Tohum bir ülkeyi değiştirir

Tohum bir ülkeyi değiştirir
Konya’da öşür ile ilgili çalışmalar yapan İHH, hayırseverlerin verdikleri öşürle birlikte yetim hamiliği ile yetimleri ve yetim ailelerini de kalkınma projeleri ile tüm aileyi desteklemeyi istiyor.

Konya’da öşür ile ilgili çalışmalar yapan İHH, hayırseverlerin verdikleri öşürle birlikte yetim hamiliği ile yetimleri ve yetim ailelerini de kalkınma projeleri ile tüm aileyi desteklemeyi istiyor. Öşürlerle elde edilen tohumların Afganistan ve Suriye gibi ülkelere gönderildiğini aktaran Harun Obayeri, “Geçen aylarda 100 ton buğday tohumunu Afganistan’a gönderdik. Tohum bir ülkeyi değiştirir” dedi.

Konya’nın tarih boyunca tarımın önemli olduğu şehirlerden bir tanesi olduğunu aktaran İHH Konya Şubesi Öşür Birimi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Harun Obayeri, “Tarımda en iyi yatırım denildiğinde çiftçi kardeşlerimiz maddi yatırım nasıl ve nereye yapılır sorusunun yanıtını bekliyor. Çünkü çiftçi, tarımda yatırım yapacağı ilkbahar aylarına giriyor. Ancak biz bu noktadan farkındalık oluşturarak Konya’da öşür ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Toprağa yapılan yatırım kesinlikle yapılan en güzel yatırımlardan bir tanesi. Toprağa attığınız bir tohuma karşılık Rabbim bize bazı ürünlerde 700 tane geri veriyor. Toprak o yüzden yatırım için en değerli yerden bir tanesi. Ancak Rabbimiz; ‘Attığınız tohumdan bire 700 alıyorsunuz ya hani, onun içerisindeki sulanmayan araziler için 10’da biri, sulak araziler için 20’de birini kendi rızası için ihtiyaç sahibi kullarıma öşür olarak verin’ diyor. Öşür ürünün zekâtıdır ve önemli bir ibadettir. Sahada sürekli bulunduğumuz için görüyoruz ki maalesef öşür, unutulmaya başlanmış bir ibadet. Bugün insanlar oruç tutmadığı zaman nasıl oruç tutmaz diyoruz. Oruç nasıl bir farz olan ibadet ise öşürde farz olan bir ibadet. O yüzden öşürde vermediğimiz zaman ürpermemiz lazım. Unutmamak gerek ki öşür namaz gibi, oruç gibi hac gibi farz bir ibadet. O yüzden öşürde ibadet bilincin canlanması lazım” dedi.

harun-obayeri.jpg

ÖŞÜRLE KALKINMA PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Konya’da gerçekleşen yağışlarla birlikte bu yıl ürünlerimizde bir verim artışının yaşanılacağını söyleyen Obayeri, “Bu bereketli yağışlarla birlikte inşallah rekolte rekoru kırılacak. Biz üründe bereketli bir döneme giriyorken öşürde de daha fazla öşür ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız diye sevinmemiz lazım. Konyalı hayırseverlerin verdikleri öşürle birlikte yetim hamiliği ile yetimleri ve yetim ailelerini de kalkınma projeleri ile tüm aileyi desteklemek istiyoruz. Öşür, başta ilimizdekiler olmak üzere birçok bölgede ve ülkede ihtiyaç sahipleri için en iyi yatırıcım için kaynağımız olacak. Konyalı hayırsever çiftçilerimiz vermiş olduğu öşürlerle bir yetim doktor ve öğretmen olacak, mazlum coğrafyalarda yeni bireyler yetişecek. Anneler daha huzurlu çocukları daha mutlu olacak. Örnek vermek gerekirse En yatırım projesi ile Sudan’da yetim ailelere sağmal inek vereceğiz, anne üretecek geçinecek çocuklar sevinecek. Her yıl gıda kolisi götürdüğümüz anneye sağmal inek vererek kendi geçimini kendisinin sağlamasına vesile olacağız. Bunu da Konyalı çiftçi kardeşlerimizin vermiş olduğu öşürlerle gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

