TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu:-"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun disiplinle ilgili konusu, Başbakanlık Genelgesi olarak Türkiye'deki tüm kamu kurumlarına ve kamu idarelerine gönderilmiştir. Doğru ve yapılması gereken bir işlemdir"- "Bu mem

TBMM (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun disiplinle ilgili konusu, Başbakanlık Genelgesi olarak Türkiye'deki tüm kamu kurumlarına ve kamu idarelerine gönderilmiştir. Doğru ve yapılması gereken bir işlemdir. Bu memleketin evlatlarının verdiği vergilerden maaşını alan her devlet memuru hukuka ve 657'nin kendi içindeki kurallarına uymakla mükelleftir" dedi.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Türkiye ile Filistin Arasında Gümrük Konularına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkındaki genelgeyi eleştirerek, muhalif kesimleri susturmak amacıyla hazırlanan genelgenin yasalara ve anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Hükümet adına Genel Kurul'da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu söz alarak, Ertan'ın sözlerine yanıt verdi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Soylu, gelirlerinde de vatandaşlarının vergilerinin bulunduğunu belirtti.

Devletin, kendi koyduğu kuralları savunabilecek durumda olmamasının, milletin verdiği görevleri yerine getiremediği anlamına geleceğini ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

"Bir devlet memuru, bir belediyede çalışan memur düşünün; bu milletin vergileriyle birlikte bütçeden kaynaklanan maaşını alan memur bir taraftan gündüz memurluk yaptığını iddia edecek, akşam da hendek kazacak, terör örgütüne bir şekilde yardımcı olacak, bir taraftan da Paralel Yapı içerisinde bu ülkede paralel bir devlet örgütlenmesi ortaya koyacak. Afedersiniz ama bu devlet ne işe yarar? Vatandaşın hakkını müdafaa edemezse ne işe yarar? Başbakanlık genelgesinin ne kanuna ne 657'ye aykırılığı söz konusudur ne de bahsedildiği gibi bir cadı avıdır. Tam tersi vatandaşın hukukuna sahip çıkma adına ortaya konulan bir hatırlatmadır."

-"Hukuktan niye bu kadar rahatsız oluyorsunuz?"

İktidarların görevinin kamu düzenini müdafaa etmek olduğunun altını çizen Soylu, şöyle devam etti:

"Normal bir süreçtir. Bir hassasiyet ortaya konulmaktadır. Millet bunu istemektedir ve arzu etmektedir. Her gittiğimiz yerde 'Nasıl bir devlet memuru, eline molotofkokteyli alır, hendek kazar? Siz ne iş yapıyorsunuz?' diye vatandaş bize sormaktadır. Eğer böyle bir şey ortaya koyan bir kişi varsa bunun hukuk kuralları içinde soruşturulmasını istemek görevimizdir. Hukuktan niye bu kadar rahatsız oluyorsunuz? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. disiplinle ilgili konusu Başbakanlık Genelgesi olarak Sayın Başbakan'ın imzasıyla Türkiye'deki tüm kamu kurumlarına ve kamu idarelerine gönderilmiştir. Doğru bir işlemdir ve yapılması gereken bir işlemdir. Bu memleketin evlatlarının verdiği vergilerden maaşını alan her devlet memuru hukuka ve 657'nin kendi içindeki kurallarına uymakla mükelleftir."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da söz alarak iktidar sözcülerinin genelgenin yasaları hatırlatma amacıyla yayınlandığını söylediklerini ifade ederek, yayınlama ihtiyacı duyulmasının, kanunların ilgili mercilerce uygulanmamasının itirafı olduğunu savundu. Akçay, "Demek ki sizin adadığınız bürokratlar kanunları uygulamakta zaafiyet gösterdiler" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise Bakan Soylu'nun konuşmasında yasaların uygulanması konusunu sıklıkla tekrar ettiğini belirterek, "Eğer hukuka uygunluktan, meşruiyetten bahsediyorsa, örneğin Cumhurbaşkanının, kaçak sarayın mühürlenmesine ilişkin idare mahkemesinin kararı verildikten sonra, 'Ben mahkeme kararını tanımıyorum' demesini acaba nasıl karşılıyor Sayın Bakan?" diye sordu.

İktidarın yaptığı işlerin tümünün, Türkiye'yi getirdiği garabet ortamında işin içinden çıkmaya dönük çabalar olduğunu, anlatılanların ise inandırıcılığının bulunmadığını ileri süren Gök, "Gelin sizinle yüzleşelim Sayın Bakan" ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de genelgenin anayasaya aykırı olduğunu, bununla çalışanlara gözdağı vermenin, özel hayatlarına müdahale etmenin amaçlandığını ileri sürdü.

-"Sizin evin tapusunu veren devlet, külliyenin tapusunu bin kere verir"

Tekrar söz alan Bakan Soylu, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e yanıt verirken, şöyle konuştu:

"Sevgili kardeşim; ben seninle yüzleşirim hiç merak etme ama bugün bunun sırası değil. Sizin evin tapusunu veren devlet, bilesin ki kendi şerefi için, kendi şanı için, gelecek nesiller için yaptırdığı külliyenin tapusunu bin kere verir. Hiç merak etme. Ben size cevabımı verdim, ama sizden de bir cevap bekliyorum; bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti ve her birimiz topyekun bir terörle mücadele yapıyoruz. HDP'yi anlayabiliyorum ama hem MHP'li kardeşlerimiz hem sizlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili olarak bir hatırlatmayı, hukuk devletinin gereğini yerine getirmeyi siz kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz? Terörle mücadele etmede bu devletin memurlarını hukuk sınırları içine çekme konusunda bir irade. Bir tek soruya cevap verin; bir ülkede hendek kazan, molotof atan bu ülkenin birliğine, bu ülkedeki insanların kardeşliğine bir şekilde tecavüz etmeye çalışan insanlara karşı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunları içindeki çağrıya siz katılıyor musunuz, katılmıyor musunuz?"

-"Millete baldıran zehiri içirme durumuna geldikten sonra..."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay söz alarak, iktidarın çelişkili yaklaşımlar sergilediğini belirterek, "Millete baldıran zehiri içirme durumuna geldikten sonra suçlarınıza, kabahatlerinize kimseyi ortak etmeye çalışmayın. Burada bir hukuku hatırlatıyoruz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de siyaset yapmak uğruna, ilkelerin terk edilmesini hiç kimseye yakıştıramadığını ifade etti.

Hükümetin Çözüm Süreci boyunca terör örgütünün silahlanmasına sessiz kaldığını ileri süren Gök, "Siz kendi ellerinizle cephane deposu haline getirdiniz şimdi gencecik askerlerimizi oraya yolluyorsunuz. Kendi çocuğunuzu, akrabanızı niye yollamıyorsunuz? Devlet elbette terörle mücadele edecektir. Buna hiçbir kuşku yok. Ama hukuk devletinde her şey hukuk ve meşruiyet sınırı içinde olacaktır. Biz bunu savunuruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.