Tramvay şehri ‘Konya’

Tramvay şehri ‘Konya’
Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon bölümü öğrencisi Serkan Kaplan ile Konya ve öğrencilik hayatına ilişkin konuştuk.

Konya’da bir öğrenci için sağlanacak en güzel olan şeyin ulaşım kolaylığı olduğunu söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi öğrencisi Serkan Kaplan, “Ulaşım kolaylığını çok seviyorum. Konya tramvaylarıyla ün salan bir şehir” dedi.

Mevlânâ şehri olarak tanınan Konya, tramvaylarıyla tüm bölgelere ününü salmış bir şehirdir. İlk olarak 15 Nisan 1992 yılında temelleri atılan tramvaylar, 25 kilometreyi aşkın mesafede her gün binlerce kişiye ulaşım kolaylığı sağlıyor. Özellikle öğrencilerinde vazgeçilmez toplu taşıma aracı olan tramvaylar, 2013 yılında halkı tarafından yapılan oylama ile Yeşil- Beyaz renklerine kavuşmuştur. Yeşil- Beyaz tramvaylar, hem kolaylık sağlıyor hem de 4 yıldır değişmeyen ücretleriyle öğrencilerin ve halkının uygun fiyatlı ulaşım aracı kullanmalarına olanak sağlıyor. 41 istasyondan oluşan bu toplu taşıma araçları, özellikle merkez ilçeler arasında seyahatte ilk tercih edilenler arasında giriyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon bölümü öğrencisi Serkan Kaplan ile Konya ve öğrencilik hayatına ilişkin konuştuk.

439033.jpg

Merhabalar kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, adım Serkan Kaplan. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Muğla'dan öğrenimimi tamamlamak amacıyla Konya Necmettin Erbakan Üniversitesine geldim. Diğer alanlardan bahsedecek olursam daha çok kitap okumak, müzik dinlemek ve futbol oynamakla vakit geçiriyorum.

whatsapp-image-2022-04-21-at-11-14-14.jpeg

Konya ile kendi şehriniz arasında Ramazan kültürü farklılıkları var mı? Var ise bunlar nelerdir? Veya benzer özelliklerinden bahseder misiniz?

Aslına bakılırsa Konya ile Muğla arasında Ramazan kültürüne ilişkin çok fazla farklılıklar yok. Her sene büyük bir maneviyatla kutlanan Ramazan ayı, Muğla'da da Konya'daki gibi heyecanla karşılanıp maneviyat çerçevesinde geçiriliyor. Her Ramazan'da olduğu gibi iftardan önce yemeklerin hazırlığı yapılır fırından sıcak susamlı pideler alınır. Gelenekler açısından her iki şehirde birbirine benzerlik gösteriyor. Farklılıklarından bahsedecek olursam sadece yemek çeşitleri değişik. Özellikle Konya'da meşhur olan ve herkesin sevebileceği bamya çorbası, yoğurt çorbası, herse ve tirit gibi yemek türleri bizim şehrimizde yok. Muğla'nın yöresel olarak yemekleri daha çok zeytinyağlı çeşitlerinden oluşuyor. Özellikle çökertme kebabı, börülce ekşilemesi ve keşkek gibi yemek türlerine ağırlık veriliyor. Hatta bu saydığım yemek çeşitleri Muğlalı halkın vazgeçilmezleri arasında. Aynı Konya'daki etli ekmek gibi.

mugla-001.jpg

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde herhangi bir değişim oldu mu?

Açıkçası Konya'ya gelmeden önce yeni bir okul, şehir ve çevre edineceğim için oldukça heyecanlıydım. Çünkü ilk defa kendi şehrim dışında başka bir şehre gidecek, orada yaşayacak ve en önemlisi eğitimimi tamamlayacaktım. Şehrin içyapısı, kültürü, insanları ve olanaklarının nasıl olacağını merak ediyordum. Konya'ya gelmeden daha öncesinde hiç bir fikrim yoktu. Yani detaylı bilmiyordum. Muğla'yla kıyaslandığında kültürel ve yöresel açıdan birbirinden farklı olsa da kötü bir yer olduğunu düşünmüyorum. Tam tersi gelişmiş bir şehir. Özellikle ulaşım açısından tercih edilecek bir yer. Aktivitelere katılmak istiyorsanız kolaylıkla bu imkânlara ulaşabiliyorsunuz. Bende spor yapmayı yani özellikle futbol oynamayı seven biri olarak bu olanaklardan yararlanıyorum. Bu yüzden Konya'yı gerçekten seviyorum.

mugla.jpg

İlerleyen dönemlerde yani öğreniminizi tamamladığınızda Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