tarim-okulu.jpg

TOHUM BİR ÜLKEYİ DEĞİŞTİRİR

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Obayeri, “Televizyonda ya da sosyal medyada Suriye den gelen mültecilerle alakalı olumsuz birçok haberle karşılaşıyoruz. İnşallah bir gün savaş bitecek ve Suriyeli kardeşlerimizde üretecek ve kalkınacak. Vakıf olarak şu an Suriye’de Türk askerinin koruduğu bölgelerde bulunan kardeşlerimizin ekip dikmesini sağlıyoruz. Türkiye’den gönderdiğimiz tohumluk nohut ve buğday tohumları ile ailelerin geçimlerini sağlamasını yardımcı oluyoruz. İnşallah 2022 daha fazla tohum ulaştırarak verimli topraklarda yeniden tarımın yapılmasını sağlayacağız. Neden Konya’da kalkan nohutun, ihtiyaca göre Konya’ya dağıtıldıktan sonra fazlasını tohum olarak Suriye’ye ulaşmasın’ Biz Suriye’de nohutun yetişmesini ve oraya ulaşması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Geçen aylarda 100 ton buğday tohumunu Afganistan’a gönderdik. Tohum demek aileni ülkeni geliştirmek demek. Buğdaydan gelen öşürlerle biz tekrar Afganistan’a göndererek oradaki kardeşlerimizin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayabiliriz. Düşünün Konyalı hayırseverlerin vermiş olduğu 1 kilo tohum Afganistan’da, Suriye’de zaman geçtikçe tarlaya ekilen tonlarca tohuma dönüşecek. Bundan daha güzel bir hayr olabilir mi?” dedi.

tarim-okulu-2.jpg

TARIM OKULU’NDA ZİRAAT MÜHENDİSİ YETİŞİYOR

Balık vermeyi değil artık balık tutmayı öğrettiklerine dikkat çeken Obayeri, İHH İnsani Yardım Vakfı olarak tarım okulları açıyoruz. Hem eğitiyor hem ürettiriyoruz. İstiyoruz ki kardeşlerimiz bilinçli, üreten ve ülkesine katkı yapan bireyler olsun. Bu düşünce ile 2018 Yılında Somali’de tarım okulu açtık. “İHH Somali Tarım Okulumuzda şimdiye kadar yüzlerce öğrenci yetişti. İnşallah Somali’nin verimli topraklarında Konyalı hayır sever çiftçilerin destekleri ile eğitim almış mühendisler tarıma yön versin . Somali Toprakları çok verimli bir yer. Bir üründen çok yüksek verim alınabiliyor. Konyalı hayırseverlerin en iyi yatımı ile Somali’de güzel işlere imza atabiliriz. Bu Tarım Okulu projesini şimdi Sudan ve Sierra Leone’de açıyoruz. Oradaki insanlara daha kaliteli bir tarımsal çalışma yapabilmesi için çiftçi kardeşlerimizi “ EN İYİ YATIRIM” projemize davet ediyoruz. En iyi yatırımla Konya’nın öşürü mazlum coğrafyalara yatırım olsun. Bu proje ile önceliğimiz kardeşlerimiz kendi ayakları üzerinde durarak ailesine, ülkesine katkı yapsın.

BAKANLIKTA TARIM OKULU’NDAN YETİŞMİŞ ÖĞRENCİLER VAR

Sudan, Somali, Afganistan gibi ülkelerde yaşayan insanların tarımın nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi eksikliği olduğunu belirten Obayeri, “Şuan Somali Tarım Bakanlığı’nda, Somali Tarım Okulu’ndan yetişmiş öğrenciler var. Bu çok değerli bir şey. İnşallah bunun değeri ilerleyen zamanlarda daha da iyi anlaşılacak. Tarladan kalkan ürünün öşürünün en yakınından başlayarak ihtiyaç sahiplerine ulaşmasıdır. Bir gün İslam tüm dünyaya hâkim olacak. Bir gün tarım politikaları artık Hollanda ve İsrail’de değil, kalkınmış Somali ve Sudan’da belirlenecek” diye konuştu.

dsc-8368.jpg

BİR HAYALİMİZ VAR

Konya’da atıl pozisyonda olan tarımsal makineleri revize ederek Somali, Suriye ve Sudan gibi ülkelere göndermenin hayali içinde olduklarını aktaran Obayeri, “Bir traktör orada muhteşem işler başarır. Çünkü buradaki insanlar elleri ve hayvanlarıyla çalışıyorlar. Oradaki bir pulluk veya tarım aleti, orada birçok şeyi değiştirebilir. O yüzden ülkemizde atıl vaziyette yer alan ve hurdaya satmaya düşündüğümüz aletleri tamir ederek oralara gönderme hayalimiz var. 2022 yılının tüm çiftçilerimiz için bereketli geçmesi için dua ediyoruz. Konyalı çiftçilerimizi vakfımıza ve ilçe temsilciliklerine bekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi. Yiğit Berkay ÇOPUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.