Tek konutu olana emlak vergi yok

Tek konutu olana emlak vergi yok
Kerem Nükte Gayrimenkul Müdürü Hasan Aksay, “Bu yıl ilk defa uygulanan “emlak vergi değeri” üzerinden vergi tahsilatı ile konut piyasasında yeni dönem başladı” dedi.

Kerem Nükte Gayrimenkul Müdürü Hasan Aksay, “Bu yıl ilk defa uygulanan “emlak vergi değeri” üzerinden vergi tahsilatı ile konut piyasasında yeni dönem başladı” dedi. Değerli konut vergisine ilişkin en çok merak edilen soruları yanıtlayan Aksay şunları söyledi:

DÜZENLEME YAKLAŞIK 150 BİN KONUTU İLGİLENDİRİYOR

Konutlarının emlak değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşanlar artık değerli konut vergisi ödemeye başladı. Düzenleme yaklaşık 150 bin konutu ilgilendiriyor. Mesken nitelikli taşınmaz için ilk taksit ödemeleri 1 Mart’a kadar yapılırken ikinci taksitin ağustos sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Yılbaşından itibaren devreye alınan bu vergi için beyannameler şubatta verildi.

-DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MÜKELLEFLERİ KİMLER?

Emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin lirayı geçen birden fazla konutu olanlar ödüyor. Değerli konut vergisi konut sahibi ya da kullanım hakkı sahipleri tarafından ödeniyor. Paylı mülkiyet söz konusuysa hisseler oranında mükellef kabul ediliyor.

TEK KONUTU OLAN DA ÖDEYECEK Mİ?

Tek konutu olanlar, değeri bu tutarı geçse de değerli konut vergisi ödemeyecek. Birden fazla konutu olanlar en düşük değerdeki tek konutu için de bu vergiyi ödemeyecek. Bir meskene hisse ile sahip olanlardan da vergi istenmeyecek.

-BELİRLENEN DEĞERE İTİRAZ HAKKI VAR MI?

Değeri 5 milyon lirayı aşan konutlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden ilan edilirken, konut sahiplerine de tebliğ ediliyor. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz edilmeyen konutların değeri kesinleşiyor.

-DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ERTELENEBİLİR Mİ?

Bakanlığın vergi beyannamelerini verme ve ödeme sürelerini 3 aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor. Ancak şu anda böyle bir uygulama söz konusu değil. İlk taksitin şubat sonuna, ikinci taksitin ağustos sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

tek-konut.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.