Bu sene son sınıf öğrencisi olduğum ve eğitimimi tamamlayacağım için Konya'da kalıp kalmama konusunda kararsızım. Aslına bakılırsa Konya'da kalmayı düşünmüyorum. Tabii ilerleyen dönemlerde ne olur orasını zaman gösterecek. Hele ki son dönemlerde ortaya çıkan ekonomik problemler ve iş bulma imkânlarının azalmasıyla tam olarak hangi şehirde kalacağımı bilmiyorum. Sonuçta "Doğduğun yer değil doyduğun yer" diye boşuna dememişler. İş imkânları sağlanabilirse bende Konya'da kalabilirim.

necmettin-erbkan-uni.jpg

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Konya'nın tabii ki de ilginç bulduğum kültürleri var. İlk geldiğim yıllarda kültürel özelliklerine çok şaşırmıştım. Özellikle benimde öğrendiğim kaşık oyunu çok tuhafıma gitmişti. Bizim yörelere göre çok farklı şekilde oynanan bir oyun. Herkesin aynı koordinasyon ile oynadığı ve hiç durmadan dans ettiği bir gelenek. Sadece bu değil kaşık ile ritim tutarak ritme göre hareket ediyorlar. Bunun yanı sıra konuşma şekilleri ve düğünleri Muğla'ya göre çok farklı.

kasik-oyunu.jpg

Üniversitesi hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Bende Konya'da okuyan bir öğrenci olarak üniversite hazırlığı yapan öğrencilere tabii ki öneririm. Çünkü bir öğrenci için en önemli olan ulaşım Konya'da ucuz ve kolay. Eğitim açısından ise Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi gibi büyük ve bünyesinde birçok öğrenciyi ağırlayan iki üniversite ile karşılaşacaklar. Sadece büyüklüğü değil eğitim olanakları sayesinde alanıyla ilgili daha fazla bilgi edinebilecekler. Hem yaşadıkları şehir dışında başka bir yerde yaşam sürecek hem de farklı kültürlerle iç içe yaşayıp oranın özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bence bir üniversite öğrencisi için en iyi şehir, kendi hayatlarını kurabilecekleri ve onlara kolaylık sağlayacak yerlerdir. Bu sebeple iyi araştırılmalı ve ortalama 4 sene okuyacakları bölümle ilgi imkânlara sahip olan yerleri seçmeliler.

japon-parki-5.jpg

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denince akla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûm-î ve olmazsa olmaz semazenleri geliyor. Maneviyatında yüksek olduğu Konya, Mevlânâ gibi büyük bir zata sahip. Bu da Konya'nın diğer şehirlerden farklı bir havaya sahip olduğunun kanıtı. Özellikle Türkiye ve dünyanın bütün yerlerinden gelen misafirleri, Mevlânâ Türbesini görmek için ziyaret ediyorlar. Bu açıdan turizmi de gelişmiş bir şehir. Özellikle yüzyıllar öncesinden kalan yapıtları ve tarihi özellikleri ile de ön plana çıkıyor. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış bir şehir sonuçta. Bunun dışında Şivlilik adında da daha önce hiç karşılaşmadığım bayramlarına denk geldim. Sabahın erken saatlerinde bütün Konya'ya halkı sokağa çıkıyor. Gencinden yaşlısına kapı kapı dolaşıp şeker topluyorlar. Bizde sadece küçük çocuklar şeker toplarken Konya'da ise yaşlı amcalar, teyzeler bile şeker toplamaya çıkıyor.

mevlana-i-001.jpg

Konya'nın en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özellikleri nelerdir?

Konya'da bir öğrenci için sağlanacak en güzel şey ulaşımı bu yüzden en çok ulaşım kolaylığını seviyorum. Özellikle tramvaylarıyla ün salan bir şehir. Sevmediğim özelliği ise ilçelerinin birbirlerine olan uzaklığı. Tabii bunun sebebi yüz ölçümünden kaynaklanıyor. Bir yerden başka bir yere gitmek istediğinizde uzun süren yolculuklar yapıyorsunuz. Tarihi yerlerine gitmek ve ilçelerindeki mekânlarına ulaşabilmek için bazen şehirlerarası otobüs terminalinden hareket eden otobüslerle gitmek durumunda kalabilirsiniz.

tramvay.jpg

catalhoyuk.jpg

Konya'da okumak sizlere kolaylık sağlıyor mu?

Konya'da okumak yaşadığım şehre oranla daha düşük maliyetlere sahip olduğu için kolay. En azından benim açımdan biraz daha rahatlık sağlıyor. Çünkü Muğla'nın yapısı itibariyle daha pahalı olması yaşam standartlarını olumsuz etkileyebiliyor. Tabii uygun dediysem Türkiye genelinde var olan ekonomi sorunları ister istemez hangi şehirde olursa olsun öğrencileri de etkiledi. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.