"Temel ödevimiz, mazlumun ve düşenin yanında olmaktır"

"Temel ödevimiz, mazlumun ve düşenin yanında olmaktır"
Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Kınık:- "Temel ödevimiz, mazlumun ve düşenin yanında olmaktır. Şu anda da kapı komşumuz olan Suriye halkı mazlumdur, düşmüştür"- "Nasıl onlar bize Çanakkale harbinde geldiler. Şam'dan, Halep'ten on binlerce şehit, bug

SAKARYA (AA) - ONUR ORHAN - Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Kerem Kınık, Suriye halkının şu anda mazlum durumda olduğunu belirterek, "Nasıl onlar bize Çanakkale harbinde geldiler. Şam'dan, Halep'ten onbinlerce şehit, bugün Çanakkale'de yatıyor. Onlar bizim kardeşlerimizdi, zor duruma düştüğümüzde yanlarımızda olmuştu. Bizler de şimdi onların yanında olmaya çalışıyoruz" dedi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının her an bir afet olacakmış gibi yaklaşık 300 bin kişilik barınma ve beslenme kapasitesini canlı şekilde tuttuğunu söyledi.

Afetlere hazırlanma noktasında halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Kınık, Suriyeli sığınmacılara yönelik de yardım faaliyetlerinin sürdüğünü aktardı.

Kınık, Suriye'de 5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle halkın büyük sıkıntı yaşadığını ifade ederek, "Kendi halkının Suriye içerisinde bombalandığı, öldürüldüğü, tehcir edildiği büyük, kirli bir savaş yaşanıyor. Kızılay da saldırıların başladığı günlerden itibaren bugüne kadar Suriye halkının yanında oldu, yaklaşık 2,5 milyonu aşkın Suriyeli misafirimize Türkiye içerisinde destek verdi" diye konuştu.

Şimdiye kadar 150 bin Suriyeli'ye 300 milyonu aşkın "Kızılay Kart" aracılığıyla maddi destekte bulunduklarına işaret eden Kerem Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onun dışında Kızılay, toplum merkezlerinde özellikle Suriyeli misafir kardeşlerimizin toplum, toprak ve nizamımıza uyum noktasında yardımcı olmaya çalıştı, onlara dil öğretti, vatandaşlık ödevlerini anlattı. Yine aç kalana gıda, sırtında giysisi olmayana kıyafet verdi, üşüyene battaniye, yakacak verdi. Türkiye içerisinde bu anlamda destekleri devam ediyor. Onun ötesinde daha da büyük anlamda Suriye'nin içerisinde mülteci haline gelmiş, evlerini barklarını terk etmiş yaklaşık 7,5 milyon insana, dünyanın yardımları büyük oranda Kızılay üzerinden ulaştırılıyor. Kızılay, şimdiye kadar 1,5 milyar liralık yardımı Suriye içlerine ulaştırdı. Suriye-Ülke Alan Koordinatörlüğümüz ile Gaziantep, Kilis ve sınır hattındaki bütün illerimizle Kızılay büyük seferberlik halinde. Ulusal ve uluslararası yardımların Suriye içerisine ulaştırılmasına gayret ediyoruz. Bu anlamda her gün yaklaşık 20 tırımız Suriye içlerine ulaştırılıyor. Bu yardımlar olmasaydı, içerideki insanların hayata tutunabilmeleri maalesef mümkün olmazdı."

- "Olası yeni göç dalgasına karşı hazırlıkları sürdürüyoruz"

Kınık, Rusya'nın hava saldırılarını artırması nedeniyle İdlib kırsalı, Halep ve Bayırbucak Türkmen bölgelerinden Türkiye'ye büyük mülteci akınının söz konusu olduğunu belirterek, bu insanlara yardım etmek için valilik, AFAD ve sivil toplum kuruluşlarıyla içeride kamplar oluşturduklarını, gıda ve barınma desteği verdiklerini söyledi.

"Temel ödevimiz, mazlumun ve düşenin yanında olmaktır" diyen Kınık, "Şu anda da kapı komşumuz olan Suriye halkı mazlumdur, düşmüştür. Nasıl onlar bize Çanakkale harbinde geldiler. Şam'dan, Halep'ten on binlerce şehit bugün Çanakkale'de yatıyor. Onlar bizim kardeşlerimizdi, zor duruma düştüğümüzde yanlarımızda olmuştu. Bizler de şimdi onların yanında olmaya çalışıyoruz. Tamamen mazlum insanların, yaşlı kadınların, çocukların, özürlü ve sivil insanların yanındayız. O insanların dertlerini dünyaya duyurmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı Kerem Kınık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle Suriye içerisindeki savaşın derinliğinin artması, karmaşıklaşması nedeniyle yardımların da artırılma zorunluluğu var. Bu anlamda Kızılay, olası yeni bir göç dalgasına karşı gerek yurt içi gerekse yurt dışında hazırlıklarını sürdürüyor, depolarını bu anlamda dolduruyor, ihtiyaç sahibi olan insanların ihtiyaç duyacağı malzemeleri tedarik etmeye devam ediyor. Bu anlamda bir taraftan da bu işlerin kaynağını arttırmak adına gerek Avrupa Birliği (AB) gerekse fon sağlayan büyük uluslararası kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler ile (BM) bu işin fonlanması noktasında görüşüyor. Bu anlamda Kızılay ciddi destek de alıyor. Özellikle Dünya Gıda Programı, UNICEF, Avrupa Topluluğu İnsani Yardım Bürosu (ECHO) ile çok ciddi anlaşmalar imzaladık. Kızılay'ın yürütmüş olduğu bu faaliyetlere onlar da ciddi mali destek veriyorlar."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.