TİKA'dan Lübnan'daki Filistinli yaşlılara destek

TİKA'dan Lübnan'daki Filistinli yaşlılara destek
TİKA'nın, Lübnan'da Filistinli yaşlılara hizmet veren "Aktif Yaşlanma Merkezi'ne" yaptığı eyşa yardımlarına ilişkin tören düzenlendi

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Burc el-Baracine kampında yaşayan Filistinli yaşlılara hizmet veren "Aktif Yaşlanma Merkezi'nin" ihtiyaçlarının karşılanması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından alınan eşyaların teslimi için tören düzenlendi.

TİKA'nın, kamplarda yaşayan yaşlı Filistinlilerin sosyalleşmesi için kurulan merkezin ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında temin ettiği bilgisayar, müzik seti, mutfak ekipmanları, oturma grupları, masa ve sandalye gibi eşyalar merkeze törenle teslim edildi. Ayrıca merkezde yaşlılara hizmet verecek bir fizyoterapi odası oluşturuldu. Törende çalınan yöresel Filistin müziklerine Filistinliler alkışlarla eşlik etti.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan TİKA Beyrut Ofisi Koordinatörü İbrahim Ergir, merkezin ihtiyaç duyduğu tüm ekipmanları sağladıklarını söyledi.

Ergir, "Mülteci kamplarında yaşlı olmanın bir psikolojisi var. Mekanlar maalesef dar ve burada imkanlar sınırlı. Dolayısıyla yaşlanınca insanlar diğer aile üyelerine yük olduklarını hissediyorlar, tüketiyor ama üretemiyorlar ve ayrıca bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Ancak bu tür merkezlerle aileler üzerindeki yük kalkıyor. Ayrıca Filistinli yaşlılar merkeze gelerek sosyal yaşamlarını güçlendiriyorlar" dedi.

Aktif Yaşlanma Merkezi'nin müdürü Seher İbrahim Serhan ise merkezde pişirilen yemeklerin dışarıya satılarak merkeze ek gelir sağlandığını söyledi. Serhan, merkezde 60 yaş ve üzeri Filistinlilerin bir araya gelerek kamptaki zor koşulları bir nebze olsun hafiflettiklerini belirtti.

Filistinli 68 yaşındaki Meryem Nemr Mahmud ise merkez sayesinde yalnız kalmadıklarını belirterek, "Toplumun kenarında yaşamıyoruz, üretiyoruz ve faydalıyız. Burada bize yardım ediyorlar. Gördüğünüz gibi arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Allah'a şükür ki burada her türlü faaliyet yapılıyor. Hatta geziler bile düzenleniyor. Her türlü ihtiyaçlarımız burada temin ediliyor. Yemeklerimizi hep beraber sanki bir aile gibi yiyoruz. Bu bize yeniden can verdi" dedi.

Lübnan'daki Filistinlilerin yaşadığı Burc el-Baracine ve Nehr el-Barid kampında iki Aktif Yaşlanma Merkezi bulunuyor. Gündüzleri hizmet veren ve yaşlıların sosyalleşmesi için kurulan merkezlerde dışarıdan gelen siparişlere göre yemekler hazırlanarak satılıyor. Elde edilen gelirle kamplarda yaşayan ve merkezlere gelemeyen yaşlıların bakım ve yemek masrafları karşılanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.