Tarımsal sulamada kaçak elektriğe sayaçlı önlem

Tarımsal sulamada kaçak elektriğe sayaçlı önlem
DEDAŞ:- "Türkiye genelinde tarımsal sulama için her yıl yaklaşık 3,8 milyar kilovatsaat elektrik kullanılırken, bu rakam başta Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır olmak üzere Dicle Elektrik illerinde yıllık 5 milyar kilovatsaati aşıyor. Tarımsal sulamada kull

ŞANLIURFA (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'den (DEDAŞ), Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta tarımsal sulamada kullanılan elektrik miktarının yüzde 92'sinin kaçak olarak tüketildiği bildirildi.
DEDAŞ'tan yapılan açıklamada, Kurumun, tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin miktarının yılda 5 milyar kilovatsaate, kaçak kullanımın ise 4,6 milyar kilovatsaate ulaşması üzerine sorumluluk bölgesindeki 6 ilde bulunan çiftçilere, sayaç taktırma zorunluluğu getirdiği hatırlatıldı.
Sadece şirketin dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta tarımsal sulamada kullanılan elektrik miktarının, Türkiye'nin diğer tüm bölgelerinde tarımsal sulamada kullanılan elektrikten daha fazla olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye genelinde tarımsal sulama için her yıl yaklaşık 3,8 milyar kilovatsaat elektrik kullanılırken, bu rakam başta Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır olmak üzere Dicle Elektrik illerinde yıllık 5 milyar kilovatsaati aşıyor. Söz konusu 6 ilde tarımsal sulama için kullanılan elektrik miktarı ise, bu illerde kullanılan toplam elektriğin de yaklaşık 4'te birini oluşturuyor. Üstelik, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yüzde 92'si, yani yaklaşık 4,6 milyar kilovatsaati ise kaçak olarak tüketiliyor. Maalesef özelleşmenin gerçekleştiği 2013 yılından bu yana şirket olarak düzenlediğimiz kampanyalar sonucunda çiftçilerimize normalden çok daha düşük bedellerle elektrik enerjisi verdiğimiz halde, bir türlü sayaç taktırma konusunda istediğimiz noktaya gelemedik."
Başta Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere diğer illerde de çiftçilerin sayaç taktırmaları için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında geniş katılımlı bir toplantı düzenlendiği anımsatılan açıklamada, "Burada aynı uygulamanın bütün bölgede yapılması için çiftçilerle bir mutabakat sağlandı. Bütün çiftçilerimiz 18 Nisan'a kadar sayaç takacaklar. Bu sayaç üzerinden biz onlara bir kampanya düzenleyip, indirimli elektrik temin edeceğiz." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, çiftçilerin mağdur olmaması için belirlenen sürede gerekli başvuruyu yapmaları istendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.