THY ile HAVELSAN'ın ilk Türk sivil uçuş simülatörü anlaşması

THY ile HAVELSAN'ın ilk Türk sivil uçuş simülatörü anlaşması
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı:- " İnşallah ilk 737 simülatörümüzü geliştirecekler, tamamlayacaklar. Biz de onu kullanmaya başlayacağız. İnşallah gönlüm arzu ediyor ki diğer uçak tiplerinde de çok hızlı gelişip oralarda da gelişmeyi sağl

İSTANBUL (AA) - Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, THY ile HAVELSAN arasındaki ilk Türk sivil uçuş simülatörü alımı anlaşmasına ilişkin "İnşallah ilk 737 simülatörümüzü geliştirecekler, tamamlayacaklar. Biz de onu kullanmaya başlayacağız." dedi.
THY'nin Florya‘daki Uçuş Eğitim Merkezi’nde yapılan anlaşma törenine Aycı'nın yanı sıra Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil ile bazı davetliler katıldı.
Aycı, burada yaptığı konuşmada, THY için çok anlamlı günlerden birini yaşadıklarını söyledi. THY'nin Türk havacılık tarihinde önemli şeyleri değiştiren bir şirket olduğunu ifade eden Aycı, "İçimizden Ankara'ya giden çok değerli Savunma Sanayi Müşteşarımız da THY ailesinin hala bir ferdi. Kendisi, birlikte THY Teknik AŞ'nin yönetim kurulunda, büyük bir keyifle görev yaptığımız çalışma arkadaşımız." diye konuştu.
THY'nin sadece uçucu bir şirket olarak varlığını sürdürmesinin ötesinde havacılık sanayisinin gelişmesine katkıda bulunmak istediklerini dile getiren Aycı, gerçek işlerinin havacılık olduğunu belirtti.
İlker Aycı, havacılığın kapalı sektörlerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Bu sektörlere girmek çok zor. Lisanslanmak, patent almak ve sonra bunu akredite ettirip, üçüncü pazarlarda satabilmek, hatta bunları kendi uçağınıza koyabilmek için bile akredite ettirmek zorundasınız." ifadesini kullandı.
Türk havacılık sanayisinin gelişmesinde Savunma Sanayii Müşteşarlığının çok önemli rolünün olduğunu vurgulayan Aycı, "Ana amacımız bu sektörde bir oyuncu olmaktan ziyade HAVELSAN gibi şirketlerin bu konulardaki gelişimine ve ülkemizdeki ekosistemin gelişimine katkı vermektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Simülatör ithalatıyla bir yere varamayız"
Aycı, İstanbul'un simülatör merkezi olması konusunda bir vizyonlarının olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bunu sağlamak için de ithalatla bir yere varamayız. Simülatör ithalatıyla bir yere varamayız ama dünyadaki diğer rakiplerle de baş edebilmek konusunda HAVELSAN'ın bir oyuncuya dönüşüp bu işin içerisinde olabilmesi için de bizim ve benden önceki arkadaşlarımızın da büyük emeğiyle bugün burada bir imza töreni var. İnşallah ilk 737 simülatörümüzü geliştirecekler, tamamlayacaklar. Biz de onu kullanmaya başlayacağız. İnşallah gönlüm arzu ediyor ki diğer uçak tiplerinde de çok hızlı gelişip oralarda da gelişmeyi sağlayalım."
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ise THY ile HAVELSAN arasındaki anlaşmanın çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Demir, simülatör projesinin THY gibi markanın, sinerjisini yaymasının güzel bir örneği olduğunu belirtti.
"Bir ülkenin toptan sanayi ekosistemi iyi değilse savunma sanayisinin de iyi olması mümkün değil" diyen Demir, HAVELSAN'ın daha önce edindiği teknolojileri kullanarak bir açılım yaptığını söyledi. Demir, ASELSAN'ın aslında yeni bir alana girmediğine de dikkati çekerek, "Kendi yetkinlikleriyle bir sinerji doğuracak, başka bir değer oluşturmaya doğru gidiyorlar. Bunun bir örneği bugün simülatörde veriliyor. Diğer örneklerini inşallah yakında göreceğiz." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından HAVELSAN'ın THY'nin "Boeing 737NG" tipi uçakları için uluslararası D seviye sertifikasyona sahip tam uçuş simülatörünü üretmesine yönelik anlaşma imzalandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.