TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
Çocuk istismarı iddialarıyla ilgili araştırma önergeleri- Kalkınma Bakanı Yılmaz:- "Tabii ki yargı son sözü söyleyecek ama toplumsal anlamda duruma baktığımız zaman bir suçla karşı karşıyayız. Ve bu suçu işleyen suçlular var. Kim yaparsa yapsın, hangi kes

TBMM (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çocuk istismarına yönelik iddialarla ilgili, "Tabii ki yargı son sözü söyleyecek ama toplumsal anlamda duruma baktığımız zaman bir suçla karşı karşıyayız. Ve bu suçu işleyen suçlular var. Kim yaparsa yapsın, hangi kesimden, camiadan olursa olsun suç işleyen cezasını en ağır şekilde görmeli." dedi.

TBMM Genel Kurulunda AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin çocuklara yönelik her türlü istismar iddialarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi ile çözüm yollarının geliştirmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeleri, birleştirilerek görüşüldü.

Bakan Yılmaz, görüşmelerde hükümet adına söz aldı.

Konuşmasının başında muhalefet partilerinin böyle bir konuda hükümeti neden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın temsil etmediği yönündeki eleştirilerine yanıt veren Yılmaz, bütün bakanların hükümetin politikalarından sorumlu olduğunun altını çizdi.

"Müessif bir hadise, hepimizin vicdanını yaralayan bir hadise yargıya intikal etmiş durumda" diyen Yılmaz, öncelikle yargının en sağlıklı şekilde karar verip suçlu bulanan kişinin en ağır şekilde cezalandırılmasını yürekten temenni ettiklerini bildirdi.

Bu tür hadiselerin siyasi ayrım konusu olabilecek olaylar olmadığını, insani nitelik taşıdığını vurgulayan Yılmaz, "Meclisimizin de bu konuyu gündeme getirmesi ve bu çerçevede sorumluluk üstlenmeyi arzulamasını da takdir ettiğimizi belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

Yılmaz, tüm insanlar için geçerli temel hakların yanı sıra çocuk haklarının önemine işaret ederek, AK Parti iktidarlarının çocuklara yönelik hayata geçirdiği düzenlemeler ve hizmetler hakkında bilgi verdi.

Çocukları korumanın sadece ailenin değil, tüm milletin görevi olduğunu, hukuki çerçevede de kamusal bir nitelik taşıdığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin bu kapsamda pek çok uluslararası sözleşmede taraf olduğunu dile getirdi.

Bakan Yılmaz, Hükümetlerinin çocuklara verdiği önemin tüm hizmetlerinde görülebileceğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Maalesef ülkemizde de dünyada da ne kadar tedbir alırsanız alın bazı müessif hadiseler yaşanabiliyor. Çocuklarımıza ilişkin olarak da maalesef bunlar yaşanabiliyor. Önemli olan bu gerçekleri görüp gerekli bütün tedbirleri almak, çok boyutlu bir şekilde bu hadiseleri önümüze koyup alınması gereken tedbirler konusunda yeni fikirler geliştirmek. Meclisimizin oluşturacağı Araştırma Komisyonu eminim hem dünyadaki uygulamalara hem ülkemizin tecrübesine bakarak, sivil toplumla, akademik dünya ile ilgili tüm taraflarla birlikte bu alana ilişkin önemli tespitler, öneriler geliştirecektir. Biz de hükümet olarak bu önerilerden en üst düzeyde faydalanmaya hazırız."

-"Tüm Meclis olarak bu işe sahip çıkılması anlamlı"

Bu sorunun yakıcı olduğunu, ertelenebilecek, ihmal edilebilecek bir konu olmadığını, bu nedenle her türlü çalışmanın en hızlı şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Dört grubun önergelerinin birleştirilerek, tüm Meclis olarak bu işe sahip çıkılmasının ayrı bir anlamı olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu aslında toplumumuza vereceğimiz çok güzel bir mesaj. Bu konularda siyaset olmaz, istismar edilmez." dedi.

Bu konularda koruyucu boyutun en az cezalandırıcı boyut kadar önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Meclisin de konuyu çok boyutlu olarak ele alacağına inandığını söyledi. Yılmaz, ortaya çıkacak somut önerilerin hükümetlerine yol göstereceğini de ifade etti.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Burada bir suçla karşı karşıyayız. Tabii ki yargı son sözü söyleyecek ama toplumsal anlamda duruma baktığımız zaman bir suçla karşı karşıyayız. Ve bu suçu işleyen suçlular var. Kim yaparsa yapsın, hangi kesimden, camiadan olursa olsun suç işleyen cezasını en ağır şekilde görmeli. Bir insan suçlu diye babasını, annesini, yakınlarını suçlayamayacağımız gibi mensubu olduğu partiyi, derneği, vakfı da suçlayamazsınız. Tam aksine suç işleyen kişi mensubu olduğu bu yapıları da mağdur eder. Dolayısıyla buralarda ölçüleri hukuki olarak koymakta ve ortak tavır geliştirmekte fayda var. Gerçek kişilerle tüzel kişileri birbirinden ayırmamız gerekir. Suç gerçek kişiler tarafından işlenir."

-"Bakanımızın yaptığı açıklama bağlamından kopuk yorumlandı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun sözlerine yönelik tepkilere de değinen Yılmaz, "Bakanımızın bu konularda yaptığı bir açıklama oldu. Bağlamından kopuk bir şekilde yorumlanıp çok farklı yerlere çekilmeye çalışıldı. Bunu da doğru bulmuyoruz. Bu konuda hiçbirimizin farklı düşünmesi mümkün değil. Ayrıca Aile Bakanlığımız bu konuyla yakından ilgileniyor. Yargı süreçleriyle ilgili takip konusunda çalışmaları başlatmış durumda. Ayrıca mağdurlara rehabilitasyon ve psikolojik destek konusunda da çalışmaları başlatmış durumda." dedi.

Bakan Yılmaz, komisyonun çalışmalarına hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.