Temas yoluyla bulaşan yeni bir hastalık alarmı

Temas yoluyla bulaşan yeni bir hastalık alarmı
Uyuz hastalığı ile ilgili açıklama yapan Sivas Üniversitesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Tosun, uyuz hakkında bilgiler verdi

Uyuz hastalığının parazitsel bir deri hastalığı olduğunu ifade eden Tosun, "Son yıllarda oldukça sık şahit oluyoruz ve görüyoruz. Son 4, 5 yıldır özellikle şu dönemde her gün polikliniğimizde günlük pratiğimiz de hastalara rastlıyoruz . Hatta neredeyse yüzde 10, 20 gibi yaklaşık günlük pratiğimizde gelen hastalarımızın oranları yüksek oranda uyuz vakaları oluyor. Tabi uyuz vakaları şu dönemde özellikle pik oluyor. Diğer hastalıklarda da olduğu gibi salgınlar artabiliyor. Bu yaklaşık 4, 5 yıldır dediğimiz gibi hem pandemi'nin oluşuyla hem de göçün etkisiyle meydana geliyor. Bir de hastaların tedavi uyumudur veya gelmemesi veya bilinçli olmaması da bu süreci hızlandırıp çoğaltıyor. Çünkü bulaşarak, ortak kişisel eşyaların farklı kişiler tarafından kullanılmasına da neden oluyor ve özellikle de artıyor, hastaların bu artışı özellikle uymamasıyla beraber salgın dönemi ortaya çıkmış oluyor" dedi.

KAŞINTI VARSA UYUZ VAR

Uyuz hastalığının tanı ve tedavi sürecine değinen Doç. Dr. Mustafa Tosun, "Özellikle kaşıntı yani en önemli geceleri meydana geliyorsa ortaya çıkan bir kaşıntı söz konusu.

Hastanın hayat kaidesini değiştirir. Yani gece uykudan kaldırır özellikle.

Çünkü parazit derimizde yaşıyor.

Derimizde tüneller oluşturup orda bir reaksiyon deride bir reaksiyon ortaya çıkartıp oda kaşıntı ve alerjik reaksiyonları ortaya çıkarmakta.

Aynı zamanda hem el parmak arası, el bilekleri, ayak bilekleri yine özellikle karın bölgesi, yine erkeklerde genital bölge, kadınlarda meme başı gibi alanları tutmakta ve orda popüler lezyonlar dediğimiz kabarcıklara özellikle kaşıntılı kabarcıklara neden olmakta.

Hem bu şekilde hem özellikle etrafında kaşınan varsa özellikle aynı evde yaşayanlarda kaşıntı varsa bu da tabi hasta için uyarıcı olmalı. Yine sıcakla özellikle geceleri artar. Yine banyoda özellikle sıcakla artar. Kaşıntı olduğu zaman özellikle hastalarımızın uyuz açısından dikkatli olmaları gerekiyor ve mutlaka bir sağlık merkezine başvurmaları gerekiyor. Mikroskopla bir sürüntü alıyoruz deriden çok basit yani öyle bir gelişimsel bir şey değil ve onu 5 10 dakikalık bir süreçte tanıyı koyuyoruz. Aynı zamanda tabi klinik belirtilerde önemli biz deri muayenesi de yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.