"Konya Hassaten Lokma"nın tescilli tarifi

"Konya Hassaten Lokma"nın tescilli tarifi
"Konya Hassaten Lokma" nasıl yapılır? "Coğrafi İşaret" tescilli "Konya Hassaten Lokma" tarifi.

Konya Hassaten Lokma; kuzu eti, nohut, kestane, havuç, soğan, çam fıstığı, kuş üzümü, çeşitli baharatlar ve pirinç ile üretilen yemektir. Konya Hassaten Lokma, Konya yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişi Selçuklu Devletine dayanır. İçeriğinde kullanılan malzemelerin birleşimi coğrafi sınıra özgü nitelikte olup üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple Konya Hassaten Lokmanın coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

konya-hassaten-lokma.jpg

NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

-400 gr pirinç

-500 gr kuşbaşı kuzu eti

-10 gr tuz

-100 gr sadeyağ

-1 soğan (halka doğranmış)

-1 yemek kaşığı çam fıstığı

-1 yemek kaşığı kuş üzümü (suda ıslatılmış)

-250 gr havuç (kibrit çöpü biçiminde doğranmış)

-60 gr nohut (haşlanmış)

-10 gr tarçın

-10 gr karanfil (dövülmüş)

-10 gr kakule (dövülmüş)

-20 gr tuz

-200 gr kestane (yarı ızgara, kabukları alınmış)

-600 ml bardağı et suyu (sıcak)

HAZIRLANIŞI:

Pirinç ılık suda, su soğuyuncaya kadar bekletilir. Kuzu eti bir tencerede, suyunu çekinceye kadar kavrulup tuz eklenir. Ayrı tencerede yağ eritilir, soğan ve çam fıstığı, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Havuçlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavurulur. Nohut, kuş üzümü, baharatlar, tuz eklenir ve kavrulur. Ateşten alınarak pişmiş kuzu eti ile karıştırılır. Geniş bir tencereye etli karışım ve süzülen pirinç kat kat yerleştirilir. Pilavın karışmaması için, yayvan bir sahan veya kapak üzerine kapatılır. Üzerine kaynar et suyu ilave edilir. Ateşe konularak kaynamaya başlayınca ateş kısılır. Suyunu çekince kapak alınır, yağlı kâğıt serilir ve kapak tekrar kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 30 dakika dinlendirilir. Servis tabağına alt üst edilerek konulan Konya Hassaten Lokmanın servisi, sıcak olarak yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.