Tescilli "Konya Kakırdaklı Börek" tarifi
Konya Kakırdaklı Börek; böreklik buğday unu, süt, yaş maya ve beyaz şeker ile hazırlanan yumuşak kıvamdaki hamurun içine kakırdak (kavrulmuş kuyruk yağı), kuru soğan, domates, yeşilbiber, maydanoz, karabiber ve pul biberden oluşan harcın koyulup fırında pişirilmesi suretiyle üretilen börektir. Şekli ovaldir.
Konya Kakırdaklı Börek, Konya yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple Konya Kakırdaklı Börek, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
İşte Coğrafi İşaret tescilli tarifi:
MALZEMELER:
HAMUR İÇİN
-1. kalite böreklik buğday unu
-250 ml ılık süt
-20 gr yaş maya
-250 ml su
-130 gr süzme yoğurt
-130 ml sıvı yağ
-10 gr beyaz şeker
-1 adet yumurta akı
-12 gr tuz
İÇ HARÇ İÇİN
-1 su bardağı kakırdak (kavrulmuş kuyruk yağı)
-1 adet kuru soğan
-2 adet domates
-2 adet yeşilbiber
-1 demet maydanoz
-10 gr karabiber
-10 gr pul biber
HAZIRLANMASI
Böreğin içi için domateslerin kabukları soyulur. Soğan, biber, domates ve maydanoz ince doğranır. Üzerine kakırdak ve baharatlar eklenip karıştırılır. Yoğurma kabının içine ılık süt, yaş maya, şeker ve az miktar un eklenir ve karıştırılır. 10 dakika mayanın aktifleşmesi beklendikten sonra un hariç diğer bileşenler eklenir. Yumuşak ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar un eklenip yoğrulur ve 20 dakika mayalandırılır. Mayalanan hamurdan içi boyutunda oval şekilde bezeler yapılır ve hazırlanan iç harç bezelerin üzerine koyulur. Hamurun ovalliği bozulmadan ince uzun olacak şekilde kenarlar birbirine birleştirilir. Üzerlerine yumurta sürülür. Konya Kakırdaklı Börek, önceden ısıtılmış 2000C’deki fırında pişirildikten sonra servis yapılır.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.