TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
Genel Kurulun cuma günkü birleşiminde, bazı AK Parti'li milletvekillerinin pusulayla oy kullandığı halde salonda bulunmaması tartışmaya neden oldu-O günkü birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Hamzaçebi: -"Oy pusulası ile oy kullanan milletvekillerinin, 2 d

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunun cuma günkü birleşiminde, bazı AK Parti'li milletvekillerinin pusulayla oy kullandığı halde salonda bulunmaması tartışmaya neden oldu.

TBMM Genel Kurulunda CHP Grup Başkanvekili Levent Gök söz alarak, 6 Ocak'taki birleşimde, yoklama talepleri üzerine gerçekleştirilen oylamada pusulayla oy kullanan bazı AK Parti'li milletvekillerinin salonda bulunmadığını anımsattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Mecliste kimsenin sahte oy kullanamayacağını ifade etti. Elitaş, Gök'ün Meclis Başkanlığına konuyla ilgili başvurduğunu, buna ilişkin başkanlığın vereceği kararı beklemesi gerektiğini belirtti.

Başkası adına oy kullanılmasını tasvip etmediklerini, doğru bulmadıklarını ifade eden Elitaş, Meclis Başkanvekilinin, usul çerçevesinde pusulaları veren milletvekillerinin, Genel Kuruldan ayrılmaması için uyarması gerektiğini vurguladı.

Milletvekillerini "sahtecilikle, sahtekarlıkla" suçlamanın doğru olmadığını dile getiren Elitaş, "CHP'nin, 20-25 milletvekili buradaydı. Onlar sanal, sahte mi? TBMM Genel Kurulunda bulunacaksınız, çalışmalara katkı sağlamayacaksınız." dedi.

Gök, sataşma gerekçesiyle söz alarak CHP milletvekillerinin alnının ak olduğunu, ortada vahim bir tablo bulunduğunu savundu. Oy pusulası veren AK Parti'li milletvekillerinin o gün Genel Kurul salonunda olmadığını belirten Gök, Elitaş'a, "Ne hakla savunuyorsuz? Masaya yumruğunuzu vurun, 'grubumda sahtecilik istemiyorum' deyin. Hiçbir CHP milletvekili bunu yapmaya tevessül edemez, ederse partiden çıkarırız." diye seslendi.

Gök, o gün Genel Kurulda bulunmayan milletvekillerinin sosyal medyada fotoğraf ve paylaşımları bulunduğunu, bu işin savcılığa kadar gideceğini kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Başkanlık Divanının, bu iddialar doğruysa gereğini yapması gerektiğini, sahte oy kullanılmasının asla kabul edilemeyeceğini belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da bu durumun Mecliste ilk kez olmadığını, Başkanlık Divanının bunu araştırması gerektiğini söyledi.

-"Uyarma yükümlülüğüm yok"

TBMM Genel Kurulunu cuma günü yöneten Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Elitaş'a sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

Bütün görüşmeleri samimiyet ve doğruluk içinde yapmak gerektiğini dile getiren Hamzaçebi, Meclis Başkanvekili olarak Genel Kurulu yönetirken tüm gruplara ve tüm grup başkanvekillerini kendisine aynı yakınlıkta gördüğünü vurguladı. Ayrım yapmanın söz konusu olmadığını söyleyen Hamzaçebi, "CHP Grubunun talebi nedeniyle işlem yaparken sadece tek kaygım var; tarafsız ve objektif olmak. Bunun dışında başka bir ölçüm yoktur. Beni bağlayan sadece parlamento hukukudur." değerlendirmesinde bulundu.

Hamzaçebi, bir yoklamada AK Parti Grubu toplantı yeter sayısını sağlamamışsa, grup başkanvekiline düşen görevin bunu içselleştirip, gerekli değerlendirmeyi kendi grubu içinde yapması olduğunu belirtti. Hamzaçebi, "Bunun sorumlusu Meclis Başkanvekilidir." şeklindeki değerlendirmenin, AK Parti gibi parlamentonun çoğunluğuna sahip bir gruba yakışmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Toplantı yeter sayısını bulamamış olabilirsiniz. O gün 'Oy pusulasıyla oy kullanan milletvekillerinin Genel Kurulda mevcut olup olmadığını tespit edeceğim' dedim. İsimleri okudum, yeter sayıda isimleri okuduktan, toplantı yeter sayısı olmadığı anlaşılınca birleşimi kapattım. Oy pusulası ile oy kullanan milletvekillerinin, 2 dakikalık oy kullanma süresi içinde herhalde oy kullanıp memleketine gitmiş olması düşünülemez. Benim ayrıca bu milletvekillerini, Genel Kuruldan ayrılmasın diye uyarma yükümlülüğüm yoktur."

-"Kasıt görmüyorum"

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise sahteciliği tespit etmenin Başkanlık Divanının görevi olmadığını, pusulayı kimin verdiğini bilemediklerini, ancak usule uygun yoklama veya oylama yapılmasını sağlamanın görevleri olduğunu anlattı.

Aydın, Genel Kurulda olmayan milletvekillerinin değerlendirmeye alınmadığını ifade ederek, "Yoklama sırasında kuliste veya başka yerde olup olmadığı konusunda bizim yapacağımız tespit yok." dedi.

Bütün Meclis başkanvekillerinin oylama ve yoklamaların sıhhatli şekilde yapılması için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini vurgulayan Aydın, zaman zaman oy pusulası veren milletvekillerinin Genel Kurulda bulunması için gerekli uyarıları da yaptıklarını anlattı.

Aydın, 31 Mart 2016'da tüm grup başkanvekillerinin imzaladığı mutabakat metnine göre, Meclis başkanvekillerinin, oylama ve yoklama bitmeden pusula gönderen milletvekillerinin Genel Kuruldan ayrılmaması için gerekli uyarıyı yapacağını söyledi. Aydın, "Zaman zaman unutuyor olabiliriz. Bunda kasıt, beis görmüyorum. Burada olmayan milletvekilinin ne pusulası değerlendirmeye alınmış ne oyu geçerli kılınmıştır. Dolayısıyla sahte oy kullanma diye bir konu da söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.