TKDK’dan Yatırımcıya 125 Milyon Euro’luk Destek

TKDK’dan Yatırımcıya 125 Milyon Euro’luk Destek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörlüğü’nün 7 Ocak’ta 10. Başvuru Çağrı İlanı’na çıktıklarının altını çizen TKDK Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörlüğü’nün 7 Ocak’ta 10. Başvuru Çağrı İlanı’na çıktıklarının altını çizen TKDK Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal, “Başvurular 15 Şubat’ta başlayacaktır. Bu çağrımızda 125 Euro’luk bütçe var ve 42 ilde yapılacak projeler desteklenecektir. Bizde Konyamıza elimizden geldiğince fazla ve kaliteli proje almak niyetindeyiz” dedi.

10. Başvuru Çağrı İlanı kapsamının 42 ilden oluştuğunun altını çizen TKDK Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal, “Bu Başvuru Çağrı İlanımızın kapsamı 42 ilden oluşuyor. Burada 101 Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ve 103 Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına İle İlgili Yatırımlar kapsamında çıktık. 101 tedbiri ile ilgili yüzde 50’den yüzde 70’e kadar hibe destek oranlarımız var. Buradaki bütçemiz 45 milyon Euro. 103 tedbiri ile ilgili de destek oranımız yüzde 40 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Buradaki bütçemiz ise 80 milyon Euro’dur. Başvurular 15 Şubat ile alınmaya başlayacak. Buradaki son tarihimiz ise 101 tedbiri için 16 Mart olacaktır. 16 Mart’ta fiziki teslimat gerçekleştirilecek. 3 günlük süreçte de fiziki teslimler gerçekleştirilecektir. 103 tedbiri için de son tarihimiz 23 Mart’tır. Bu tarihe kadar bütün online girişler tamamlanacak ve 3 günlük süreçte de İl Koordinatörlüğümüze projeler sunulacaktır. Bu çağrıda 125 milyon Euro’luk bir bütçe var ve 42 ilde yapılacak olan projeler desteklenecektir. Burada illere yönelik bir kontenjan belirlenmemiştir. Bizde Konya’mıza elimizden geldiğince fazla ve kaliteli proje almak niyetindeyiz” şeklinde konuştu.

“190 milyon TL’lik destek sağladık”

9. Başvuru Çağrı İlanına yaklaşık 293 projenin başvurduğunu aktaran Uysal, “55 adet de süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik projeler aldık. Şuan bu projeler değerlendirme aşamasında. Bu projelerin yarısına yakını destek kapsamına alındı ve sözleşme imzalamaları devam ediyor. Yılsonuna bu projelerin ödemelerini gerçekleştireceğiz. Ayrıca IPARD I’in bütün ödemelerini gerçekleştirerek kapattık. Konya İl Koordinatörlüğümüze toplamda 694 proje başvurdu. 555 proje ile sözleşme imzalayarak yaklaşık 190 milyon TL’lik destek sağladık. Şuan IPARD II programı devam etmekte. Bu programda da şuana kadar Konya ilimizde 1394 proje sunuldu. Bu projeler arasında da 474 proje ile sözleşme imzaladık” diye konuştu.

“Konya, IPARD fonlarını en çok değerlendiren ilimiz”

IPARD I’de Konya’nın hem sözleşme hem de ödeme aşamasında ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Uysal, “Şuan IPARD II’de üçüncü sıradayız. Ancak iki programdaki sözleşme ve ödeme aşamalarını toplarsak şuan birinciyiz.  Fakat bizim amacımız Konya, tarımsal arazilerin genişliği, üretimdeki kalite ve miktar olarak baktığımız zaman Konya’nın açık ara önde olması lazım. İnşallah önümüzdeki günlerde bu kalite ve oranı yakalarız. Ortalama olarak IPARD fonlarını en çok değerlendiren ilimiz de Konya. Bu bağlamda Konya’da en çok başvuru yapan ve proje sunan ilk 5 ilçesini sıralayacak olursak; Ereğli, Akşehir, Sarayönü, Çumra ve Beyşehir’dir” dedi.

“TKDK özel bütçeli bir kamu kurumudur”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hakkında bilgi veren Uysal, “5648 Sayılı Kanun ile kurulduğunu aktaran Uysal, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan TKDK, kamu tüzel kişiliğine haiz, ,dar ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumudur. TKDK, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yürütülen katılım müzakerelerinin ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma’ başlıklı 11. Faslı kapsamında, kırsal kalkınma için katılım öncesi süreçte tahsis edilen Kırsal Kalkınma – IPARD Programı fonlarını kullandırmaktadır. Avrupa Birliği’nin, aday ve potansiyel aday ülkelerinin katılımına yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla, oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (IPA) beş bileşeninden biri de ‘Kırsal Kalkınma’ bileşeni IPARD’dır” ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.