz. O çamura da tezgahta ellerimizle şekil veriyoruz. Kesinlikle kalıp kullanmayız. Bütün ürünlerimiz el yapımıdır. 118 çeşit ürünümüz var. ‘Sır’ boyamızı da kendimiz yapıyoruz. O da topraktan yapılır. Toprak ürünlerimizin hiçbirinde katkı maddesi olmaz. O yüzden gündelik hayatta kullanacak vatandaşlarda gönül rahatlığı ile kullanabilirler. Testide ayrı, cezvede ayrı, fincanda ayrı toprak kullanırım. Örneğin testide soğutsun diye kırmızı toprak kullanırız. Güveçte çatlamasın diye başka toprak kullanırız. Fincanda da daha çabuk ısınsın diye farklı toprak kullanırız. Öğrenmesi kolaydır. Herkes yapabilir. Ama gerçekten yapmak istemek lazım. 2 ay içerisinde ortalama bir vazoyu yapmayı öğrenilebilir” diye konuştu.

dsc-0583.jpg

dsc-0585.jpg

İLGİ ALAKADAN SON DERECE MEMNUNUZ

Tezhip sanatının Türk süsleme sanatlarından biri olduğunu dile getiren KOMEK Tezhip Sanat Hocası İsmail Çökük ise şu şekilde konuştu: “Tezhip Türk süsleme sanatlarından biridir. Kelime anlamı altınla süslemektir. Geçmişi en eskiye dayanan sanatlarımızdandır. Selçuklu ve Osmanlı Devleti ile başlayıp günümüze kadar süregelen bir sanat dallarındandır. Sanatımızın temelinde altın vardır. Altınla birlikte çeşitli boyalar kullanarak icra edilmekte. Günümüzde daha çok serbest şekilde ve hat sanatının süslemesi olarak yapılan bir sanat. Eskiden Kur’an-ı Kerim, yazma eserler, fermanlar ve beratlar tezhiplenirmiş. Günümüzde de tablo şeklinde hat sanatıyla birlikte karşımıza çıkıyor. Tekniklerin dışına çok çıkılmaz. Klasik usuller devam ettirilir. Taklit ve kopyalama yoktur. Motifleri ve desenleri sanatkar kendisi tasarlamalıdır. KOMEK’te tezhip sanatı ile ilgili dersler veriyoruz. İlgi alakadan son derece memnunuz. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Öğrenmek uzun ve meşakkatli bir süreç. Diğer geleneksel el sanatları gibi. 5-6 senede kalfalık seviyesine 8-10 yılda da ustalık seviyesine ulaşılıyor diyebiliriz. Bizim sanatlarımız usta-çırak ilişkisi ile devam eder.”

dsc-0588.jpg

KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISIYIZ

Kültürel miras taşıyıcısı olduklarını aktaran Ebru Sanatçısı Hatice Denizkuşları da, “Ebru ve devlet sanatçısıyım. Geleneksel Türk-İslam sanatları ile uğraşıyorum. Bizim ebru sanatında geleneksel malzemeler kullanılır. Topraktan boyamızı elde ediyoruz. Atın kuyruk kılından ve gül dalında fırçamızı yapıyoruz. Geleneksel ile modern malzemeler arasındaki farktan da bahsedecek olursak. Geleneksel malzemelerle yapılan ürünler yüzyıllarca kalır. Bizler hocalarımıza bağlı olarak çalışıyoruz. Çiçeklerin formlarını değiştirmiyoruz. Ben bir kültürel miras taşıcısıyım. Onu da bozmamaya özen gösteriyorum. Osmanlı Devleti zamanında bir daha taklit edilmeyecek tapu senetlerinde ve gizli evraklarda çok kullanılıyordu. Çünkü bir ebru yaptığınızda, ikinci kez aynı ebruyu yapmaya kalkarsanız yapamazsınız. İnsan gibi tektir. Her biri birbirinden farklıdır. Ebru suyunun hafızasının olduğuna inanırız. Bizim duygularımızı çeker, üzüntülerimizi, sevinçlerimizi suda hissettirebiliyoruz. Mesela üzüntülü olduğumuz zaman suyumuz çalışmıyor, ebrumuz çıkmıyor. Ebru sanatını herkes yapabilir. Sadece aşkınızın olması lazım. Aşk olmadan meşk olmaz. Yeter ki içinizde aşk olsun” dedi.

dsc-0597.jpg

ŞİFA NİYETİNE HAZIRLANAN BİR TÜR ŞEKERLİ KARIŞIMDIR

Tarihi Bedesten Çarşısı’nda alışveriş yapan vatandaşlara çarşının iki farklı konumunda Osmanlı Macunu ikram eden Osman Bahçeci ise, “Şeker sektöründe yer alıyorum. Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nde bizde çarşıda alışveriş yapan vatandaşlarımıza ikramda bulunmak istedik ve iki farklı alanda Osmanlı Macunu ikram ediyoruz. Osmanlı macunu, Osmanlı zamanında şifa niyetine hazırlanan bir tür şekerli karışımdır. Osmanlı macunu içindekiler incelendiğinde birbirinden faydalı baharatlar ve otların yer aldığı görülür. Osmanlı macununda karanfil, zencefil, tarçın, hibiskus, limon, nane ve portakal gibi aroma veren ve tatlandıran malzemeler yer almaktadır. Baharatların şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanan Osmanlı macunu, yuvarlak bir tepsi içinde renk renk sunulur. Bu macuna renk veren kullanılan baharat ve malzemelerdir” dedi.

dsc-0599.jpg

dsc-0601.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.