TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
MHP'nin Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu sorunların araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu sorunların araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

MHP, Danışma Kurulunda oybirliği sağlanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurula taşıdı.

Partisinin önergesi hakkında söz alan MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, Türkiye'de bulunan Suriyelilere ilişkin verileri paylaşarak, gelecekte büyük maliyetlerle karşı karşıya kalınacağını savundu. Suriye'deki savaşta beşinci yıla girildiğini hatırlatan Topcu, "Evlerimizden çıktığımızda onlarca Suriyeli sığınmacı ile sokaklarda perişan halde karşı karşıyayız" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise MHP önergesinde yer alan, "Suriyelilerin Türkiye'ye gelmesinin oluşturduğu sorunlar" kavramının yanlış olduğunu söyledi. Suriyelilerin Türkiye'de statüsüz olduğunu belirten Kerestecioğlu, Suriyelilerin yaşamlarını Türkiye'de sürdüreceği gerçeğinin kabul edilmesi ve buna göre politika oluşturulması gerektiğini savundu.

- "En büyük güvenlik zafiyeti AKP'nin kendisidir"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Eskiden Ortadoğu denilince akla patlayan bombalar, Beyrut ve Lübnan gelirdi. Şimdi Ortadoğu denince akla Ankara geliyor" diye konuştu. Ağbaba, Suriye politikasının, Türkiye'yi dünyanın gözünde üçüncü sınıf ülke konumuna getirdiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin bütün komşularıyla kötü olmasının sorumlusunun AK Parti olduğunu savunan Ağbaba, "Türkiye'nin en büyük güvenlik zafiyeti AKP'nin kendisidir. Türkiye'nin bu duruma düşmesine sebep oldunuz" ifadesini kullandı.

- "Türkiye örnek bir süreç yönetmektedir"

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ise Anadolu'nun yalnızca bugün değil, geçmişte de göçe ev sahipliği yaptığını söyledi.

Türkiye'nin 2011 sonrasında yaklaşık 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını anlatan Uslu, biometrik kaydı yapılan Suriyeli sayısının 2 milyon 750 bin olduğunu bildirdi.

Uslu, şöyle devam etti:

"4 yılda 3 milyonluk bir sığınmacı akınının yönetilmesi kolay bir süreç değildir. Türkiye örnek bir süreç yönetmektedir. Kamplarımız BM standartlarının üstündedir. Suriyelilerin statüsü geçici korumadır. Bu statü Avrupa'da olmadığı kadar Türkiye'de ayrıntısıyla düzenlenmiştir ve bu konuda Bakanlar Kurulu yönetmeliği çıkarılmıştır. Bugünkü süreci minimum sıkıntılarla en iyi şekilde yürütüyoruz. Avrupa'da ise panik var. Yasadışı göçleri durduracağız, oradaki bir kişiye karşı Avrupa'ya bir kişi göndereceğiz. Kalanlar ise tarihi bir görevimiz. Onlar zalim rejimi gidene kadar burada kalacaklar."

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.