Türk-İş Başkanlar Kurulu:

Türk-İş Başkanlar Kurulu:
"Başkanlar Kurulu olarak talebimiz, alt işverenlik uygulamasının yol açtığı sorunların bir an önce giderilmesi, taşeron işçilerinin herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan, belediye ve il özel idarede çalışanlar dahil olmak üzere kamuda işçi statüsü ile kadro

ANKARA (AA) - Türk-İş Başkanlar Kurulu, alt işverenlik uygulamasının yol açtığı sorunların giderilmesi, taşeron işçilerinin herhangi bir ayırıma tabi tutulmadan, kamuda işçi statüsü ile kadroya geçirilmesi talebinde bulundu.

Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, Türk-İş Başkanlar Kurulu, çalışma hayatıyla ilgili gündemdeki konular ile yürürlüğe alınmak istenen bazı yasal düzenlemelere ilişkin yol haritası belirlemek üzere Ankara'da bir araya geldi.

Toplantı sonrası yayımlanan bildiride, Başbakanlık tarafından TBMM'ye sunulan ve kamuoyunda "kiralık işçilik" olarak bilinen kanun tasarısıyla yapılmak istenen düzenlemelere yönelik tepkilerin değerlendirildiği belirtildi.

Daha önceki toplantıda alınan karar doğrultusunda 81 ilde düzenlenen imza kampanyasından elde edilen veriler ile 17 ilde düzenlenen ortak basın açıklaması metinlerinin ilgili makamlara iletildiği aktarılan bildiride, şunlar kaydedildi:

"Hükümetten çalışma barışının korunmasını temin etmek açısından konfederasyonumuzun talebinin dikkate alınması beklenmektedir. Tasarı TBMM'ye getirilirse, konfederasyonumuz üyesi sendika genel merkez yöneticileri ve şube başkanları Ankara'da toplanacak, sendika genel başkanları TBMM'deki görüşmeleri izleyecektir. Örgütlü olunan tüm iş yerlerindeki üyelerimiz ise demokratik haklarını kullanarak protesto eyleminde bulunacaktır."

- "Terör hedefine asla ulaşamayacaktır"

Bildiride terörün bir insanlık suçu olduğu, ülkede yaşanan terör olaylarının farklı bir boyuta tırmandırılmak istendiği ifade edildi.

Güvenlik güçlerine karşı girişilen saldırıların ve verilen şehitlerin derin bir üzüntü yarattığı vurgulanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Şehit yakınları ve kahraman gazilerimiz milletimize emanettir. Konfederasyonumuz bu konuda, önceden olduğu gibi gelecekte de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edecektir. Türkiye, içinde bulunduğu şartlar zorlanarak ekonomik ve sosyal açıdan zaafa uğratılmaya çalışılmaktadır. Vatandaşlarımız arasında ayırımcılığı ve ötekileştirmeyi derinleştirmek isteyenlere karşı milletimizin birlik ve bütünlük içinde olacağına olan inancımız ve güvenimiz tamdır.

Terör saldırılarının arkasındaki karanlık güçler, hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Türk-İş topluluğu, geçmişten gelen birikimi ve tarihsel sorumluluğunun bilinci içinde davranmaya devam edecektir. Ülkemizin çıkarı ve güvenliği öncelikli meselemizdir. İşçi hak ve çıkarlarının, sendikal özgürlüklerin geliştirilmesi ve korunması mücadelesi, bu temel yaklaşımımız doğrultusunda sürdürülecektir."

- "Taşeron uygulaması çalışma hayatının yıllardır kanayan yarasıdır"

Çalışma hayatıyla ilgili olarak gündeme getirilmek istenen yeni düzenlemelerin, mevcut yapıyı işçiler aleyhine daha da bozmakta olduğu, sosyal taraflar arasındaki güven duygusunu zedelediği belirtildi.

Bu yaklaşımın iş barışını ve sosyal barışı bozacak gelişmelere yol açacak nitelikte olduğu vurgulanan bildiride, "Kamuoyunda 'taşeron' olarak adlandırılan alt işverenlik uygulaması çalışma hayatının yıllardır kanayan yarasıdır. Türk-İş bu soruna dikkat çekmek ve çözüme kavuşmasını sağlamak için yıllardır mücadele vermektedir. Bu konuda yapılan yasal düzenleme beklenen iyileşmeyi sağlayamamıştır" ifadeleri kullanıldı.

Türk-İş'in başından itibaren asıl iş ile yardımcı iş ayırımı yapılmadan tüm alt işveren işçilerinin kamuda belirsiz süreli olarak çalışmasını talep ettiği savunulan bildiride şunlar kaydedildi:

"Sayın Başbakan tarafından taşeron işçileriyle ilgili yapılan açıklamayla önemli bir aşamaya gelinmiştir. Ancak yapılmak istenen düzenlemenin tüm taşeron işçilerinin kamuda kadroya geçirilmesi olmadığı ortaya çıkmıştır. Taşeron işçileri 'özel sözleşmeli personel' adı altında yeni bir statü ile çalıştırılmak istenmektedir. Bu düzenlemeyle şimdiye kadar elde edilen kazanımlar ortadan kaldırılmaktadır. Bir anlamda taşeron işçisi cezalandırılmaktadır. Bu durum kabul edilmez niteliktedir ve işçi sınıfı bunun mücadelesini vermekte kararlıdır.

Başkanlar Kurulu olarak talebimiz, alt işverenlik uygulamasının yol açtığı sorunların bir an önce giderilmesi, taşeron işçilerinin herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan, belediye ve il özel idarede çalışanlar dahil olmak üzere kamuda işçi statüsü ile kadroya geçirilmesidir. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleri ile işyerine faydalı bu işçilerin daimi kadroya geçirilmeleri için gerekli düzenleme bir an önce yapılmalıdır."

- 1 Mayıs kutlamaları Çanakkale'de

Türk-İş Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, geçmiş yıllarda olduğu gibi 81 ilde en etkin biçimde kutlanması kararı aldı.

Bu yıl konfederasyonun merkezi düzeydeki kutlamasının ise Çanakkale'de yapılmasının kararlaştırıldığı vurgulanan bildiride, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, geçmiş yıllarda olduğu gibi, 81 ilde en etkin biçimde kutlanması kararını almıştır. Bu yıl Konfederasyonumuzun merkezi düzeydeki kutlaması Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı ve bağımsızlık mücadelesi meşalesinin yakıldığı cephe olan Çanakkale ilimizde olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Bildiride, maden işçilerinin Amasya Yeni Çeltek'te aileleriyle birlikte verdikleri hak mücadelesine de destek verildiği kaydedildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.