Tarihi süreçteki önemli şehir 'Konya'

Tarihi süreçteki önemli şehir 'Konya'
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümü öğrencisi Selma İnal ile Konya hakkında konuştuk.

Tarihe olan merakı sebebiyle Mevlânâ Celâleddîn-i Rumî ve Sadreddin Konevî’ye ilgisi olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümü öğrencisi Selma İnal, “Konya’nın kendine has özellikleri var. Konya tarihi süreç içerisinde önemli bir şehir olmuş ve Selçukluya başkentlik yapmış bir şehirdir” dedi.

Ülkeleri, ulusları ve toplumları etkileyen, eylemlerden doğan olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki nedensel bağları, karşılıklı etkilenmeleri inceleyen bilim dalına tarih denir. “Medeniyetler şehri” olarak tanınan Konya, binlerce yıl bünyesinde birçok farklı devlete ve millete yer vermiştir. Kültür, sanat ve tarih açısından birçok şehre göre farklılık gösteren Konya’nın en önemli özelliği ise Mevlânâ Celâleddîn-i Rumî gibi büyük bir insan ile tanınmasıdır. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümü öğrencisi Selma İnal ile Konya hakkında konuştuk.

2.jpeg

Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba ben Selma İnal. 22 Kasım 2000 tarihinde Manisa da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Manisa da tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Konya’ya geldim. Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümü son sınıf öğrencisiyim. Lise eğitimimi Manisa’da bir okul yurdunda geçirdiğim için Konya’ya geldiğimde ailemden uzak olmaya alışmıştım. Farklı bir kültür ve toplumda yaşama deneyiminin bana kazandırdığı birçok şey oldu. Her öğrenci gibi zor zamanlarımda oldu ama her zaman bardağa dolu tarafından bakarak bir şeylerin üstesinden gelmeyi başardım. Kitap okumak, müzik dinlemek, bisiklet sürmek ve yemek yapmayı aslına bakılırsa çok severim. Konya’da öğrenci evinde kaldığım için sürekli yemek yapmak zorunda kalıyorum. Fakat bu benim için bir zorunluluğun dışında bir eğlence. Farklı lezzetler yapıp deneyimlemeyi seviyorum. Ayrıca her bireyin kişisel gelişimini tamamlayabilmesi için kitap okumaya özen göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Fikirlerimizi geliştirmek, dünyaya farklı bir açıdan bakabilmek için kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Bende bu yüzden her gün mutlaka kitap okumaya özen gösteriyorum.

3yr.jpg

Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan Kültürü’nün benzerlik ve farlılıkları nelerdir?

Ramazan ayında Konya’da olan bütün etkinlikler ve ramazana yönelik faaliyetler memleketimde de gerçekleştiriliyor. Ancak Konya’da bizde olmayan Şivlilik ve fener alayı etkinliklerine şahit oldum. Üç ayların başlangıcında ilk Çarşamba gününün akşamında fener alayı olarak kutlanır. Fenerler yakılır ateşler yakılıp üstünden atlarlar. Ertesi gün ise sabahın ilk saatleriyle birlikte kapı kapı dolaşarak şeker toplaması çoğu öğrencinin hoşuna gidiyor. Bende ilk geldiğim senelerde bu ilginç gelenekle karşılaşmıştım. Gerçekten eğlenceli ve hoşuma gitmişti.

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı, geldikten sonra fikirlerinizde değişim oldu mu?

Öncelikle buraya gelmeden önce Konya’yı bende Konyalı olmayan herkes gibi aşırı muhafazakâr biliyordum ancak geldikten sonra kesinlikle bu söylentilerin aslı astarı olmadığını gördüm. Her ilde olduğu gibi Konya’da da muhafazakâr olarak nitelendirilen insanlar var. Fakat dışarıda söylenen kadar olmadığını burada geçirmiş olduğum süre içerisinde görmüş oldum. Konya tarihi süreç içerisinde önemli bir şehir olduğu ve Selçukluya başkentlik yaptığı için bunun izlerini taşımakta ve kültürü bu devletlerden süre gelen geleneklere benzemekte. Farklı medeniyetleri ağırlamış olan Konya’da kültür gerçekten çok gelişmiş durumda. Bunun yanı sıra sadece kültür değil sanat ve tarihide oldukça gelişmiş bir yer. Birbirinden farklı bir sürü kültürel özellikle karşılaşabiliyorsunuz.

5-001.jpeg

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Konya’da kalmayı düşünüyorum. Çünkü ailemden ayrı kurmuş olduğum düzenim var. Burada kendi ayaklarım üstünde durmayı başarıp bir hayat kurabildiğim için bu düzeni bozmak istemiyorum. Ayrıca Konya’nın ulaşım konusunda da iyi olduğunu düşünüyorum. Buranın kültürüne alışmış olmamda burada kalma ihtimalimi güçlendiriyor. İlerleyen dönemlerde ve mezuniyetimin ardından aslında Konya’da kalıp kalmayacağım da biraz daha netleşecek. Çünkü eğitimim sonunda iş imkânı bulabilirsem kalma olasılığım biraz daha artacaktır.

