TÜİK 90 yaşında

TÜİK 90 yaşında
TÜİK Başkan Vekili Aktaş:- "2017-2021 döneminin ana ekseni 'idari kayıtlardan istatistik üretiminin artırılması' olarak belirlenmiştir"- "Kurum ve kuruluşların desteğiyle istatistiklerde zamanlılığın iyileştirilmesi, daha çeşitli sektörel ve bölgesel ista

ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, 2017-2021 döneminin ana ekseninin 'idari kayıtlardan istatistik üretiminin artırılması' olarak belirlendiğini ifade ederek, "Kurum ve kuruluşların desteğiyle istatistiklerde zamanlılığın iyileştirilmesi, daha çeşitli sektörel ve bölgesel istatistiklerin üretilmesi ve kamu kaynaklarının daha etkin şekilde kullanılması mümkün olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Aktaş, TÜİK'in 90. kuruluş yıl dönümü ve Türkiye İstatistik Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de güncel ve güvenilir bilgiye ihtiyaç duyulduğunu ve bu ihtiyacın her geçen gün arttığını ifade etti.

TÜİK'in 1926'dan itibaren kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlarda istatistikleri üretmek ve kullanıma sunmak misyonu ile hareket ettiğini belirten Aktaş, Kurumun, 2005'te yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kanunu ile resmi istatistik üretim sürecinde yer alanlar arasında eş güdümü sağlama görevini de üstlendiğini anımsattı.

Söz konusu Kanun ile aynı zamanda planlı istatistik üretim sürecinin başladığını belirten Aktaş, 2007-2011 yıllarını kapsayan ilk resmi istatistik programı döneminde resmi istatistiklerin kapsamı belirlenerek, bu süreçte yer alan kurumların görev ve sorumluluklarının tanımlandığını ifade etti.

- "Ulusal kalite standartları belirlendi"

Aktaş, 2012-2016 yıllarını kapsayan ve başarıyla sonuna yaklaşıldığı ikinci plan döneminde istatistik üretiminde ulusal kalite standartlarının belirlendiğini, tüm kurum ve kuruluşlarca üretilen resmi istatistiklerin metaveri bilgileri hazırlandığını ve idari kayıtlar envanterinin oluşturulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Her konuda olduğu gibi istatistik alanında da ihtiyaç ve beklentilerin çok fazla, kaynakların ise sınırlı olması ulusal istatistik ofislerinin veri üretiminde idari kayıtları daha fazla sisteme dahil etmelerini ve veri derlemede daha yenilikçi yöntemlerin kullanımını gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede 2017-2021 dönemini kapsayacak olan üçüncü plan döneminin ana ekseni, idari kayıtlardan istatistik üretiminin artırılması olarak belirlenmiştir. Türkiye istatistik sistemine dahil olan tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle bu hedefe ulaşıldığında istatistiklerde zamanlılığın iyileştirilmesi, daha çeşitli sektörel ve bölgesel istatistiklerin üretilmesi, cevaplayıcı yükünün azaltılması ve kamu kaynaklarının daha etkin şekilde kullanılması mümkün olacaktır.

Türkiye İstatistik Kurumunun 90. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle, resmi istatistik üretim sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eder, istatistik camiasının ve Kurumumuza geçmişten bugüne kadar özverili çalışmalarıyla katkı sağlamış olan tüm meslektaşlarımın Türkiye İstatistik Günü'nü kutlarım."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.