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

Şivlilik etkinliklerine daha önceden rastlamadığım için bu etkinlikleri ilk gördüğümde garip karşıladım. Aynı zamanda düğünlerde oynanan kaşık oyunu ve düğün yemekleri Manisa’yla farklılık gösterdiği için bunlarda bana ilginç gelmişti. Örneğin burada oynanan oyun havası biraz daha farklıyken Manisa’da bambaşka. Bunun yanı sıra özellikle Konya Pilavı adını verdikleri ve özel günlerde dağıttıkları yemek gerçekten ilginç. Örneğin bir düğüne gittiğinizde masaya kocaman bir tepsi üzerinde kavurmalı pilav gelir herkes bir anda yemeye başlar. Birde en tuhafıma giden ve farklı karşıladığım özellik ise sizin istemenize gerek kalmadan tabağın bitimine yakın yeni bir tabak servisi yapılır ve bu onlarca kez devam edebilir. Galiba bu davranış şekli misafirperverlikten geliyor.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Konya’nın da her şehir gibi artıları ve eksileri var. Öncelikle üniversite hazırlığı yapan insanların üniversite okuyacağı şehirden beklentileri neler bunu bilmek gerekir. Konya’daki öğrencilik sürecimde şahsım adına içerisinde bulunmak isteğim bütün etkinliklere kolaylıkla eriştim. Özellikle Bosna Hersek Mahallesi’nde öğrenci olmanın çok güzel bir şey olduğunu söyleyebilirim. Konya’da öğrenci olmanın sadece bir tane dezavantajını gördüm oda esnafın öğrenciye karşı tutumu. Bunun dışında Konya’da öğrenci olmak harika.

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Her şehirde olduğu gibi Konya’nın da her alanda kendine has özellikleri var. Tarihe olan merakımdan dolayı Konya denince aklıma ilk olarak bu coğrafyada yaşayan Mevlânâ Celâleddîn-i Rumî ve Sadreddin Konevî geliyor. Tabii bu büyük özelliklerinin dışında yemekleri ile de oldukça meşhur bir yer. Özellikle etli ekmeği her gelen misafirin mutlaka yemeden gitmemesi gereken bir yemek çeşidi. Bunun yanında bamya çorbası ve birçok yemeği ile ziyaretçilerini bence etkiliyor. Tabii birde özellikle Mevlânâ çevresinde satılan ve gerçekten Konya’ya ait şekerlemeler çok meşhur. Gelen turistler ise mutlaka Mevlânâ gezisinin ardından oradaki esnaflara uğrar ve alışverişini yapar.

Konya’da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya’da sevdiğim birçok şey var. Diğer şehirlerin bu konuda çok muzdarip olduğunu bildiğim için en sevdiğim şey ulaşımın kusursuz sayılabilecek düzeyde iyi olması. Diğer sevdiğim şeyler birçok şeye kolaylıkla erişim sağlamam. Sevmediğim şeyler konusunu düşününce doğal faktörler olarak nitelendirilebilecek hava durumu ve jeopolitik özelliklerini sevmiyorum. Alışık olduğum hava şartları Konya’ya kıyasla daha ılıman olduğu için burada bu konuda sorun yaşadığım zamanlar oldu. Doğal yeşillik alanın ve akarsuların daha fazla olduğu bir yerden geldiğim için Konya’nın dümdüz olması alışık olduğum yaşam alnının dışında özellikler taşıyor.

Kendi şehriniz ile Konya arasındaki farklar neler?

En başta kültürel olarak büyük farklar olduğunu düşünüyorum. Konya Manisa’ya göre daha muhafazakâr bir yapıya sahip. Bu da kültürel farklılıklarımıza yansıyor. Buna en büyük örnek daha öncede bahsettiğim gibi Şivlilik olabilir. Ben Bosna’da yaşadığım ve buranın çoğunluğunu öğrenciler oluşturduğu için Konya’nın asıl kültürel özelliklerine pek fazla şahit olamadım. Manisa ile Konya arasındaki farklılıklara devam edersek Konya’nın daha gelişmiş bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Manisa gelişmekte olan bir büyükşehir. ulaşım, altyapı sorunları hala geliştirilmeye devam edilmekte. Fakat Konya gelişimin tamamlamış ve gün geçtikçe daha da büyüyüp gelişmeye devam ediyor.

Konya da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak imkânların fazlalığı sebebiyle bana kolaylık sağlıyor. Üniversite yerleşkesinin içinde ihtiyacım olabilecek her şeyin elimin altında bulunması büyük bir kolaylık. Özellikle Alaeddin Keykubat yerleşkesinin büyüklüğü, her türlü imkân ve olanakları öğrencilere sağlıyor olması dikkat ettiğim özelliklerden biriydi. Aynı zamanda Bosna’nın sanki öğrenciler için tasarlanmış gibi hep beraber aktiviteler yapabildiğimiz bir yer olması üniversite hayatımın kolay geçmesini sağlayan unsurlardan bir tanesiydi. Bunun yanı sıra daha önce söylemiş olduğum ulaşım kolaylığı imkânı ister istemez öğrenci için kolaylık sağlıyor. Çünkü gününüzün çoğunluğunu dışarıda, okulda veya kütüphanede geçiriyorsunuz. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.